Hyödynnä lämpö
Lämpöpumput voivat kerätä lämpöä monista erilaisista lähteistä. Valinta riippuu kyseisen kiinteistön edellytyksistä. Ilma/vesilämpöpumpulla kerätään ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa ja tiivistetään se energiaksi, jolla tuotetaan lämmintä vettä pattereihin, lattialämmitykseen, kylpyyn ja suihkuun.
Maalämpöpumpuilla voidaan kerätä lämpöenergiaa useilla eri tavoilla. Termiä "maalämpö" käytetään neljästä eri lämmönlähteestä: kalliosta, pintamaasta, pohjavedestä ja vesistöstä. Kulloinkin parhaiten sopiva lämmönlähde riippuu mm. rakennuksen energiantarpeesta, nykyisestä lämmitysjärjestelmästä ja maaperän tyypistä, jolle kiinteistö on rakennettu.
Millaisia säästöjä lämmitystavan vaihdosta saa?
Espoon Soukassa kauniilla ja korkealla paikalla sijaitsee kaksi kaunista, 1980-luvulla rakennettua kerrostaloa. Niissä siirryttiin joulukuussa 2013 maalämpöön. Vaikka kaukolämmön lämmönvaihdin oli talossa uusittu vasta neljä vuotta aikaisemmin, todettiin maalämpöön siirtyminen kannattavaksi investoinniksi; olihan kaukolämmön hinta oli kohonnut jo monta vuotta. Taloyhtiöön perustettiin muutosta varten maalämpötyöryhmä vetäjänään Antti Niemi. Sujuvan hallitustyöskentelyn ansiosta maalämpöprojekti eteni mutkattomasti suunnittelusta toteutukseen.
Uudenmaan Porakaivo Oy toteutti projektin Avaimet käteen -periaatteella. LVI-suunnittelusta vastasi Niilo Tervo. Uudenmaan Porakaivon Eero Alperi kiittelee toimivaa vuorovaikutusta suunnittelun ja toteutuksen kesken. Sen ansiosta saatiin rakennettua optimaalinen, toimiva ja taloudellinen järjestelmä. Lämmönkeruusta huolehtii kahdeksan yli 200-metristä porakaivoa sekä poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä. Maalämpöpumpuiksi valittiin NIBE F1345-kiinteistölämpöpumput, jotka jakavat tasaista lämpöä tehokkaasti ja taloudellisesti.
Lämpösaneerauksen yhteydessä taloon asennettiin poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä, joka kerää poistoilmasta lämpöenergian talteen. NIBE lämpöpumput ohjaavat talteen otetun lämmön jakoa kiinteistöön – energia käytetään siis todella tarkkaan eikä hukkalämpöä juuri synny. Taloyhtiö on muutenkin kunnostautunut energiansäästössä – lämmitysjärjestelmän muutoksen lisäksi sähkönkulutusta on onnistuttu vähentämään 75 % yhteisissä tiloissa. Kerrostalojen lämmityskustannuksista katosi yli puolet.
NIBE oli helppo valinta järjestelmätoimittajaksi, sillä NIBEn tuotekokonaisuus ja ennen kaikkea erinomainen tuotetuki takaavat toimivuuden ja luotettavuuden vuosiksi eteenpäin. Käyttökokemuksen perusteella lämmityskulut ovat pienentyneet alle puoleen aikaisemmasta, eikä varalla olevaa sähkökattilaa ole tarvinnut käynnistää kertaakaan. Lämmitys on myös lähes huoltovapaa – tähän mennessä lämpökäyrää on pitänyt säätää kerran, joten tässä suhteessa eroa kaukolämpöön ei ole. Lämmitysenergia saadaan edullisesti ja huolettomasti omalta tontilta sen sijaan, että oltaisiin riippuvaisia kaukolämmöstä ja sen hintakehityksestä.
Huomio
Tekniset tiedot
• 2 kerrostaloa, yhteensä 36 asuntoa. Pinta-ala 2000 m²
• Lämmitettävää tilaa 8400 m³
• 8 x 210 m maalämpökaivo
• 2 x NIBE F1345-60 maalämpöpumppu
• 4 poistoilman lämmöntalteenottoyksikköä
• 2 x VPB-1000 lämminvesivaraajaa, UKV-500 lämpöpuskurisäiliö
• ES-500 sähkövaraaja
• EP-42 kW:n sähkökattila varajärjestelmänä
• LVI-Suunnittelu Niilo Tervo, Tervo Group
• Toteutus Uudenmaan Porakaivo Oy
Asunto Oy Kalkun Rivitalot Tampereella on siirtynyt maalämpöön. Kymmenen 70-luvulla rakennettua rivitaloa muodostavat laajan ja viihtyisän asuinympäristön, jossa lapsiperheet viihtyvät. Alun perin öljylämmityksellä lämmitetyt talot on yhdistetty maalämpöverkkoon, jonka energianlähteenä toimii 17 yli 200-metristä lämpökaivoa. Lämmöntuotto tapahtuu neljällä NIBE F1345-kiinteistölämpöpumpulla, joiden yhteisteho on 220 kW. Ne luovuttavat tasaista, edullista lämpöä koko taloyhtiön käyttöön.
Lämmitysjärjestelmän vaihto sai alkunsa, kun taloyhtiössä havahduttiin suuriin lämmityskuluihin. Vanha järjestelmä nieli öljyä 80 000 litraa vuodessa, joten lämmityskustannukset olivat n. 100 000 euroa. Insinööritoimisto Mikko Ilvesmäki tuli yhtiön hallituksen pyynnöstä apuun ja teki maalämpösuunnitelmat. Osakkaat suhtautuivat alusta asti muutokseen erittäin myötämielisesti, sillä yhtiövastikkeita haluttiin saada pienemmiksi.
Tarjouksia eri maalämpölaitteiden toimittajilta saatiin useita ja valinta kohdistettiin NIBE:n tuotteisiin, sillä haluttiin hankkia pitkäikäinen ja luotettava järjestelmä.
Pirkanmaalla toimiva Suomen Ekolämpö Oy huolehti projektin käytännön toteutuksesta kokonaisvaltaisesti. Kaikkiaan noin kolme kuukautta kestänyt toteutus sujui vaivattomasti. Asuntokohtaiset patteritermostaatit oli vaihdettu jo pari vuotta aikaisemmin, joten huoneistoissa ei tarvittu mitään muutostöitä.
Maalämpöinvestoinnin odotetaan maksavan itsensä takaisin 4–5 vuoden kuluessa, putoavathan lämmityskustannukset jopa kolmannekseen entisestä. Isännöitsijä Marjo Koivuranta kiittelee koko projektin sujuvuutta ja toteaa sen olleen hyvän suunnittelun sekä ammattitaitoisen toteutuksen ansiota.
Huomio
Tekniset tiedot
• 10 rivitaloa, 52 asuntoa. Huoneistopinta-ala 3894 m²
• Lämmitettävää tilaa 10 500 m³
• 17 x 240 m maalämpökaivo
• 3 x NIBE F1345-60, 1 x NIBE F1345-40 maalämpöpumppu
• 6 x NIBE VPB 1000 käyttövesivaraaja
• 1 x NIBE HUKV 1000 lämpöpuskurivaraaja
• 2 x NIBE ELK 42 sähkökattila
• NIBE SMS 40 etäohjaus
• LVI-suunnittelu Insinööritoimisto Mikko Ilvesmäki Oy
• Sähkösuunnittelu Sähköinsinööritoimisto Raimo Vainionpää
• Toteutus Suomen Ekolämpö Oy