Kerrostalot siirtyivät maalämpöön – näin lämmityskulut pienenivät
Lämmitettäviä asuntoja on kummassakin kolmikerroksisessa talossa 24 eli yhteensä 48.
Nokian Siurossa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt As Oy Siuronpuisto ja Siuronmäki ovat käyttäneet maalämpöä vuodesta 2013 asti. Tätä ennen kiinteistöt lämpenivät öljyllä, kunnes päätös maalämpöön siirtymisestä syntyi öljyn hinnan ja samalla yhtiövastikkeen jatkuvan nousun vuoksi.
Kaksi samanlaista, kolmikerroksista ja kolmirappuista kerrostaloa kuluttivat öljyä vuositasolla noin 60 000 litraa. Lämmitettäviä asuntoja on kummassakin talossa 24 eli yhteensä 48. Molempiin taloihin oli jo aiemmin tehty energiaa säästäviä remontteja aina lämpölaseista yläpohjan eristeiden lisäämiseen.
– Aloimme siinä sitten miettiä, että mitä maalämpöön vaihtaminen tulisi maksamaan ja miten se vaikuttaisi tuleviin energiakustannuksiin. Tarjouksia pyysimme kahdeksalta eri yritykseltä, kertoo As Oy Siuronpuiston hallituksen jäsen Pentti Aaltonen.
Työn toteuttajaksi valittiin Suomen Ekolämpö Oy, joka vastasi vanhan järjestelmän purkamisesta, maalämpökaivojen porauksesta sekä kahden kiinteistölämpöpumpun asennuksesta.
Asennuksesta ei aiheutunut häiriötä asumiseen
Työn suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan maalämpöpumpuiksi kaksi NIBE:n 60kW:n F1345-kiinteistölämpöpumppua. Tontille porattiin yhteensä 14 kappaletta 200-metrisiä lämpökaivoja. Lisäksi asennettiin kolme NIBE:n 1000 litran lämminvesivaraajaa. Kovimpia pakkasia varten on olemassa kaksi sähköllä toimivaa 42 kW:n lisälämmitintä maalämmön tueksi.
Lämpökaivot porattiin kevättalvella pääsiäisen tienoilla etukäteen valmiiksi ja uuden järjestelmän varsinainen asennus toteutettiin toukokuussa. Asennus sujui sovitussa aikataulussa, eikä aiheuttanut häiriöitä tavalliseen asumiseen − lämmin vesikään ei ollut katkolla kuin parisen tuntia.
Säästöä syntyy myös työmäärässä
Maalämpöön siirtymisen myötä taloyhtiöiden energiakustannukset ovat pudonneet noin kolmannekseen siitä, mitä ne olivat öljylämmityksen aikana. Lämmitysremonttia varten taloyhtiöt ottivat kuuden vuoden maalämpölainan. Lainan lyhennystä maksettiin erotuksella, joka saatiin vähentämällä aiemmista öljylämmityksen kuluista nykyiset maalämmön kustannukset.
– NIBEn pumput olivat todella hyvä valinta tähän kohteeseen, ja niillä on tehty huikeita säästöjä. Molempiin taloihin asennettiin myös lämmitysenergian mittausjärjestelmä, jotta taloyhtiöt voivat jakaa kustannukset talokohtaisen kulutuksen mukaan, kertoo Mikko Väyrynen Ekolämmöltä.
Rahallisten säästöjen lisäksi Pentti Aaltonen löytää lämmitysjärjestelmän vaihdosta muitakin hyötyjä, kuten työmäärän pienenemisen. Öljylämmityksessä oli omat, viikoittaiset työnsä, jotka jonkun oli aina hoidettava. Lisäksi pannuhuoneen läheisyydessä haisi usein hieman polttoöljylle ja noki tahtoi levitä kenkien mukana muuallekin taloon.
− Nuohoukset ja poltinhuollot ovat jääneet pois. Meillä on huoltosopimus Ekolämmön kanssa, ja he voivat tarvittaessa etänäkin säätää laitetta, jos siihen on syytä.
Info
Muista myös hybridiratkaisu, kun kaukolämmöstä ei haluta luopua kokonaan
Maalämpö voidaan asentaa myös kaukolämmön rinnalle NIBE rockHEAT -hybridijärjestelmän avulla. Investointi hybridijärjestelmään tuo sekä taloudellista säästöä että parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Järjestelmän älykäs automatiikka kohentaa sisäilman olosuhteita, optimoi energiankäyttöä ja välttää huoneistojen ylilämmittämistä.
NIBE rockHEATin avulla taloyhtiö voi pienentää lämmityskustannuksiaan merkittävästi. Säästöjen suuruus riippuu muun muassa rakennuksen koosta, kaukolämmön hinnoittelusta ja muista energiatehokkuuden parannustoimenpiteistä, kuten eristyksen lisäämisestä sekä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja puhdistuksesta.