• Etusivu
  • Ajankohtaista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen käännekohdassa – Mitä syksyn 2024 barometri paljastaa?

Lue Kiinteistöliiton barometrin tulokset

Sari Nieminen
Julkaistu 05.11.2024
Korjausrakentamisbarometri 2024_SYKSY (1)-15

Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

(Tiedote: Kiinteistöliitto 5.11.2024)...

Kiinteistöliiton syksyn 2024 Korjausrakentamisbarometri tarjoaa ajantasaisen käsityksen taloyhtiöiden korjausrakentamisen suuntaviivoista ja ratkaisuista. Barometri toteutetaan kahdesti vuodessa, ja syksyn kyselyyn saatiin 4074 vastausta, joista suurin osa tuli hallituksen jäseniltä. Tämä laaja vastaajajoukko antaa kattavan kuvan taloyhtiöiden korjausrakentamisen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Korjausrakentamisen käännepiste

Korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta voidaan ponnistaa uuteen nousuun. Barometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Kasvuvirettä on erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä Pohjois- ja Länsi-Suomessa. Tämä viittaa siihen, että korjausrakentaminen on elpymässä ja taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen.

– Korkojen tuntuva lasku ja rakennuskustannusten hienoinen lasku sekä korjauspalveluiden parantunut saatavuus tukevat korjausrakentamisen kasvuodotuksia. Sen sijaan Suomen talouden tahmea kehitys, työmarkkinoiden heikko kehitys ja yleinen epävarmuus hillitsevät korjausrakentamisenkin kasvun käynnistymistä, arvioi barometrin tuloksia Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

<p data-block-key="2qxph">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Korjaushankkeet ja odotukset vuodelle 2025

Korjaushankkeiden määrä on pysynyt edellisvuoden tasolla, ja 35 prosentilla taloyhtiöistä oli hanke menossa tai juuri päättynyt. Vuodelle 2025 odotetaan hieman parempia näkymiä, vaikka odotukset ovat edelleen varovaisia.

Korkojen ja rakennuskustannusten lasku sekä parantunut korjauspalveluiden saatavuus tukevat kasvua, mutta talouden ja työmarkkinoiden epävarmuus hillitsevät sitä. Tämä tarkoittaa, että vaikka taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan, ne tekevät sen varovaisesti ja harkiten.

<p data-block-key="2qxph">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Putkistokorjaukset ja lämmitysjärjestelmät etusijalla

Vuonna 2024 kerrostaloissa yleisimpiä korjaushankkeita ovat vesi- ja viemärijärjestelmät, vesikatot, julkisivut ja lämmitysjärjestelmät. Rivitaloissa putkistot ja vesikatot ovat kärjessä.

– Lämmitysjärjestelmiin kohdistuvia hankkeita on taloyhtiöissä edelleen paljon, ja yksi merkittävä syy taustalla on se, että kaukolämpö on kallistunut suuresti viimeisen kahden vuoden aikana monessa kaupungissa, toteaa Jukka Kero.

Sähköautojen latauspisteet ovat alkavallakin viisivuotiskaudella selkeästi yleisin kerrostaloyhtiön ylläpito- tai korjaushanke, noin 32 prosentin osuudella kaikista vastaajista. Rivitaloyhtiöissäkin sähköautojen latauspaikat ovat edelleen kärjessä, 31 prosentin osuudella kaikista vastaajista.

Tämä osoittaa, että taloyhtiöt ovat tietoisia energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen merkityksestä ja ovat valmiita investoimaan näihin alueisiin.

<p data-block-key="gh68o">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="eyxh6">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="gh68o">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="eyxh6">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Rahoituksen saatavuus ja lainaehtojen kehitys

Taloyhtiöiden korjauslainojen saaminen on pysynyt lähellä aiempien barometrien tasoa. Lainaehtojen odotukset ovat kuitenkin parantuneet merkittävästi, ja vain 25 prosenttia vastaajista odottaa heikentyviä ehtoja.

Korkosuojauksia on otettu käyttöön enemmän, ja pankkilainaa on hankkeiden rahoitukseen ottanut tai ottamassa 53 prosenttia vastaajista. Tämä viittaa siihen, että taloyhtiöt ovat löytäneet keinoja rahoittaa korjaushankkeitaan ja ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen.

– Taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden arviot lainaehtojen muutoksesta kohti parempaa heijastellevat voimakkaasti korkotason ripeää laskemista viimeisen vuoden aikana. On kuitenkin myös muistettava se, että taloyhtiöiden korjausrakentaminen on ollut parin vuoden ajan 2020-luvun alkua vähäisempää, samalla kun aiempi lainakanta on voinut huveta, lainanoton edellytykset korjauksia valmistelleilla taloyhtiöillä ovat monesti selvästi parantuneet, arvioi rahoitustilannetta Jukka Kero.

Korjausrakentamisen barometri 2024

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri tarjoaa arvokasta tietoa taloyhtiöiden korjausrakentamisen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Vaikka haasteita on, positiiviset merkit antavat toivoa korjausrakentamisen kasvulle tulevina vuosina. Taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen, ja rahoituksen saatavuus on parantunut. Tämä luo hyvät edellytykset korjausrakentamisen kasvulle ja taloyhtiöiden kiinteistöjen arvon säilymiselle.

Info

Info

Tärkeimmät luvut:

  • Vastaajat: 4074 vastausta, joista 3833 hallituksen jäseniä, 132 isännöitsijöitä ja 109 muita taloyhtiövastaajia.
  • Korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus: 29 %.
  • Korjaushankkeiden määrä: 35 % taloyhtiöistä hanke menossa tai juuri päättynyt.
  • Vuoden 2025 odotukset: 28 % odottaa kasvavaa korjaamista, 29 % odottaa supistumista.
  • Yleisimmät korjaushankkeet kerrostaloissa: Vesi- ja viemärijärjestelmät, vesikatot, julkisivut ja lämmitysjärjestelmät.
  • Yleisimmät korjaushankkeet rivitaloissa: Putkistot, vesikatot, piharakenteet ja sähköautojen latausjärjestelmät.
  • Rahoituksen saatavuus: 53 % taloyhtiöistä ottanut tai ottamassa pankkilainaa.
  • Lainaehtojen odotukset: 25 % odottaa heikentyviä ehtoja, 29 % odottaa parantuvia ehtoja.

Lähde: Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri, syksy 2024

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20213_69604.jpg
Uusi asetus veden ja lämpöenergian kulutuksen laskuttamisesta
Valtioneuvoston 25.3.2021 antaman asetuksen mukaan parannetaan veden ja lämpöenergian käyttäjän omaa kulutustaan koskevan tiedon saantia. Asetuksella tavoitellaan kasvihuonepäästöjen ja ympäristökuormituksen vähentämistä, samalla kun energian- ja vedenkulutus pienenee.
20221_74341.jpg
Kuusi helppoa vinkkiä järkevään vedenkäyttöön
Oman vedenkulutuksen määrä tulee usein yllätyksenä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymisen jälkeen. "Ei voi pitää paikkaansa", on yleinen kommentti, johon isännöitsijä joutuu ensimmäisten laskujen jälkeen vastaamaan.Poimi tästä Verton vinkit vedensäästöön!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton