• Etusivu
  • Energia

Kaukolämpö vaihtui maalämpöön – "Lähiseudun taloyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita ratkaisustamme ja kiitelleet meitä edistyksellisyydestä"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 07.05.2020Päivitetty 12.10.2023
20205_64567.jpg

Aaro Sihvo ja Mikko Väyrynen ovat tyytyväisiä lämmitysmuodon vaihtoon. Kiinteistöön asennettiin kaksi maalämpöpumppua.

Tampereella sijaitseva Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön syksyllä 2016. Muutos tiputti vuonna 1963 valmistuneen kerrostalon lämmityskustannukset alle puoleen.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Aaro Sihvo kertoo, että maalämpöön siirtymisen suunnittelu käynnistyi yhtiön ja isännöintitoimiston yhdessä teettämästä selvityksestä.

– Ehdotus meni helposti läpi sekä hallituksessa että yhtiökokouksessa. Laskelmat olivat kiistattomat – lämmityskulut vähenisivät puolella. Ja kun kiinteistön talotekniikkaa piti muutenkin uusia, ratkaisu oli selvä.

Kiinteistöön asennettiin hybridiratkaisu, jossa yhdistyvät maalämpö ja poistoilman lämmöntalteenotto. Sihvon mukaan kokemukset ovat olleet erinomaisia ja säästötavoitteisiin on päästy.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä ratkaisuun sekä tietysti siihen, että säästötavoitteet on saavutettu: lämmityskulut ovat pienentyneet 52–56 % vuodesta riippuen. Lähiseudun taloyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita ratkaisustamme ja kiitelleet meitä edistyksellisyydestä.

"Kyllä itseänikin ilahduttaa, että talossa, jonka asukkaista suurin osa on senioreita, saatiin vietyä hanke läpi näin vaivattomasti."
Aaro Sihvo, Asunto Oy Koulukatu 12:n hallituksen jäsen
Fakta: Vuonna 2015 Asunto Oy Koulukatu 12:n lämmityskulut olivat 19 347 € ja vuonna 2017 maalämpöön siirtymisen jälkeen 9 264 €.
Tampereella sijaitseva 22 huoneiston kerrostalo valmistui vuonna 1963.
Tampereella sijaitseva 22 huoneiston kerrostalo valmistui vuonna 1963.

Syksyllä 2016 käyttöön otetun lämmitysjärjestelmän toimitti Suomen Ekolämpö Oy. Urakoitsija Mikko Väyrynen kertoo, että tarjouspyyntö maalämpöratkaisusta tuli isännöitsijätoimisto Kiinteistöjuridia Oy:lta.

– Isännöintitoimiston hankeosaamisella on merkittävä painoarvo urakkaan lähdettäessä. Myös taloyhtiö on mukana prosessin eri vaiheissa. Ratkaisut räätälöidään yksityiskohtaisesti kunkin kiinteistön tarpeisiin ja toteutus suunnitellaan asumismukavuus ja turvallisuus huomioiden, Väyrynen toteaa.

Maalämpöjärjestelmä, lämpökaivot ja koko keruupiirin riittävyys mitoitettiin tarkoin kiinteistön energiankulutukseen perustuvien tietojen pohjalta. Kohteeseen päädyttiin asentamaan kaksi NIBE F1345-40 -maalämpöpumppua, neljä 280-metristä lämpökaivoa sekä lämmöntalteenottolaite, jonka avulla maksimoidaan poistoilmasta saatavan energian hyöty.

– Keskustan pienillä tonteilla on rajallisesti tilaa kaivojen sijoitteluun. Etenkin silloin kannattaa hyödyntää poistoilman hukkalämmön mahdollisuudet. Eikä energiaa toki muutenkaan kannata puhaltaa taivaalle, Väyrynen muistuttaa.

NIBE on Ekolämmölle mieluinen kumppani, jonka kanssa yhteistyö toimii kaikin puolin erinomaisesti.

− Olemme kokeilleet muitakin tuotemerkkejä ja vertailleet laitetarjontaa lähes vuosittain. Kerta toisensa jälkeen olemme kuitenkin päätyneet NIBEn tuotteisiin. NIBEn pitkälle viety tuotekehitys ja tekninen tuki ovat omaa luokkaansa, Väyrynen kiittelee.

Onko lämmitysremontti ajankohtainen taloyhtiössänne?

NIBE F1345 ja F1355 ovat tehokkaita ja joustavia kiinteistömaalämpöpumppuja taloyhtiöiden erilaisiin tarpeisiin. NIBE F1345 ja F1355 sopivat isoihinkin rakennuksiin, joissa lämmitystarve on suuri. Yhden ohjauksen taakse voidaan kytkeä sarjaan jopa yhdeksän lämpöpumppua. Älykäs tekniikka mahdollistaa lämpöpumpun etävalvonnan ja -hallinnan, jolloin esimerkiksi huoltomies voi seurata laitteen toimintaa ja tehdä säätöjä etänä.

Sekä invertteriohjattu malli NIBE F1355 että NIBE F1345 ovat kahdella kompressorilla varustettuja. Mallia NIBE F1355 löytyy teholuokkaan 43 kW asti ja maalämpöpumppua F1345 jopa 60 kW asti. Taloyhtiössä saavutetaan optimaaliset säästöt, sillä lämpöpumpun suorituskyky on aina oikea, ja se mukautuu kiinteistön tehontarpeeseen automaattisesti ympäri vuoden. Myös aurinkosähkön tai lämmön talteenoton liittäminen lämpöpumppuun on mahdollista.

Kiinnostuitko? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton