• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuollon merkitys taloyhtiölle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
20104_21417.jpg

Olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi, asettaa vuodenaika kiinteistönhuollolle aina omat vaatimuksensa. Kiinteistönhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimivaan kiinteistönhuoltoon ei juuri kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan eikä ongelmia ilmene. Paras tulos niin kiinteistönhuollon kuin muunkin taloyhtiötoiminnan osalta saadaan, kun yhteistyö eri osapuolien välillä toimii.

20104_21416.jpg

Seurannalla kiinni puutteisiin

Kiinteistönhuolto on suoritettavien huoltotöiden lisäksi myös aktiivista seurantaa ja raportointia. Seurannan ja raportoinnin tarkoituksena on kerätä tietoa kiinteistön tapahtumista ja kulutuksesta. Aktiivisella seurannalla mahdollistetaan paitsi taloudellinen varautuminen kustannusten nousuun, myös mahdollisten ongelmien havaitseminen. Kasvanut lämmönkulutus voi oireilla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tehottomuutena tai lämmönjakojärjestelmän häviöinä.

Toimiva ylläpito vaatii yhteistyötä

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkkinä mainittakoon lumienpudotus. Pudottaminen voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössätaloyhtiössä asioivien. On itsestään selvää, että huoltoyritys tai talonmies ei voi olla ympäri vuorokauden silmä tarkkana päivystämässä mahdollisia vaaratilanteita, mutta tarpeen vaatiessa voidaan asia kuin asia hoitaa hyvinkin pikaisesti, jos puutteen havainnut informoi asiasta.

Yhteistyössä tulee myös suorittaa aika ajoin tarkastuskierroksia kiinteistössä. Kiinteistönhoitaja tekee omat kierroksensa säännöllisesti, mutta yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa kierros on syytä suorittaa kerran tai kaksi vuodessa. Tarkastuskierroksen yhteydessä käydään läpi niitä kohtia, joissa eri osapuolet ovat havainneet joko puutteita tai muuten vain parannettavaa. Kierroksen tarkoituksena on taata turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö niin asukkaille kuin muillekin kiinteistössä asioiville.

Kiinteistönhuollon kustannukset

Kiinteistönhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä, toki ne riippuvat pitkälti tehdyistä valinnoista sekä kiinteistöstä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Taloyhtiöiden hallituksissa olevien on syytä muistaa, että turvallisuudesta on turha tinkiä ja velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta on heillä.

Kustannuksien osalta huomattavaa myös se, että kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausille. On kuitenkin itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Riski kustannuksista voi olla tällöin myös palveluita tarjoavalla osapuolella. Edellisten vuosien kaltaiset talvet ovat osoittaneet, että huoltoyhtiötkin voivat joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Budjetoinnilla vältytään ongelmilta

Kiinteistönhuollon sekä ylläpidon osalta on hyvä aina varautua yllättäviinkin kustannuksiin. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa kun tarve tulee. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

Vuodenaikoihin tulee varautua

Kaikki vuodenajat asettavat omat vaatimuksensa huollolle ja tiettyjä määräaikaishuoltoja on syytä sitoa kalenteriin.

Remontti
energiaremontti
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tiiliverhoiltu kerrostalo kaupunkimaisemassa geonova
Mitä vaihtoehdoksi ARA-tuen loputtua?
Valtion tarjoama ARA-energia-avustus oli monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen syksyllä 2023 tarkoitti, että tästä eteenpäin investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän.Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Silmälasipäinen mies istuu ja pitää avointa opaskirjaa kädessään katsoessaan suoraan kameraan.
Miten taloyhtiö voi siirtyä maalämpöön? Isännöitsijän tärkeimmät tehtävät
Yhä useampi taloyhtiö harkitsee maalämpöön siirtymistä – samalla myös isännöitsijän rooli kasvaa, sillä taloyhtiöt kaipaavat sparraajaksi puolueetonta mutta tuttua asiantuntijaa. Mitä kaikkea isännöitsijän on syytä tietää maalämmöstä?
Geonovan asiakkuuspäällikkö, Kimmo Pikkarainen
Maalämpö kerrostaloon: mietitäänkö teilläkin näitä kysymyksiä?
Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kokonaan toiseen on useimmille osakkaille ainutkertainen kokemus. Luonnollisesti näin isoa yhteistä päätöstä on syytäkin puntaroida tarkkaan ja tehdä kattava taustaselvitys päätöksen tueksi.Vaikka laitteiden ostaminen palveluna yleistyy koko ajan, maalämpöjärjestelmän hankkiminen palveluna on vielä monelle uusi ajatus ja herättää kysymyksiä. Kokosin tähän alle taloyhtiöaktiivien tyypillisimpiä kysymyksiä, jotka nousevat esille, kun keskustelemme maalämmön ostamisesta palveluna.
Kari Piipponen Geonova
Siirtymällä maalämpöön nyt taloyhtiösi säästää energiakustannuksissa huomattavan summan rahaa
Tiesitkö, että maalämpö sopii lämmitysratkaisuksi melkein kaikkiin kerrostaloihin? Entä tiesitkö, että siirtymällä maalämpöön nyt taloyhtiösi säästää energiakustannuksissa huomattavan summan rahaa?
Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
201910_60386.jpg
Näin 70-luvun kerrostalon julkisivu uudistettiin onnistuneesti
Asunto-osakeyhtiöille suunnatun Julkisivuremonttikilpailun voittajaksi on tänä vuonna valittu Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab. Tuomariston mielestä kyseisen kerrostalon julkisivuremontti on onnistunut ja rohkaiseva esimerkki siitä, miten 70-luvun arkkitehtuuria voidaan uudistaa voimakkaasti ja rakennuksen ilmettä modernisoida alkuperäiset erityispiirteet huomioiden. Perusteellisesti suunniteltu ja onnistuneesti toteutettu korjaushanke huomioi kiitettävästi elinkaariajattelua. Se on myös poikkeuksellisen laaja perusparannushanke, koska ulkokuoren lisäksi uusittiin ja korjattiin talotekniikkaa.Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua.Tuomariston mukaan hankkeessa hyödynnettiin kiitettävällä tavalla myös lähialueen rakennustenarkkitehtuuria, johon uudistunut talo istuu hyvin. Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua, kun katujulkisivun kapeammissa asunnoissa asuvat saivat pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton