• Etusivu
  • Remontti

Käyttäjälleen elinkaariedullisin ratkaisu - Tiilijulkisivu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 28.10.2016
201610_47625.jpg

Tiilijulkisivun elinkaariedullisuus perustuu erityisesti sen vähäiseen käytönajan huolto- ja korjaustarpeeseen.

Tiesitkö että: Rakennusmateriaalin valinnalla on väliä. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.

Asuinrakentamisen vilkastuessa alan toimijoiden yhteiseksi tavoitteeksi on nostettu kohtuuhintaisten asuntojen tuottaminen. Keskustelussa on kuitenkin ollut varsin vähän esillä se, miten rakennusmateriaalien valinnoilla on vaikutusta asumiskustannuksiin eli osakkailta tai vuokralaisilta kerättäviin maksuihin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 5-kerroksisen, julkisivupinta-alaltaan 1800 neliöisen kerrostalon eri julkisivuvaihtoehtojen elinkaarikustannuksia sekä verrattiin eri huoltojaksojen ja toimenpiteiden vaikutusta julkisivurakenteen kokonaistaloudellisuuteen. Vertailussa käytettyjen ulkoseinärakenteiden lämmön- ja ääneneristystasot olivat toisiaan vastaavat ja tarkastelujaksoina käytettiin 50 ja 100 vuoden elinkaarta. Tutkimukseen valittiin viisi Suomessa yleisesti käytössä olevaa kerrostalon julkisivumateriaalia eli tiili, puu, betoni sekä ohut- ja paksueristerappaus.

Tiilijulkisivu kiinnostaa? Tarkempia tietoja tiilijulkisivuista löydät täältä >>

Kokonaiskustannukset ratkaisevat

Tutkimuksen mukaan tiilijulkisivu on nimellisarvoilla laskettuna sekä 50 että 100 vuoden elinkaaritarkastelussa edullisin, kun mukaan lasketaan rakentamis-, käyttö- ja purkukustannukset.

Nimellisarvoilla tarkasteltuna 100 vuoden elinkaarijaksolla tiili oli kokonaiskustannuksiltaan esimerkiksi puujulkisivuun verrattuna 29-49 % edullisempi riippuen siitä, sijaitseeko rakennus sisämaassa vai rannikkoalueella. Eristerappauksiin nähden tiilijulkisivulle muodostuu kustannussäästöä 49-56 % riippuen siitä, onko vertailukohteena paksu- vai ohuteristerappaus.

Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.
Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.

Myös 3 % korkokannalla nykyarvoon diskontattuna tiilijulkisivu on valkobetoni- tai tiililaattapintaisten elementtiratkaisujen ohella edullisin julkisivuvaihtoehto. Betonielementtijulkisivun elinkaaritaloudellisuutta arvioidessa on tosin huomioitava, että rakenteen korjaaminen käyttöiän päättyessä alkuperäisen kaltaisella ratkaisulla on erittäin hankalaa, ellei lähes mahdotonta.

Säästö rakentamiskustannuksissa siirtää kustannuksia käyttäjille

Tiilijulkisivun elinkaariedullisuus perustuu erityisesti sen vähäiseen käytönajan huolto- ja korjaustarpeeseen. Parhaan hyödyn tiilirakenteen elinkaariedullisuudesta saa siten käyttäjä, eli kiinteistön omistaja. Jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilirakenteen käytönaikaiset kustannukset ovat muihin rakenneratkaisuihin verrattuna ylivoimaisesti alhaisimmat.

Sisämaaolosuhteissa 50 vuoden ajalla pelkät käyttökustannukset tulevat tiiliverhotussa talossa 3 % korkokannalla nykyarvoon diskontattuna puujulkisivuun nähden 87 % halvemmaksi, rannikkoalueella eron kasvaessa 95 %:iin. Eristerappauksiin verrattuna tiilijulkisivu tulee kerrostalon omistajalle niin ikään halvemmaksi, sillä vastaavat säästöt ovat sisämaassa 92 % ja rannikolla 94 %. Mahdollinen huollon laiminlyönti kasvattaisi eroa entisestään, koska tiilijulkisivu ei juurikaan vaadi huoltotoimenpiteitä elinkaarensa aikana.

- Jos asumiskustannusten kohtuullistamiseen pyritään vain rakennuskustannuksia minimoimalla ja valitsemalla edullisimmat mahdolliset rakennusmateriaalit, siirretään kustannuksia kiinteistön käyttäjälle suurina käyttö- ja huoltokuluina. Yhteiskunnan, kiinteistöjen omistajien ja asukkaiden kannalta olisi sen sijaan järkevää rakentaa elinkaarikestävästi, Juha Karilainen Wienerberger Oy:stä sanoo.

Tutustu Wienerbergerin tuotteisiin >>

Vähän huoltoa tarvitsevat ja elinkaareltaan pitkäikäiset materiaalit ovat myös asumisviihtyvyyden kannalta parhaat vaihtoehdot.
Vähän huoltoa tarvitsevat ja elinkaareltaan pitkäikäiset materiaalit ovat myös asumisviihtyvyyden kannalta parhaat vaihtoehdot.

Massiivisista korjauksista häiriötä asukkaille

Omaan asuinympäristöön kohdistuvat korjaukset ja saneeraukset aiheuttavat kustannusten lisäksi asukkaille myös monenlaista muutakin haittaa. Siksi vähän huoltoa tarvitsevat ja elinkaareltaan pitkäikäiset materiaalit ovat myös asumisviihtyvyyden kannalta parhaat vaihtoehdot. Julkisivumateriaaleista tiili on vähiten huoltoa tarvitseva ja siten myös pitkällä aikavälillä asukasystävällisin ratkaisu.

- Tiili vanhenee kauniisti säilyttäen arvonsa ja parhaimmillaan se kestää vuosisatoja. Hyviä esimerkkikohteita löytyy kaikkialta maailmasta, Juha Karilainen muistuttaa.

Katso esimerkkejä kerrostalojen ja kaupunkikortteleiden tiilijulkisivuista >>

Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
201610_47485.jpg
Vuokra-asuntokanta kuntoon
Raumalla toimitaan rohkeasti. Kaupungin 14:sta eri vuokra-asuntokiinteistöyhtiöstä kaksi on täysin peruskorjattu, 131 asuntoa, ja kolmas peruskorjaus on meneillään paraikaa (syksy 2016). Saneeraukset alkoivat vuonna 2014. Tavoite on, että ennen pitkää kaikki kiinteistöyhtiöt saadaan peruskorjattua. Kokonaiskorjausalaa on yhteensä 66 000 m².- Tähän mennessä kiinteistöjen kunnostukseen on käytetty 9,5 M€ (hieman alle 1300 €/m²), Ismo Timonen, Rauman kaupungin tekninen isännöitsijä, kertoo. – Rahoituksen hakemisessa on lähdetty ajoissa liikkeelle. Kun huomataan, että korjaustarpeen aika lähenee, on selvitettävä mahdollisten eri avustusten hakemista valtiolta (ARA). Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osakkaan laiminlyönnistä aiheutunut vahinko, kenen vastuu?
Viiden perheen rivitalon yhdessä huoneistossa boilerin ylivuotoputken tukkeuma johti siihen, että huoneistossa oli 2 - 3 vuotta jatkunut pieni veden ylivuoto. Boilerin ikä oli 30 vuotta. Tämä johti siihen, että vaatehuone ( jossa boileri oli ). osa eteistä ja osa makuuhuonetta kastui pikkuhiljaa. Asunnossa oli haissut home yli 2 vuotta.Asiasta oli puhuttu, mutta isännöitsijä, joka asui ko. huoeneistossa ei tehnyt asialle mitään. Kun asia lopulta tiedostettiin jouduttiin vaatehuoneen lattia piikkaamaan auki ja kuivaamaan noin neljä viikkoa yötä päivää. Vaatehuoneen vieressä oleviin pesuhuoneen ja saunan lattioihin jouduttiin poraamaan reikiä kosteusmittausten takia, josta johtuen lattiakaakelit jouduttiin uusimaan. Myös naapurin seinä oli osittain kastunut, joten sitä jouduttiin purkamaan ja uusimaan.Kolme asuntoa oli jo vaihtanut boilerinsa uusiin ilman kenenkään kehoitusta peläten em. tilannetta.Kysymys kuuluu: PITÄÄKÖ TALOYHTIÖN OSALLISTUA EM. TYÖSTÄ AIHEUTUVIIN KUSTANNUKSIIN, JOTKA JOHTUIVAT ASUNNON OMISTAJIEN OMASTA HUOLIMATTOMUUDESTA?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton