• Etusivu
  • Energia

Hirvittääkö kotisi energiankulutus?

Ilmainen energiaeksperttikurssi tarjoaa hyvät keinot kulutuksen ja kulujen hillitsemiseen

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
HSY Ilmastoinfo logoHSY IlmastoinfoLue lisää
Päivitetty 20.07.2023
20228_79228.jpg

Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.

Energian hinnannousu on saanut monet taloyhtiöt miettimään, miten kuluja ja kulutusta voisi alentaa. Myös ympäristövaikutuksilla on merkitystä, kun taloyhtiöissä pohditaan energia-asioita.

Maksuton Energiaexperttikurssi tarjoaa työkalut

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen Ilmastoinfo on vastannut taloyhtiöiden osakkaiden tiedonjanoon järjestämällä Taloyhtiön energiaekspertti -kurssin pari kertaa vuodessa. Maksuton kurssi tarjoaa tietoa ja työkaluja, joiden avulla taloyhtiössä voi säästää sekä energiaa että rahaa.

Teorian lisäksi tarjolla paljon käytännön tietoa, kun suunnittelijat, urakoitsijat ja taloyhtiöiden hallitusten jäsenet kertovat omia kokemuksiaan.

Kurssi järjestetään verkossa Teamsin välityksellä viitenä iltana viikossa syksyn mittaan, joten osallistua voi helposti vaikkapa omalta kotisohvalta.

Apua energiasäästöjen laskelmien tekemiseen

Kalle Savolainen osallistui kurssille pari vuotta sitten.
– Rakennusten energia-asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Taloyhtiön puheenjohtajana energia-asiat kiinnostivat myös konkreettisesti. Kurssilta saatu tuki vahvisti omia käsityksiäni, kertoo Savolainen.

Eniten häntä kiinnostivat hinta-asiat ja erilaisista energiatoimenpiteistä saatavat hyödyt. Suoria vastauksia kustannuksiin hän ei saanut, koska taloyhtiöt ovat kovin erilaisia. Hyödyt ja hinta määräytyvät tapauskohtaisesti. Valmiiden laskelmien sijaan hän sai paljon tietoa siitä, miten asiaa voisi lähestyä, ja mistä voi kysyä lisää tietoa. Kurssin annin pohjalta Kalle Savolainen teki laskelmia omalle taloyhtiölleen, ja vuoden 2021 alussa heillä aloitettiin energiaremontti.

Savolainen asuu kerrostalossa, jossa on 42 asuntoa. Suurin työ oli poistoilman lämmön talteenotto. Lisäksi taloon asennettiin aurinkopaneelit ja huoneistokohtaiset vesimittarit. Niitä ei ollut putkiremontin yhteydessä vielä asennettu.

Lämmityksen tasapainotus ja säätö tehtiin myös. Pattereiden venttiilit ja termostaatit sekä linjasäätöventtiilit uusittiin. Käyttöveteen tuli paineenalennusventtiili.

– Toimenpiteet ajavat energiatehokkuutta ja tuovat taloudellista säästöä. Laskin silloin, että takaisinmaksuaika yhtiöllä on 13 vuotta, mutta nyt se lienee lyhyempi, kun energian hinta on noussut.

Säästöjä on syntynyt

Luvut puhuvat energiaremontin puolesta: vuotuinen kaukolämmön kulutus on laskenut Savolaisen taloyhtiössä 60 prosenttia. Lämmöntalteenottopumppu lisää sähkönkulutusta, mutta aurinkopaneelit kompensoivat sitä. Kokonaisuudessa syntyneet säästöt kustantavat remontin lainanhoitokulut ja jääpä vielä ylikin.

– Voin vahvasti suositella kurssia niille, jotka ovat energia-asioista kiinnostuneita. Kurssi on hyvä niillekin, joita energiankulutus ei niin kiinnosta, he saattavat yllättäen innostua asiasta, kiteyttää Kalle Savolainen.

20228_79229.jpg

Monipuolista tietoa Energiaexperttikurssilta

Cary Kilpisen Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi yllätti positiivisesti. Hän huomasi kurssi-ilmoituksen netistä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana kiinnostui siitä. Kilpinen on toiminut myös Hyvinkään, Riihimäen ja Mäntsälän kiinteistöyhdistyksen hallituksessa, joten hänellä on kokemusta erilaisten taloyhtiöiden asioista.
Kilpinen kiittelee kurssin monipuolisuutta. Yksityiskohtaisia neuvoja ei annettu, mutta perustietoa oli paljon saatavilla.

