Kosteusongelmien pysyvä ratkaisu toi mielenrauhan asukkaille
Vanhempien rakennuksien kosteusongelmat johtuvat yleensä aikansa perustustavoista ja kapillaarikatkojen puuttumisesta.
Kosteusongelmien korjaaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos huomataan, että yleisesti käytetty korjaustapa ei toimikaan omassa kohteessa. Näin kävi vuonna 1988 rakennetussa rivitaloyhtiössä, jossa kosteusongelmia oli yritetty korjata injektoimalla. Ongelmat kuitenkin jatkuivat ja oli pakko löytää kestävämpi korjausvaihtoehto. Toimivan korjaustavan löytäminen jäi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, kun ehdotetut vaihtoehdot vaikuttivat mahdottomilta.
Espoon Puosunrinteessä sijaitseva rivitaloyhtiö koostuu kolmesta rakennuksesta A, B ja C. Vuonna 2018 oli taloyhtiön A-talon kahdessa asunnossa jo kokeiltu injektointikorjausta. Kuitenkin keväällä 2020 ongelmat vaan jatkuivat, jolloin kosteusongelmia löydettiin myös kolmannesta asunnosta. Näistä A-talon asunnoista oli tullut valitusta seinän kupruilusta ja jonkinasteisista sisäilmaongelmista. Asunnoissa tehtiin pintakosteusmittaukset, mikä varmisti epäilyt. Kosteutta löytyi seinästä ja jalkalistojen alla tilanne oli vielä pahempi.
Rakennuksien perustusten alla on käytetty hiekkaa eikä perustuksissa ole kapillaarikatkoja. Näin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin asuntoihin. Taloyhtiön A-rakennus on perustettu puoli metriä alemmalle tasolle kuin vieressä oleva B-rakennus. Talon pihapiirissä on myös kallio, jota pitkin sadevedet pääsevät valumaan talon alle.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan suuri vastuu
Jan Pesonen aloitti taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana vuonna 2018. Pestin aloitusajankohta ei ollut paras mahdollinen, koska taloyhtiössä oli meneillään kosteusongelmien selvittämisen lisäksi kattoremontin valmistelut sekä muita pienempiä remontteja.
Kun kosteusongelmat uusiutuivat vuonna 2020, korjaamiseen ehdotetut vaihtoehdot olivat kalliita ja massiivisia toteuttaa. Asuntoihin ehdotettiin seinien tasoitteiden vaihtoa, jotta tasoitteen taakse kertynyt kosteus pääsee siirtymään sieltä pois. Toinen vaihtoehto oli uusia salaojat rakennuksen molemmille puolille, mikä olisi tarkoittanut pihojen ja kulkuteiden kaivamista auki.
Pesonen tutki talon piirustuksia ja aikaisempia remontteja. Hän varmisti, että takapihan puolelta varmasti löytyi toimivat salaojat. Sen jälkeen hän alkoi etsimään netistä tietoa ja lopulta löysikin SafeDrying-järjestelmän.
Hän tutustui ja luki materiaalia kohteista, joissa oli käytetty järjestelmää. Kiinnostavia kohteita olivat esimerkiksi rivitaloyhtiöt Sipoossa sekä Vihdissä ja kerrostalo Töölössä. Pesonen soitti muun muassa Liisankadun arvokiinteistön taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, joka kertoi kokemuksia järjestelmän käytöstä erittäin haastavassa korjauskohteessa.
-Referenssikohteet ja soitot niiden hallitusten puheenjohtajille vakuuttivat minut. Enää piti vakuuttaa isännöitsijä ja taloyhtiön osakkaat, kertoo Pesonen.
Pesonen ja SafeDryingin myynti keskustelivat teknisen isännöitsijän ja teknisen yksikön päällikön kanssa, jotka näyttivät vihreää valoa SafeDrying-järjestelmälle. Sen jälkeen oli helpompi vakuuttaa hallitus ja taloyhtiön osakkaat. Elokuussa 2020 yhtiökokous hyväksyi esityksen ja remontti päästiin aloittamaan.
SafeDrying-järjestelmän kuivatuskanavat asennettiin takapihan puolella olevien huoneiden lattiaan. SafeDrying oli kehittänyt valun sisään seinää vasten asennettaville kuivatuskanaville uuden kiinnitystavan. Tätä kiinnitystä käytettiin myös tässä kohteessa, jolloin pystyttiin optimoimaan kuivatustulokset. Tulokset olivatkin huomattavasti parempia kuin aikaisemmin.
Kaikkien kolmen asunnon yhteinen kuivatusyksikkö sijoitettiin ulos. Ulkona oleva yksikkö pääsee vapaammin tuulettumaan ja näin rakenteiden kuivuminen nopeutuu entisestään. Käytetyn asennustavan ja ulkoyksikön ansiosta asumismukavuus saatiin myös maksimoitua, koska tällöin ei ollut pelkoa minkäänlaisista äänistä asuintiloissa.
Onnistunut lopputulos toi mielenrauhan asukkaille
Kosteusongelmien kuivatus alkoi syyskuussa 2020. Melko pian raporteista nähtiinkin, että ratkaisu on toimiva ja asukkaat saivat mielenrauhan. SafeDrying-järjestelmä ei poista ongelman lähdettä, mutta pitää rakennukset kuivina, terveinä ja asumiskelpoisina. Ongelman lähteen poistaminen olisi mahdotonta, koska käytännössä koko talo tarvitsisi nostaa ilmaan ja maa-aines myös perustusten alta vaihtaa. Järjestelmä varmisti myös tasoitteen ja mahdollisesti myös injektoinnin kuivumisen, jolloin pintojen viimeistely voitiin tehdä hyvin mielin.
Remontin loppuvaiheessa harmia aiheutti remonttimiesten vaihtuminen. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja Pesosen selvitystyön ansiosta taloyhtiö säästi rahaa kosteusongelmien korjaamisessa.
-Hyvin toimii! Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä ja raportointi on vienyt epävarmuuden pois, toteaa Pesonen.
SafeDrying-järjestelmästä saatavat raportit hyödyttävät osakkaita myös mahdollisissa myyntitilanteissa. Ostajille voidaan näyttää raportista sen hetkinen tilanne. Reaaliaikaisen etävalvonnan avulla pystytään myös reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja mahdollisiin poikkeustilanteisiin.