• Etusivu
  • Energia

Kannattaisiko taloyhtiönne uusia kaukolämpölaitteisto nyt?

ARAn tukea tarjolla vuoden loppuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 20.03.2023Päivitetty 24.10.2023
20233_81196.jpg

Asukkaat eivät huomaa muutosta matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymisessä. Kaukolämpö ja lämmin käyttövesi toimivat kuten ennenkin.

Kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia kun sen käyttöikä on 20–25 vuoden välillä. Uusimisen ajoituksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat ARAn vielä tämän vuoden loppuun tarjoama tukimahdollisuus ja matalalämpöisempään kaukolämpöön tapahtuva siirtyminen.

Hätiköintiin ei ole aihetta, mutta etu kannattaa hyödyntää

Energiateollisuus ry:n uusittuun ohjeistukseen perustuen kaukolämpöyhtiöt siirtyvät lähitulevaisuudessa matalalämpöisempään kaukolämpöön, mikä edellyttää muutosta kaukolämpölaitteistossa. Mitään tarkkaa tai pikaista takarajaa laitteiston uusimiselle ei ole, joten ennenaikaista laitteiston uusimista ei ole syytä tehdä. Jos uusiminen taas on ajankohtaista, on ARAn eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tänä vuonna tarjoama tuki merkittävä etu. ARAn tukien hakemisella alkaa kuitenkin olla kiire.

Nyt taloyhtiöillä on mahdollisuus saada ARAlta tukea kaukolämpölaitteiston uusintaan

ARA tukee kaukolämpölaitteistojen uusimista tänä vuonna. Avustusta voi saada, kun kaukolämpölaitteisto hankitaan tulevaa matalalämpöisempää kaukolämpöä silmällä pitäen. Kerrostaloyhtiöt voivat saada avustusta enintään 6000 € ja rivitaloyhtiöt enintään 4000 €.

Kaukolämpö on lähitulevaisuudessa matalalämpöisempää

Kaukolämpöverkossa taloyhtiöihin ja muihin kiinteistöihin virtaava vesi on tällä hetkellä kuumimmillaan 115 asteista. Tulevaisuudessa kaukolämpövesi tulee olemaan matalalämpöisempää ja kuumimmillaan 90 astetta. Muutos tullaan tekemään lähitulevaisuudessa asteittain. Kaikki kaukolämpöyhtiöt eivät tee muutosta yhtäaikaisesti, vaan siirtymäaika voi olla pitkäkin.

Muutos perustuu Energiateollisuus ry:n uusittuun ohjeistukseen kaukolämmön matalammasta mitoituslämpötilasta valtakunnallisesti. Matalalämpöisen kaukolämpöön siirtymisellä pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta. Kaukolämpöverkossa virtaavan veden lämpötilan laskeminen enintään 90 asteeseen mahdollistaa hukkalämpöjen ja uusiutuvien esimerkiksi aurinkoenergialla tuotettujen lämpöjen ja geotermisen energian tehokkaamman hyödyntämisen.

Kaukolämpöisessä taloyhtiössä asuva ei tule huomaamaan matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymistä, vaan asukkaat voivat nauttia lämmöstä ja lämpimästä käyttövedestä kuten ennenkin.

Matalalämpöisempi kaukolämpö edellyttää muutosta kaukolämpölaitteistossa

Muutos matalalämpöisempään kaukolämpöön edellyttää muutosta kaukolämpölaitteistossa, minkä takia ARA voi myöntää avustusta asuinrakennusten matalalämpötilaisten kaukolämpölaitteistojen vaihtamiseen sekä lämmitysjärjestelmän säätöön ja tasapainotukseen.

Aran avustus on rivitaloissa 3000 € vaihdettavaa lämmönvaihdinlaitteistoa kohti ja 1000 € järjestelmän tasapainotusta ja säätöä asuinrakennusta kohti. Kerrostalossa Aran avustussummat ovat 4000 € vaihdettavaa lämmönvaihdinlaitteistoa kohti ja 2000 € järjestelmän tasapainotusta ja säätöä asuinrakennusta kohti.
Aran avustus on merkittävän suuri. Lämmönjakolaitteiden uusimiskustannukset riippuvat laitteistosta, työmäärästä ja urakoitsijasta ja ovat karkeasti arvioiden rivitalossa noin 10 000–15 000 € ja kerrostaloissa noin 15 000–25 000 €, kertoo Fortumin avainasiakaspäällikkö Sami Säteri.

Avustus on erityisen hyödyllinen niissä taloyhtiöissä, joissa kaukolämpölaitteiston uusiminen olisi muutenkin ajankohtaista eli kun käyttöikää on noin 20–25 vuotta. Avustuksen takia ei kaukolämpölaitteistoa ole tarpeen uusia liian varhain.

Uudistuksen vaikutus lämmönjakokeskukseen

Kun kaukolämpölaitteistoa uusitaan matalalämpöiseen kaukolämpöveteen sopivaksi, niin laitteiston lämmönsiirtimien fyysinen koko voi jonkin verran kasvaa.

Uusittaessa lämmönjakokeskusta on hyvä mitoittaa siirtimet todellisen kulutuksen mukaan. Uudella 90 °C mitoituslämpötilalla mitoitetut lämmityssiirtimet toimivat hyvin myös nyt käytössä olevilla korkeammilla lämpötiloilla.

Kaukolämpölaitteisto lämmönsiirtimen (merkitty keltaisella) koko saattaa kasvaa jonkin verran, mutta mahtuu varmasti hyvin tekniseen tilaan.

20233_81197.jpg

Ohjeita ARAn avustuksen hakemiseen

Taloyhtiön tulee itse hakea ARA-tukea itse. Avustus haetaan ARAn verkkoasioinnissa tai paperilomakkeella. Hakemus tulee olla toimitettuna ennen kuin fyysiset työt aloitetaan. Hakemuksen voi laittaa eteenpäin keskeneräisenä.

Tarvittavat liitteet:

  • Urakoitsijan tai suunnittelijan selvitys uudesta laitteistosta
  • Kaukolämpöverkon haltijan selvitys, että uusiminen auttaa matalalämpökaukolämpöön siirtymiseen
  • Valtuutus avustusasian hoitamiseen

Taloyhtiö voi valita itselleen sopivimman tavan uusia kaukolämpölaitteisto

Taloyhtiö voi uusia kaukolämpölaitteiston itse tai valita uusimisen palveluna.

– Palvelumme tarkoituksena on tehdä laitteiston vaihdosta asiakkaillemme mahdollisimman helppoa. Tarjoamme kaksi vaihtoehtoista uusimistapaa, kertoo Sami Säteri.

  1. Avaimet käteen uusinnassa Fortum kilpailuttaa laitteet, hoitaa asennuksen ja vanhat laitteet pois. Omistajuus siirtyy vasta kun kaikki on kunnossa ja lopputarkastus on tehty.
  2. Fortum Liisi on palvelu kaukolämpölaitteiston hankintaan kuukausimaksulla, jolloin taloyhtiölle ei koidu suurta kertamaksua. Palveluun kuuluu lisäksi huoltopalvelu, joka kattaa laitteiston etävalvonnan ja huollot koko sopimuskauden ajalta. Kaukolämpölaitteiston voi lunastaa itselleen aikaisintaan 5 vuoden kohdalla, muuten sopimuksen kesto 20 vuotta.
Ohje

Ohje

Kaukolämpölaitteiston uusiminen vaiheittain, kun taloyhtiö hakee ARA-avustusta:

1. Laitteiston iän selvitys (esim. Fortumilta, isännöitsijältä tai paikanpäältä)
- Jos laitteisto on noin 20 vuotta, niin vaihtoa voi miettiä samoin, jos siinä on ollut vikoja. Jos käyttöikää on vielä hyvin ja kaikki toimii, niin sitä ei ole syytä vaihtaa.

2. Laitteiston mitoitustiedot
- Vanhat mitoitustiedot löytyvät esim. Fortumilta tai paikanpäältä ja uuden mitoituksen saat esimerkiksi Fortumilta, urakoitsijalta tai LVI-suunnittelijalta.

3. ARA-hakemukseen tarvittavan selvityksen pyytäminen kaukolämpöverkon haltijalta (Fortumilta)
4. Tarjouspyynnöt urakoitsijoilta
5. Laitteiston ja työn tarjouksen hyväksyminen ja sopimus
6. ARA-hakemuksen jättäminen
7. Urakoitsijan selvitys laitteistosta ARA-avustusta varten
8. Töiden aloitus
- Laitteiston vaihto aiheuttaa noin 8 tunnin keskeytyksen lämmössä ja lämpimän käyttöveden käytössä.

9. Lopputarkastus, jonka Fortumin kaukolämpötarkastaja tekee urakoitsijan kanssa
10. Laskunmaksu

Autamme mielellämme

Mikäli taloyhtiösi kaukolämpölaitteisto tarvitsee uusia lähiaikoina kannattaa olla yhteydessä omaan kaukolämpöyhtiöön. Autamme mielellämme Fortumin kaukolämpöasiakkaita avustukseen liittyvissä asioissa sekä kaukolämpölaitteiston uusimisessa.

Ota yhteyttä!

Fortum Power and Heat Oy
Energia
energiaremontti
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20135_34997.jpg
Milloin taloyhtiön lämmönjakolaitteet ikääntyvät?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Talossa ei tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa.
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
20213_69001.jpg
Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.
Amrak maalämpökohde
Kulutetaanko kiinteistössä turhaan energiaa?
Useimmissa kerrostaloissa on mahdollista saavuttaa helposti säästöjä energiankulutuksessa optimoimalla käytössä olevan taloautomaatiojärjestelmän säädöt. Varsin tyypillisesti taloyhtiössä ollaan oletuksessa, että kaikki toimii kuten pitääkin. Viimeaikojen energian hinnan nousut ovat käyneet taloyhtiöille kalliiksi ja herättäneet tilanteeseen. Muutosten myötä nyt on oikea hetki selvittää, kuluuko kiinteistössä energiaa hukkaan ja mitä sille on tehtävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton