• Etusivu
  • Piha

Hoitamaton piha tulee taloyhtiölle kalliiksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.04.2021Päivitetty 28.04.2021
20214_70119.jpg

Säännöllisesti hoidettu piha-alue on siisti ja viihtyisä.

Moniko miettii, miten siisti, viihtyisä ja hyvin hoidettu piha voi lisätä kiinteistön arvoa, joskus jopa merkittävästikin. Tyytyväisyys asuinympäristöön katsotaan asuntokauppoja tehdessä myös suureksi eduksi. Olisitko itse valmis ostamaan osakkeen taloyhtiöstä, jonka piha muistuttaa enemmän kaatopaikkaa kuin kutsuvaa keidasta?

Säännöllisesti hoidetun pihan hoitokustannukset tulevat taloyhtiölle edullisemmaksi kuin hoitamatta jääneen pihan täydellinen huolto ja kunnostus jälkeenpäin. Viherympäristö ry:n mukaan asuinkiinteistöt voivat säästää jopa lähes 10 000 € (sis. alv) panostamalla pihojen hoitoon.

Hoitamalla säästät

Kaikki rakenteet ja rakennettu, niin myös pihat, kaipaavat säännöllistä kunnostusta ja huolenpitoa. Uudisrakennuskohteen valmistumisen jälkeen ensimmäiset kaksi-kolme vuotta ovat erityisen tärkeitä pihan hoidon kannalta, jolloin viheralueet tarvitsevat erityistä huomiota ja säännöllistä hoitoa. Mitä paremmin alkuajan hoito tehdään sitä helpompaa ja kustannustehokkaampaa jatkohoito on.

Heidi Kiurun opinnäytetyössä "Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen" on laskettu, että säännöllisesti hoidettujen pihojen hoidon hinta asuinneliöittäin kahdelta vuodelta oli halvimmillaan 1,18 € (alv. 0 %), kun hoitamattoman ja peruskunnostetun pihan neliöhinta oli yli 5,25 € (alv. 0 %).

Tehdyssä kustannusvertailussa pihan säännöllisen kahden vuoden takuuajanhoidon kustannukset ovat 8000 € (alv. 0 %). Kun piha jätetään hoitamatta ja peruskunnostetaan parin kolmen vuoden jälkeen, kustannukset voivat helposti jopa tuplaantua.

20214_70121.jpg
Ohje

Ohje

Pihan takuuaikaisiin hoitotöihin kuuluvat

  • nurmialueiden hoito
  • istutusten kastelu ja kitkentätyöt
  • lannoitukset
  • reunojen kanttaukset
  • kuolleiden taimien uusinnat
  • puiden ja pensaiden leikkuut

Puiden sidonnoista ja tuennoista on myös syytä pitää huolta takuuaikana ja poistaa tuennat, kun niitä ei enää tarvita. Jos pihalla on paljon erityistä hoitoa vaativia kasvillisuusrakenteita kuten perennavaltaisia alueita, maksaruohomattoja, kunttaa tai niittyä, kannattaa hoidon suhteen olla erityisen valppaana.

Pihoihin kannattaa panostaa

Taloyhtiön pihan hoitamatta jättäminen ja pihan korjailu jälkikäteen tulee siis huomattavasti kalliimmaksi kuin hyvin hoidettu piha. Hyvin hoidettu ja laadukkaasti suunniteltu piha lyhentää myös asuntojen myyntiaikaa ja nostaa kiinteistön arvoa. Kestävän kehityksen mukaista on myös se, että jo kertaalleen istutettuja taimia ei tarvitse vaihtaa uusiin vain sen vuoksi, ettei niitä hoideta.

Vihreät ja vehreät pihat ovat myös kaupunkimaisemalle ja kaupunkivihreälle hyvin merkittäviä osa-alueita. Viheralueet ovat eteenkin vanhuksille ja lapsille erityisen tärkeitä, koska mahdollisuutta lähteä kauemmaksi ei välttämättä ole.

Valitettavan usein vastaantuleva piha-alue, jossa istutusalueita ei ole kitketty eikä puiden ja pensaiden hoidosta huolehdittu.
Valitettavan usein vastaantuleva piha-alue, jossa istutusalueita ei ole kitketty eikä puiden ja pensaiden hoidosta huolehdittu.
Perennamatoista ja perennavaltaisista alueista kannattaa huolehtia hyvin, jotta nurmikko ja muut rikkakasvit eivät valtaa aluetta kuten kuvassa.
Perennamatoista ja perennavaltaisista alueista kannattaa huolehtia hyvin, jotta nurmikko ja muut rikkakasvit eivät valtaa aluetta kuten kuvassa.
– Jos piha tarvitsee hoitoa, kannattaa kääntyä viheralan ammattilaisten puoleen. Monet viheralan yritykset ja ammattilaiset tarjoavat hoito- ja konsultointipalvelua pihojen oikeaoppiseen hoitoon. Jo nopea konsultointikäynti voi olla ratkaiseva pihan kunnon ja hoitokustannusten kannalta.
Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Annina Vuorsalo.

Hoitamaton piha vai niitty?

Viherympäristö ry:n tiedotteen mukaan uutta suuntausta hoitotöihin tuovat esimerkiksi dynaaminen istutussuuntaus, Kestävän ympäristörakentamisen toimintamallin huomioiminen ja pelastetaan pörriäiset - tyyppisen ajattelutavan lisääntyminen. Esimerkiksi leikkaamaton nurmikko ei ole aina huonosti hoidettu vaan saattaa olla niittynurmikkoa tai siirtymävaiheessa niityksi.

Hallittu hoitamattomuus ei siis tarkoita huonosti hoidettua vaan on tarkoituksenmukaista toimintaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tämän tyyppisen hoitotavan yleinen hyväksyntä vaatii keskustelua ja yleistä asennemuutosta siihen, mikä katsotaan hyvin hoidetuksi viheralueeksi.

Info

Info

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lähteet:
Heidi Kiuru: Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen
Viheralan ammattilaisten yhteystiedot: Vihreä Kirja 2021

Viherympäristöliitto ry on viheralan keskusjärjestö. Liiton tärkeimpiä tehtäviä ovat viheralan ammatillinen kehittäminen ja ammattialan tunnetuksi tekeminen. Lisätiedot: www.vyl.fi ja www.viherymparisto.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
ISOVER InsulSafe® – ratkaisu sekä korjaus että uudisrakentamiseen
Koska lämmin ilma nousee aina ylöspäin, on selvää, että huonosti eristetty katto tuo mukanaan myös suuria lämmityskuluja. Jopa yksi viidesosa kodin lämmöstä saattaa poistua sitä kautta. Onko siis järkeä lähettää selvää rahaa hukkalämmön muodossa taivaalle? Lisälämmöneristämällä yläpohja, päästään tästäkin ongelmasta eroon. Tiesitkö, että puhallusvilla on paitsi ekologinen vaihtoehto, myös turvallinen ja nopea asentaa?
20236_82003.jpg
Kenellä on pihan kunnossapitovastuu?
A- ja B- talon välissä on noin 10 metrin levyinen taloyhtiön yleinen maakaistale. Taloyhtiön valmistuttua 1973 olivat silloiset uudet asukkaat keskenään sopineet, että A-talon asukkaat hoitavat myös oman asuntonsa kohdalla olevan osan maakaistaletta. Muut yleiset alueet hoidetaan talkoovoimin. Ostin asunnon vuonna 2005. Tämmöisestä velvoitteesta kuulin vasta vuosien kuluttua. Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa asiasta. Talossa ei ole isännöitsijää, vaan hallituksen puheenjohtaja hoitaa isännöintiä. Nyt minun halutaan kunnostavan ja hoitavan tämä 'oma kaistaleeni'. Olen 67-vuotias nainen, enkä pysty sitä tekemään. Asun yksin. Koen, että minua painostetaan ja olen stressaantunut asiasta. Eikö ko. kunnossapito kuulu taloyhtiölle? Miten saisin taloyhtiön hallituksen ymmärtämään asian?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tilinpäätöksen rekisteröinti
Osakeyhtiön on vuosittain rekisteröitävä tilinpäätöksensä. Tämä velvollisuus ei kuitenkaan koske asunto-osakeyhtiöitä eikä sellaisia kiinteistö-osakeyhtiöitä, joihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia joko lainsäännöksen tai yhtiöjärjestyksen määräyksen mukaan.Jos kiinteistöosakeyhtiö soveltaa asunto-osakeyhtiölakia vain osittain, on kiinteistöosakeyhtiöllä velvollisuus rekisteröidä tilinpäätöksensä.Rekisteröitäväksi ilmoitettavat tilinpäätösasiakirjat sisältävät:tilinpäätös (tuloslaskelma, tase ja liitetiedot);toimintakertomus, elleivät vastaavat tiedot ole tilinpäätöksen liitetietoina;tilintarkastuskertomus, jos tilit on tarkastettu;hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitus tilinpäätöksen vahvistamisen ajankohdasta ja yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä.Hallituksen ja toimitusjohtajan on päivättävä ja allekirjoitettava tilinpäätös ja toimintakertomus. Tilinpäätökseen on sisällytettävä edellisen tilikauden tuloslaskelma ja tase. Suoritetusta tilintarkastuksesta on tehtävä tilinpäätökseen merkintä, jossa viitataan tilintarkastuskertomukseen.
20175_49226.jpg
ReHeat = lto + maalämpöpumppu
Kerrostaloissa poistoilman mukana häviää 30–40 % lämmitysenergiasta – turhaan. Kustannustehokkain energiansäästö saadaan keräämällä lämpö poistopuhaltimen yhteyteen liitetyllä lämmönkeruupatterilla. Tällaista remonttia tehtäessä ilmanvaihtoa ei vähennetä eikä mukavuutta heikennetä.Tilaa maksuton esite NIBE reHeat
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vieraspaikkojen käyttö ja vesimaksujen määräytyminen?
Rivitaloyhtiömme autokatoksessa on varattu 1 autopaikka ja lämmityspistorasia kutakin osakehuoneistoa kohti. Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa vieraspaikoista, mutta katospaikkojen lisäksi avoimella paikoitusalueella on 2 autopaikkaa ja ne on merkitty vieraspaikoiksi. Vieraspaikoilla on taloyhtiön sähkölaskuun menevät lämmitystolpat kuten katospaikossakin.Talossa asuu yhden huoneiston omistava pariskunta, jolla on oma auto katospaikallaan. Pariskunnalla on kaksi yli 10 vuotta muualla asunutta poikaa, jotka autoillaan dominoivat vieraille tarkoitettuja lyhytaikaisia autopaikkoja. Toinen mies viettää lähes kaikki viikonloput ja lomat vanhempiensa luona ja asuu käytännössä 3-4 kuukautta vuodessa taloyhtiössämme maksamatta esim. vesimaksuja ja pitäen autoaan "vieraspaikalla". Toinen, muutaman sadan metrin päässä eri taloyhtiössä asuva mies on viimeiset 2 kk asunut käytännössä asunut koko ajan vanhempiensa luona maksamatta hänkään esim. vesimaksuja ja pitäen autoaan yötä päivää "vieraspaikallamme".Tällaisten vapaamatkustajien, jotka eivät ole mitään satunnaisia vieraita, pysyväisluonteisen asumisen ja autopaikkojen valtauksen salliminen muiden osakkaiden kustantamien palvelujen (mm. vesi ja sähkö) ja talon omien asukkaiden kakkosautojen tai oikeiden vieraiden pysäköinnin kannalta on kohtuutonta. Eikö taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän pitäisi puuttua tähän?
20236_82004.jpg
Viikon kysymys: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?
Asun rivitalohuoneistossa, jonka kohdalla olevalle piha-alueelle ( yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaat eivät hallitse piha-aluetta ) on huoneistossa 70 -luvulla asunut osakas istuttanut tammen. Neljässä vuosikymmenessä puu onkin saavuttanut aikamiehen mitan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton