• Etusivu
  • Osakas

Isännöintialan kehittämistarpeita selvitetään

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.01.2011
20111_23976.jpg

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on koonnut selvitysryhmän, jonka tarkoituksena on selvittää erityisesti isännöinnin nykytilanne sekä toimialan kehittymiseen liittyvät esteet.

Selvitysryhmä koostuu KTT Kaj Hedvallista, KTM Tuuli Kaskisesta sekä FM Matias Johanssonista. Tehtävän selvityksen perusteella ehdotetaan toimenpiteitä isännöintipalveluiden kehittämiseksi. Nykyisistä isännöitsijöistä merkittävä osa jää eläkkeelle lähivuosina.

Isännöinti ei ole pelkästää rakennuksen huoltoa

"Isännöintialan ytimessä ovat huoltotyöt sekä kunnossapito, mutta alan vaatimukset ovat monipuolistuneet. Rakennuskannan ikääntymisen myötä korjausrakentamisen tarve kasvaa ja isännöitsijän rooli korostuu entisestään. Suunnitelmallisella toiminnalla voidaan vaikuttaa huomattavasti palvelun tasoon ja kustannuksiin tulevaisuudessa", sanoo asuntoministeri Jan Vapaavuori ja muistuttaa ettei isännöinti ole pelkästään rakennuksen huoltoa.

Asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on palvelun keskeinen osa. Asunto-osakeyhtiöitä on noin 80 000 joista isännöintipalveluja käyttää noin 50 000. Isännöintipalveluja käyttävien yhtiöiden kiinteistönpidon arvo ja investointien arvo on noin kolme miljardia euroa vuodessa kummassakin.

Lähde: Ympäristöministeriö

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201311_37149.jpg
Tee oma paloharjoitus ja vastaa kyselyyn, voit voittaa kodin siivoukset vuodeksi tai 1 000 eurolla SPEK:n tuotteita ja koulutusta!
Huoneistopalossa aikaa pelastautumiseen tulipalon syttymisestä on usein vain 2-3 minuuttia.Pelastautuminen edellyttää palon nopeaa havaitsemista ja nopeaa poistumista. Siksi on tärkeää tietää, että osaa tulipalossa toimia oikein ja rauhallisesti. Turvallisen poistumisen harjoittelu antaa varmuutta ja osaamista tulipalotilanteen varalle.Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyökumppaneineen haastaa kaikki työyhteisöt, koulut, oppilaitokset, päiväkodit, taloyhtiöt ja perheet tekemään marras-joulukuussa paloharjoituksen.Ilmoittaudu mukaan!Tee oma paloharjoitus 31.12.2013 mennessä ja vastaa palautekyselyyn, voit voittaa kodin siivoukset vuodeksi tai 1 000 eurolla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuotteita ja koulutusta!Ilmoittauduttuasi Omaan paloharjoitukseen saat tammikuussa palautekyselyn, jossa kerrot, miten Oma paloharjoituksesi onnistui. Vain vastaamalla palautekyselyyn, olet mukana palkintojen arvonnassa.Tutustu paloturvallisuusviikkoon!
20195_57922.jpg
Vedeneristys kerralla kuntoon - työvaiheesta toiseen odottamatta
Tärkeintä märkätiloissa on laadukas ja ammattimaisesti tehty vedeneristys. Vedeneristyksen tehtävä on varmistaa, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteen sisään ja aiheuta piileviä vaurioita. Siksi vedeneristysmateriaalin laadulla sekä työvaiheiden huolellisella suorittamisella on keskeinen merkitys pitkäikäisen ja turvallisen märkätilan rakentamisessa. Varsinkin taloyhtiöissä oikein tehdyn vedeneristyksen merkitys korostuu. Huonolla vedeneristyksellä et pilaa vaan omaa asuntoasi vaan myös naapurin.Asennukseen kannattaakin valita laadukkaat, testatut ja sertifioidut vedeneristystuotteet. Kannattaa myös varmistaa, että tuotteilla on M1-luokitus terveen sisäilman takaamiseksi. Kun haluat saada laadukkaan vedeneristyksen kuntoon yhdessä päivässä, kannattaa valita Kiilto KeraPro -vedeneristyjärjestelmä.Märkätilojen vedeneristys tehdään ympäristöministeriön laatiman asetuksen mukaisesti, tavarantoimittajan ohjeita noudattaen. Käyttämällä sertifioituja vedeneristystuotteita ja työsuoritukseen ammattitaitoista asentajaa varmistat märkätilojen oikean toiminnan. Asentajalta kannattaa kysyä esimerkiksi VTT:n myöntämää vedeneristyksen henkilösertifikaattia tai tuotevalmistajan antamaa koulutustodistusta.
20102_20568.jpg
Säästä energiaa – älä hehkuta
Maaliskuussa 2009 Euroopan komissio antoi vaatimukset lamppujen energiatehokkuudelle. Asetuksen (244/2009) myötä tietyn valomäärän tuottamiseen saa kulua vain tietty enimmäismäärä sähköenergiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että perinteiset hehkulamput poistuivat markkinoilta. Hehkulamput eivät täytä tiukentuneen asetuksen vaatimuksia, joten jatkossa on valittava tehokkaampi lamppu vanhan tilalle. Energiansäästölamppu on helppo valinta uudeksi lamppuvaihtoehdoksi.
20224_77920.jpg
Miten talo­yhtiön märkätila­remontin perus­taso määritellään?
Kyseessä on 6 huoneiston rivitaloyhtiö. Vuonna 2021 on tehty päätös kunnostaa 2 märkätilaa. Kokousmateriaalissa oli asiakirja "Hallituksen näkemys kunnossapidon tarpeesta 2022–2026", jossa ko asiasta on todettu, että tavoitteena on jokaisen märkätilan korjaaminen. Päätöstä siitä, että kaikki märkätilat kunnostetaan ja aikataulusta ei kuitenkaan ole olemassa. Osa osakkaista on kunnostanut omalla kustannuksellaan vuosien saatossa märkätilansa.Minkäänlaista kustannusarviota ei ole saatu, eikä sitä, mitä remontti pitää sisällään. Puhutaan perustasosta.Mutta kuuluvatko esimerkiksi hanat, lauteet ja valaistus myös taloyhtiön maksettaviksi, kun puhutaan perustason korjauksesta?
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
Kerrostaloja
Viikon kysymys: Autotallien antaminen taloyhtiön omistukseen
Voiko taloyhtiö vaatia autotallien omistajia luovuttamaan itse maksetut autotallit asunto-osakeyhtiölle ilman maksua?Kadulla on seitsemän samanlaista 7-kerroksista taloa, joiden osakkaat saivat rakentaa taloyhtiön vuokratontille autotallit, kuka halusi, mutta tallien piti olla vain Pisari-tuotteen autotalleja. Vuokrasopimusta taloyhtiön kanssa ei ole tehty, mutta kaikki talot ovat saaneet rakennusluvat talleille.Alunperin maksaneet jotain, nyt autotallin voi myydä jollekin toiselle osakkaalle 2000-5000 hinnasta.Ilmaiseksi nyt pitäisi antaa ne taloyhtiölle, joka tekisi niistä osakkeita. Osakkaat maksaisivat yhtiövastiketta taloyhtiölle, kunhan niistä olisi tehty osakkeita. Kuitenkin omistusoikeus pysyisi itsellä. Voiko isännöitsijä näin tehdä? Isännöitsijä esittää, että hallitus esittäisi sen yhtiökokouksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton