• Etusivu
  • Remontti

Kaikille avoimet palvelut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiö-projektin teknisenä ja toiminnallisena pohjana on ollut vuosituhannen alusta toiminut rakentajille ja remontoijille suunnattu Rakentaja.fi -palveluportaali, jonka käyttäjäksi on rekisteröitynyt jo 280 000 kuluttajaa ja ammattilaista. Rakentaja.fi -palvelun tavoin tämä taloyhtiöille suunnattu palvelu on pääosiltaan avoin kaikille jotka haluavat erilaista taloyhtiöitä koskevaa tietoa. Kaikille avoin ja ilmainen palvelu, joka löytyy sivuston vasemmasta laidasta pitää sisällään mm. seuraavia asiakokonaisuuksia.

Taloyhtiö ja eri osapuolten rooli, vastuut ja velvollisuudet

"Taloyhtiö ja osapuolet" -valikko käy yksityiskohtaisesti läpi erilaiset ongelmatilanteet ja niiden ratkaisemisen taloyhtiössä. Tämänkaltaisia voivat olla esimerkiksi osakekirjojen kuoletukset ja muutokset. Osakkeenomistaja, eli mitä ovat osakkeenomistajan oikeudet sekä erilaiset velvollisuudet ja vastuut. Yhtiökokous sen kaikkine tehtävineen, osallistumis- ja äänioikeuksineen, koollekutsumisineen, kokousmenettelyineen ja jälkipyykkeineen käydään läpi niin ettei kenellekään jää asiat epäselviksi. Hallitus kokonaisuudessaan, eli yksittäisen jäsenen valinnat, eroaminen tai erottaminen. Hallituksen tehtävien lisäksi käydään läpi myös esimerkiksi hallituksen korvausvastuut, vastuuvapaudet ja vahingonkorvausvaatimusasiat. Isännöitsijä eli isännöitsijän valinta ja samoin kuin hallituksen osalta minkälaisia ovat hänen roolinsa erilaisissa korvausvastuu- vastuuvapaus ja vahingonkorvausvaatimusasioissa.

Taloyhtiön taloussuunnittelu

Taloussuunnittelu on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Taloussuunnittelu pitää sisällään niin lyhyen aikavälin maksuvalmiussuunnittelua, pitkän ajan taloussuunnittelua kuin talousarvioidenkin tekoa. Taloussuunnittelulla pidetään huolta siitä, että normaalien juoksevien kulujen lisäksi suuremmat ja joskus ikävästi yllättävät remontit eivät vie yhtiön osakkaita vararikkoon. Osiossa käydäänkin läpi kiinteistöstrategia, maksuvalmiussunnitelmat, tulevaisuussuunnittelu, talousarvion laatiminen, kirjanpito sekä tilinpäätös.

Mitä vastuita seuraa asunnon myymisestä/ostamisesta

Asuinhuoneisto-valikko käy tarkasti läpi asunnon myynnin yhteydessä huomioitavat asiat, koskevat ne sitten uutta tai vanhaa asuntoa. Eli mitä huomioitavaa on asunnon luovutuksessa ja sen mahdollisesti viivästyessä, miten määritellään asunnossa oleva korvauksiin tms. johtava virhe, milloin ostajalla on oikeus saada korvaus em. virheestä ja vastaavasti mitkä ovat ostajan vastuut javelvollisuudet.

Huoneiston vuokraus ja asunnon haltuunotto

Antaessaan huoneistoaan vuokralle vuokranantaja ratkaisee hoitaako hän vuokraustilanteen itse vai käyttääkö välittäjää kuten myös vuokralainen asuntoa etsiessään. Sekä vuokranantaja ja vuokralainen voivat tehdä kirjallisen toimeksiannon välittäjälle. Vuokranantajaa vuokraustilanteessa kiinnostaa vuokrasuhteen kesto sekä vuokralaisen maksukyky. Asuinhuoneisto-osiossa käydään tyhjentävästi läpi koko huoneiston vuokrauskäytäntö aina vuokrasopimusten laadinnasta ja huoneiston kunnosta vuokraoikeuden siirtoon, irtisanomiseen ja purkuun. Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi. Miten ja mistä syystä haltuunotto voidaan tehdä.

Kunnossapitovastuut

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen korjausvastuun jakamisesta yhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Mikäli tällaisia määräyksiä yhtiöjärjestyksessä ei ole, jakaantuu vastuu asunto-osakeyhtiölain 78 §:n mukaisesti. Kunnossapitovastuut -osiossa käydään näitä vastuuasioita ja vastuunjakautumisia vahingonkorvausvelvollisuuksineen läpi ja mukaan on kerätty myös erilaisia korkeimman oikeuden päätöksiä asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välisistä kiistakysymyksistä.

Miten korjaushanke viedään taloyhtiössä läpi

Taloyhtiöissä erilaisten korjaustöiden läpivienti on usein todella haastavaa sillä isännöitsijä tai hallitus ei välttämättä ole tottunut tämänkaltaisten projektien läpivientiin. Korjaushanke prosessina -osiossa käydään nimensä mukaisesti korjaushankkeen eteenpäin vieminen prosessimuodossa läpi. Eli minkälaiset vastuuhenkilöt hankkeelle valitaan ja miten itse hanke viedään eteenpäin vaihe vaiheelta aina hankkeen ensi suunnittelusta tarjouspyyntöihin, urakoitsijan valinnasta urakkasopimuksiin, sekä maksupostisuunnittelusta itse työn vastaanottoon ja takuuaikaan.

Suunnittelu, valvonta, rahoitus, vakuutukset sekä itse rakennusvaiheopastukset

Edellä mainittujen asiakokonaisuuksien lisäksi sivustolta löytyvät luonnollisesti mm. tarkemmat materiaali- ja rakenneohjeet. Kaikki nämä ovat siis täysin vapaasti lukijoiden käytössä olevia palveluita.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81396.jpg
Kaihtimet taloyhtiön parveke- ja terassilasituksiin
Lasitettu parveke tai terassi on usein kesäisin erittäin kuuma. Kaihtimien avulla sekä parveke että asunnon sisätilat pysyvät viileämpinä. Kaihtimet tuovat näkösuojaa ja asuinmukavuutta lasitetuille parvekkeille ja terasseille. Nykyaikaiset kaihtimet eivät ainoastaan toimi näkö- tai häikäisysuojina, vaan ovat myös tyylikäs sisustuselementti.
20219_72519.jpg
Miten remontti­kustannukset tulisi jakaa prosentuaalisesti?
Onko remonttikustannusten jakaminen muun perusteen mukaan mahdollinen kuin yhtiöjärjestyksen mukaisen osakkeiden prosenttijakoon perustuva jako? Yhtiöjärjestyksessä on myös sanonta, että "osakkeen omistajat ovat oikeutettuja maksamaan yhtiölle osakkeitaan rasittavan vastikeperusteen mukaan laskettavan osuutensa yhtiön pitkäaikaisista lainoista joko kokonaan tai osittain hallituksen määräämässä erissä ja aikoina..."Onko yhtiöjärjestyksen sanonta pakottava, että kaikki remonttikustannukset on kohdistettava samoin kuin vastike? Mitä tarkoitetaan as oy lain 10 §:llä, ettei yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä saa tehdä päätöstä, joka tuottaa osakkeenomistajalle epäoikeutettua etua? Voidaanko kustannuksia muuttaa kustannusperusteiseksi?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
Suunnittelimme laatoittavamme seinät vanhojen päälle poistettuamme maalin. Maalia poistaessamme havaitsimme, että kuivauslämpöpatterin päältä (1-2 m2) seinälaatat olivat irti ja pullistuneet sekä haljenneet. Isännöitsijän mukaan muutamasta muussakin asunnosta samoja ongelmia.Kysymys kuuluu:Kenen on vastuu ja mitä korvataan?Vaihtoehdot lienee:Rakennuttajan, jolla 10-vuotistarkastus ensi vuonna.Taloyhtiön.Edellisen omistajan.Kuuluko korvata uusi vesieristys, sekä laatat töineen?Lisäksi kysymys: Voiko remontoida kylpyhuoneen vai pitääkö odottaa, että "syyllinen" löydetään ensin? Haljenneilla kaakeleilla ei tohtisi esimerkiksi odottaa ensivuoden rakentaja tarkastusta.Jos remontoi ilman päätöstä, mitä todistusaineistoa pitäisi kerätä ja miten jatkotoimenpiteitä varten?
20176_49574.jpg
Taloyhtiön varojen väärinkäyttö?
Yhtiömme hallitus teetätti talossamme kerhohuoneen remontin tarkoituksena näin saada vuokratuksi tila juhla- sekä kokouskäyttöön. Remontti toteutettiin kilpailuttamatta sekä informoimatta osakkaita remontin todellisesta laajuudesta ja sen kustannukset ylittivät yhtiökokouksen pöytäkirjaan merkityn summan. Ko. tilalle tiettävästi ei paikkakunnalla ole tarvetta jo tarjonnassa olevien lisäksi, eli siitä tuskin saamme yhtiölle vuokratuloa. Voivatko osakkaat vaatia hallitusta korvaamaan yhtiölle tämän sekä ehdottaa heitä vuokraamaan yhtiöltä tila itselleen? Kukaan osakkaista ei ole valmis ottamaan vastuuta tehtävistä, joita kerhotilan vuokraamisesta juhla-/kokoustilana aiheutuu.
20152_42440.jpg
Milloin on aika uusia lämmönjakolaitteet?
Kun lämmönjakolaitteet ovat yli 20 vuotta vanhat, kannattaa ne uusia seuraavan viiden vuoden sisällä suunnitelmalllisesti.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton