Taloyhtiön ongelmatilanteet ja niiden ratkaisut: Omataloyhtiö-palvelusta löydät vastaukset

Omataloyhtiö-palvelu on kaikille taloyhtiön asioista kiinnostuneille ja niiden kanssa touhuaville avoin ja ilmainen palvelu.
Taloyhtiö ja eri osapuolten rooli, vastuut ja velvollisuudet
Omataloyhtiö käy yksityiskohtaisesti läpi erilaiset ongelmatilanteet ja niiden ratkaisemisen taloyhtiössä. Tämänkaltaisia voivat olla esimerkiksi osakekirjojen kuoletukset ja muutokset. Osakkeenomistaja, eli mitä ovat osakkeenomistajan oikeudet sekä erilaiset velvollisuudet ja vastuut.
Yhtiökokous sen kaikkine tehtävineen, osallistumis- ja äänioikeuksineen, koollekutsumisineen, kokousmenettelyineen ja jälkipyykkeineen käydään läpi niin ettei kenellekään jää asiat epäselviksi.
Hallitus kokonaisuudessaan, eli yksittäisen jäsenen valinnat, eroaminen tai erottaminen. Hallituksen tehtävien lisäksi käydään läpi myös esimerkiksi hallituksen korvausvastuut, vastuuvapaudet ja vahingonkorvausvaatimusasiat.
Isännöitsijä eli isännöitsijän valinta ja samoin kuin hallituksen osalta minkälaisia ovat hänen roolinsa erilaisissa korvausvastuu- vastuuvapaus ja vahingonkorvausvaatimusasioissa.
Taloyhtiön taloussuunnittelu
Taloussuunnittelu on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Taloussuunnittelu pitää sisällään niin lyhyen aikavälin maksuvalmiussuunnittelua, pitkän ajan taloussuunnittelua kuin talousarvioidenkin tekoa. Taloussuunnittelulla pidetään huolta siitä, että normaalien juoksevien kulujen lisäksi suuremmat ja joskus ikävästi yllättävät remontit eivät vie yhtiön osakkaita vararikkoon. Omataloyhtiössä käydäänkin läpi kiinteistöstrategia, maksuvalmiussunnitelmat, tulevaisuussuunnittelu, talousarvion laatiminen, kirjanpito sekä tilinpäätös.
Mitä vastuita seuraa asunnon myymisestä/ostamisesta
Omataloyhtiöstä löytyy myös asunnon myynnin yhteydessä huomioitavat asiat, koskevat ne sitten uutta tai vanhaa asuntoa. Eli mitä huomioitavaa on asunnon luovutuksessa ja sen mahdollisesti viivästyessä, miten määritellään asunnossa oleva korvauksiin tms. johtava virhe, milloin ostajalla on oikeus saada korvaus em. virheestä ja vastaavasti mitkä ovat ostajan vastuut javelvollisuudet.
Huoneiston vuokraus ja asunnon haltuunotto
Antaessaan huoneistoaan vuokralle vuokranantaja ratkaisee hoitaako hän vuokraustilanteen itse vai käyttääkö välittäjää kuten myös vuokralainen asuntoa etsiessään. Sekä vuokranantaja ja vuokralainen voivat tehdä kirjallisen toimeksiannon välittäjälle. Vuokranantajaa vuokraustilanteessa kiinnostaa vuokrasuhteen kesto sekä vuokralaisen maksukyky.
Asuinhuoneisto-osiossa käydään tyhjentävästi läpi koko huoneiston vuokrauskäytäntö aina vuokrasopimusten laadinnasta ja huoneiston kunnosta vuokraoikeuden siirtoon, irtisanomiseen ja purkuun. Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi. Miten ja mistä syystä haltuunotto voidaan tehdä.
Kunnossapitovastuut
Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen korjausvastuun jakamisesta yhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Mikäli tällaisia määräyksiä yhtiöjärjestyksessä ei ole, jakaantuu vastuu asunto-osakeyhtiölain 78 §:n mukaisesti.
Kunnossapitovastuut -osiossa käydään näitä vastuuasioita ja vastuunjakautumisia vahingonkorvausvelvollisuuksineen läpi ja mukaan on kerätty myös erilaisia korkeimman oikeuden päätöksiä asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välisistä kiistakysymyksistä.
Miten korjaushanke viedään taloyhtiössä läpi
Taloyhtiöissä erilaisten korjaustöiden läpivienti on usein todella haastavaa sillä isännöitsijä tai hallitus ei välttämättä ole tottunut tämänkaltaisten projektien läpivientiin. Korjaushanke prosessina -osiossa käydään nimensä mukaisesti korjaushankkeen eteenpäin vieminen prosessimuodossa läpi. Eli minkälaiset vastuuhenkilöt hankkeelle valitaan ja miten itse hanke viedään eteenpäin vaihe vaiheelta aina hankkeen ensi suunnittelusta tarjouspyyntöihin, urakoitsijan valinnasta urakkasopimuksiin, sekä maksupostisuunnittelusta itse työn vastaanottoon ja takuuaikaan.
Suunnittelu, valvonta, rahoitus, vakuutukset sekä itse rakennusvaiheopastukset
Edellä mainittujen asiakokonaisuuksien lisäksi sivustolta löytyvät luonnollisesti mm. tarkemmat materiaali- ja rakenneohjeet. Kaikki nämä ovat siis täysin vapaasti lukijoiden käytössä olevia palveluita.
Tilaa ilmainen Omataloyhtiö-uutiskirje
Aiheeseen liittyvää

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?

Kenen vastuulla on pihan talvikunnossapito?

Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt

Taloyhtiön vuosikello