– Kurssilta sai hyviä vinkkejä siihen, mitä kannattaisi seuraavaksi lähteä tekemään.
Kilpinen kävi kurssin keväällä 2022, joten ihan vielä oppeja ei ole otettu käyttöön rivitaloyhtiössä, jossa hän asuu. Hän vinkkaa kuitenkin, että usein asukkaat voivat itsekin tehdä pieniä muutoksia, joilla on vaikutusta. Esimerkiksi lattialämmityksen säätäminen vaikuttaa sähkölaskuun suoraan. Muutaman asteen lasku tekee ison eron kulutukseen.

– Koin kurssin ehdottomasti hyödylliseksi, hän kiittelee.
Erityisesti Kilpinen kehuu kurssin loppukoetta. Jos haluaa saada Energiaeksperttikurssista todistuksen, pitää suorittaa loppukoe hyväksyttävästi.

Kilpisen mielestä koe auttoi sisäistämään oppeja. Kokeen aikana oli lupa palata oppimateriaaleihin, ja siinä samalla oppi vielä lisää.

Kuuntele HSY-podcastit

Info

Info

Osallistu maksuttomalle kurssille

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi järjestetään verkossa. Sen järjestää puolueetonta ja ei-kaupallista energianeuvontaa tarjoava HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelun) Ilmastoinfo. Energiaekspertti-konseptin ovat luoneet energia-alan asiantuntijat.

Kurssin aikana opetetaan muun muassa ymmärtämään mistä energialasku muodostuu, miten erilaiset energiankulutukseen vaikuttavat tekniset järjestelmät toimivat ja kuinka erilaisilla toimenpiteillä on mahdollista vähentää taloyhtiön energiankulutusta.

Teoriatiedon lisäksi tarjolla on myös asiantuntijoiden luentoja ja taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista. Asiantuntijoilta voi myös kysyä ja jokaiseen kurssikertaan sisältyy keskustelua.

Kurssi sopii esimerkiksi taloyhtiön hallituksen jäsenille ja muille osakkaille, asumistoimikuntaan kuuluville, kiinteistöhuollon ammattilaisille ja isännöitsijöille. Kurssille saa tulla kuka tahansa taloyhtiön energiatehokkuudesta kiinnostunut.

Kurssi on maksuton. Seuraava kurssi alkaa syksyllä 2022.

HSY Ilmastoinfo
Energia
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
Wilfan Narvik 40 Ilmalämpöpumppu seinälle asennettuna
Miten kotitalousvähennys liittyy ilmalämpöpumppuun?
Ilmalämpöpumppu on oiva keino saavuttaa merkittävää säästöä kodin lämmityskuluissa. Oikein valittu ilmalämpöpumppu maksaa parhaimmillaan säästöillään itsensä takaisin jo parissa vuodessa, mutta voit olla varma, että takuuajan aikana laite on jo maksanut itsensä takaisin – se ei ole ollenkaan hullumpi aika.Hyvin valittu pumppu soveltuu sekä kodin lämmitykseen talviseen aikaan että ihanaan viilennykseen kesähelteillä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sähkölaskun pienentämiseksi. Lisäksi nyt on hyvä hetki hyödyntää kotitalousvähennys.
20226_78700.jpg
Mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei?
Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Yhtiövastikkeen alentaminen?
Yhtiökokouksessa vuonna 2011 käyttöön otettiin entisessä taloyhtiössäni lumitöihin osallistuvien asuntojen osalta alennettu yhtiövastike ns. "talvikuukausilta". En silloin sen enempää asiaa tutkinut enkä kritisoinut. Sen totesin, etten minä vanhempana ihmisenä ja yksin asuvana pysty lumitöihin osallistumaan. Maksoin kiltisti kaksi talvikautta ja sitten todettuani miten huonosti kaikki toimi, ja sovittuja paikkoja ei hoidettukaan. Viime syksynä yhtiökokouksessa sitten ilmaisin kantani, etten enää suostu maksamaan enempää kuin muutkaan ja siitähän yhtiökokous "repesi" ja kantana oli, että talkootyöt koskevat kaikkia! Asiahan ei todellakaan ole näin ja ketään ei voi siihen pakottaa. Jos talkoilla halutaan jotain korvata, se tulee hoitaa eri keräyksellä kuin yhtiövastiketta alentamalla.Asiaa selvitettyäni, tuloksena oli, että tämä on ollut yhtiövastikelain vastaista toimintaa ja olen joutunut näin ollen eriarvoiseen asemaan muihin osakkaisiin nähden. Nyt haluaisin laskuttaa takaisin väärin perustein olleen vastikkeeni osan. En muista olinko silloin hallituksen jäsen, koska yhtiökokouksen pöytäkirjaa en ole kokouksesta saanut, eli vaikuttaako tämä jos olen ollut.. sekä onko tämä nyt ajallisesti liian myöhäistä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton