• Etusivu
  • Remontti

Ketokatosta hyötyä ja iloa taloyhtiöön

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Päivitetty 16.11.2023
202210_79788.jpg

Ketokasvit viihtyvät Rakennusbetonin tuotantolaitoksen katolla Hollolassa.

Viherkatot ovat tulleet jäädäkseen kaupunki- ja maisemasuunnitteluun viihtyisyyttä lisäävänä elementtinä ja tärkeänä osana hulevesien hallinnassa.

AKO Garden Ketokatto on tutkittu, kestävästi kotimainen kierrätykseen perustuva viherkattoratkaisu. Ketokatto auttaa hulevesien hallinnassa hillitsemällä valuntahuippuja: veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokaton kasvien käyttöön ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.

Tutkittu, kotimainen, kestävän ympäristörakentamisen tuote

AKO Garden Ketokatto pohjautuu Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ja Helsingin yliopiston useita vuosia kestäneeseen tutkimustyöhön. Rakennusbetonin tehtaan katolle perustettuja viherkattoja on tutkittu Hollolassa jo vuodesta 2013. Tutkimusviherkatot ovat osa Helsingin yliopiston johtamaa Viides ulottuvuus -tutkimusohjelmaa. Tutkimusyhteistyö on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen on julkaistu suunnitteluohje koskien AKO Garden Ketokattoa.

Ketokatto tuo piristystä taloyhtiön pihoihin esteettisyydellään

AKO Garden Ketokatto asennetaan juurisuojatun vesikattorakenteen päälle. Alimmaisena kerroksena on kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätyshuopa. Huovan päälle tulee kerros Vesijärvestä niitettyä järviruokoa, joka toimii ilmastoivana ja salaojittavana kerroksena.

Seuraavaksi asennetaan 8-15 cm:n paksuinen kerros kasvualustaa, joka sekoitetaan kierrätysmateriaaleista ja Rakennusbetonin tuotannon sivutuotteista. Alusta on otollinen niitty- ja ketokasveille, koska niukkaravinteinen kasvualusta luovuttaa ravinteita hitaasti kasvien käyttöön. Sopiva keto- tai niittykasvillisuus valitaan katon valoisuuden ja mieltymysten mukaan ja kasvit voidaan istuttaa pottitaimina ja käyttää lisäksi siemenkylvöä.

Riihikallion ja Jokelan koirapuistojen viherkatosten asennus Tuusulassa.
Riihikallion ja Jokelan koirapuistojen viherkatosten asennus Tuusulassa.

AKO Garden Ketokatto soveltuu erityisesti loivemmille katoille, mutta erillissuunnittelua hyväksikäyttäen voidaan perustaa haastavimpiinkin kohteisiin. Hyviä paikkoja viherkatolle ovat asuinkiinteistöjen lisäksi mm. taloyhtiöiden auto- tai roskakatokset, muut kylmät katokset tai teollisuuskiinteistöjen katot.

Ohje

Ohje

+ Ako Garden Ketokatto on nopea ja edullinen toteuttaa. Kasvualustamateriaalit tuodaan paikalle siisteissä suursäkeissä, jotka voidaan kätevästi nostaa katolle nosturilla.
+ Ketokatto on niukkaravinteinen ja helppohoitoinen. 8–15 cm paksu kasvualustakerros pidättää erittäin hyvin vettä, joten suuri osa hulevesistä jää kasvien käyttöön eikä valu sadevesiviemäreistä alas.

Ketokatto asennuksen jälkeen.
Ketokatto asennuksen jälkeen.
Ohje

Ohje

Viherkatot ovat hyödyksi monella tapaa

  • Vesistöjen kuormituksen pienenemisen lisäksi vihertävä ympäristö on miellyttävä sekä esteettisesti että äänimaailmaltaan.
  • Viherkatot on todettu hyvin äänisaastetta absorboivaksi pinnaksi, joten koettu melusaaste vähenee viherkattoja sisältävissä kortteleissa.
  • Oikein toteutettu viherkattorakenne lisää varsinaisen vesikattorakenteen elinikää suojaamalla kattoa säteilyltä ja tasaamalla lämpötiloja.
  • Viherkatoilla on mahdollista myös lisätä luonnon monimuotoisuutta. Omalla toiminnallamme voimme luoda uutta ekologista elintilaa harvinaistuville kasveille ja eliöstölle.
  • Kasvillisuus sitoo hiilidioksidia ja osaltaan vähentää ilmastonmuutoksen tuomia haittoja.

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan sinua?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseenkuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!

Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Remontti
asuminen
viherkatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202210_67452.jpg
Hallitse hulevesi - katoilla ja pihoilla!
Hulevesien vaikutusten vähentämiseen kuuluu sadeveden pidättäminen jo katoilla ja imeyttäminen pihoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy! Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
202210_52180.jpg
Vihertävät hulevesiratkaisut ja uniikit tuotteet erikoiskohteisiin!
Hulevedet ja niiden hallinta ovat jo jonkin aikaa olleet tärkeä osa kaupunkisuunnittelua. Rakennetuilla alueilla suositaan nykyään läpäiseviä pintoja ja hulevesien hallintaan kuuluu sadeveden pidättäminen heti tontilla, siellä missä se syntyy. Hulevesien pidättämistä voidaan tehdä muun muassa oikeanlaisten päällysteiden sekä viherkattojen avulla.
202011_67480.jpg
Kotimainen viherkatto kierrätysmateriaaleista
Ako Roof -viherkatto on kestävästi kotimainen kierrätysmateriaaleihin perustuva tutkittu vaihtoehto viherkattojen niitty- ja ketokasveja tukevaksi viherkattoratkaisuksi. Ainutlaatuinen tuotannon sivuvirtoja ja kiertotaloutta hyödyntävä viherkattoratkaisu on nyt saatavissa paikalla muokattavana valmistuotteena.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista
Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.Väestönsuojista pelastuslaissa...
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton