• Etusivu
  • Osakas

Energiatodistus uudistui- miten tämä vaikuttaa taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.07.2013
20137_35652.jpg

Rakennusten energiatodistus uudistui, nyt myös pientaloihin tarvitaan todistus.

Valtioneuvosto hyväksyi 27. helmikuuta asetukset, jotka yhdessä samaan aikaan annettujen ympäristöministeriön asetusten kanssa viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen. Energiatodistus tarvitaan nyt myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 m². "Uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu erilaisten rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen osto- ja vuokraustilanteissa. Asunto on monelle meistä elämän suurin hankinta. On tärkeää, että silloin on saatavilla luotettavaa tietoa siitä, mitä on hankkimassa", kertoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri. "Tärkeää on myös se, että uusi todistus sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen, joista on hyötyä sekä nykyiselle että tulevalle asukkaalle. Yksittäisilläkin muutoksilla voi olla iso merkitys. Jos esimerkiksi 1970-luvun öljylämmitteisen omakotitalon julkisivua eristetään lisää, ikkunoiden energiatehokkuutta parannetaan ja ilmanvaihtoon lisätään lämmön talteenotto, voi energiatehokkuusluokka muuttua E:stä D:ksi", Säteri lisää.

Uudet energiatodistukset heti käyttöön

Uudistettuja energiatodistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen. Mikäli kiinteistö on arvoltaan hyvin vähäinen, vuokra on pieni tai kohdetta ei esitellä julkisesti, energiatodistus voidaan laatia valmiin lomakkeen avulla niin kutsutun kevennetyn menettelyn kautta. Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille, suojelluille tai pienille, alle 50 m² kokoisille rakennuksille. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa voimassaoloaikansa mukaisesti. Isännöitsijätodistukseen sisältyvät energiatodistukset ovat voimassa vuoden 2014 loppuun asti.

Energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuudet selvitetään

Energiatodistusta laadittaessa arvioidaan rakennusosien ja teknisten järjestelmien kuntoa sekä selvitetään mahdollisuudet parantaa rakennuksen tai sen osan energiatehokkuutta kustannustehokkaasti ja sisäilman laatua huonontamatta. Energiansäästösuositusten tulee sisältää arvio ehdotettujen toimien vaikutuksesta rakennuksen kokonaisenergiankulutukseen. Ympäristöministeriön asetus sisältää tietoa energiatodistuksen laatimisen yksityiskohdista, energiatodistuksen ulkonäöstä ja sisällöstä sekä energialuokkien raja-arvoista eri käyttötarkoituksen rakennuksille.

Energiatodistus helpottaa vertailua

Uudistus parantaa energiatodistusten vertailtavuutta ja luotettavuutta. Todistuksissa käytetään aina samanlaista lomaketta ja todistus on voimassa 10 vuotta. Rakennuksen energiatehokkuus määritellään samalla tavalla kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiamääräyksissä, joten uusien ja vanhojen rakennusten vertaileminen helpottuu. Energiatodistuksen laatijalla tulee olla vaadittu tekniikan alan tutkinto tai korvaava työkokemus ja hyväksytysti suoritettu laatijakoe. Pätevyyksiä on kahden tasoisia.

Energiamääräysten asetusmuutos

Samanaikaisesti asetusten kanssa hyväksyttiin 1.7.2012 voimaan tulleisiin uudisrakentamisen energiamääräyksiin liittyvä asetusmuutos, jossa tarkennetaan määräyksissä esitettyjä lämpimän käyttöveden laskentasääntöjä sekä päivitetään muutamia määräysten yksityiskohtia uuden energiatodistuslainsäädännön johdosta.

Energiatodistuksia on myönnetty vuodesta 2008 lähtien

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa. Pientalojen energiankulutuksella on merkitystä, sillä niiden osuus rakennusten energiankulutuksesta on 27 %. Kaiken kaikkiaan rakennuksissa kuluu jopa 40 % energian kokonaiskulutuksesta Suomessa.

Lähde: Ympäristöministeriö

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
202111_73449.jpg
Onko taloyhtiön katto valmiina talveen?
Monessa taloyhtiössä on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
Taloyhtiön neuvottelut ja kustannuslaskenta
Tilintarkastus vai toiminnantarkastus?
Taloyhtiön yhtiökokouksen valitsema tilintarkastajan tulee olla asunto-osakeyhtiöissä pääsääntöisesti, jos yhtiön kattaa vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa. Tilanteessa, jossa yhtiöllä ei ole tilintarkastajaa ja yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä, tulee yhtiöllä olla toiminnantarkastaja.
202011_67596.jpg
Mitä on hyvä tietää taloyhtiön kattoremontista?
Isännöintiliiton selvityksen mukaan 75 % isännöitsijöistä oli sitä mieltä, että katto- ja julkisivuremontteja ei tehdä oikea-aikaisesti, vaan lykätään liiaksi tulevaisuuteen. Remonttien tarpeellisuus korostuu lähivuosina entisestään, kun ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärisäät, kuten myrskytuulet ja viistosateet, koettelevat kattoja. Kattoremontti on yksi taloyhtiön mittavimmista investoinneista putki- ja julkisivuremonttien ohessa. Usein joudutaan punnitsemaan urakoiden priorisointia tai harkitsemaan, kannattaako katto pinnoittaa vaiko uusia kokonaan.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Milloin yhtiökokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?
Kiinnostaa tietää lainkäytön kanta siihen, missä vaiheessa taloyhtiön vuosikokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?Onko sea) silloin kun puh. johtaja ja sihteeri ovat allekirjoittaneet,b) kun 3 kk kokouksesta (pj ja siht. allekirjoittanut) on kulunut vaic) silloin kun pöytäkirjantarkistajista joku on sen allekirjoittanut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton