• Etusivu
  • Osakas

Kuinka suoriutua vuodesta 2012 edellistä paremmin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.01.2012Päivitetty 04.01.2012
20121_29057.jpg

Jälleen on vuosi vierähtänyt eteenpäin ja on aika summailla asioita, jotka ovat muuttuneet tai muuttuvat kuluvana vuonna. Taloyhtiöiden osalta mielenkiinto kiinnittyy erityisesti myönnettäviin tukiin sekä käyttökustannusten nousuun. Pohdittaessa asioita pidemmällä aikajänteellä, on todettava, että vuorovaikutus eri kokonaisuuksien välillä on huomattavaa. Vuosi vaihtui – mikä muuttui?

Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 alkaen kokonaisenergiatarkasteluun

Ympäristöministeriö on 30. maaliskuuta 2011 antanut uudet energiatehokkuutta parantavat rakentamismääräykset. Alan toimijoilla on vuosi ja kolme kuukautta aikaa valmistautua uusiin määräyksiin, jotka tulevat voimaan 1.7.2012.

Rakentamismääräysten uudistuksella halutaan ohjata sekä energiansäästöön että päästöjen vähentämiseen. Määräysten tiukennus tarkoittaa keskimäärin 20 prosentin parannusta nykyisten määräysten vaatimaan energiatehokkuuteen. Investointikustannusvaikutukset ovat pienet verrattuna nykyisiin, vuonna 2010 voimaan tulleisiin määräyksiin. Rakennuskohtaisesti voidaan saavuttaa jopa säästöjä.

Investointi energiatehokkuuteen rakennusvaiheessa joka tapauksessa pienentää käytönaikaisia kustannuksia ja hillitsee asumiskustannusten nousua energian hinnan noustessa.

Myös korjausrakentamiseen ollaan laatimassa lähivuosina energiatehokkuusmääräyksiä, jotka perustuvat taloudellisesti kustannustehokkaisiin parannuksiin. Samalla myös energiatodistusmenettelyä uudistetaan energiatehokkuusdirektiivin liittyen.

Muutoksia verovähennyksiin

Arkipäivään vaikuttavista asioista merkittävin lienee kuitenkin asuntolainojen verovähennyskelpoisuuden pieneneminen. Verovähennysoikeutta kavennetaan maltillisesti ja asteittain niin, että vuonna 2012 enää 85 % asuntolainan koroista on vähennyskelpoisia.

Toinen merkittävä uudistus liittyy kotitalousvähennykseen. Vuoden 2009 alussa korotetun kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskettiin 3000 eurosta 2000 euroon, korvattavan prosenttiosuuden ollessa jatkossa 45 %.

Korjausavustuksia vuodelle 2012

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on vuodelle 2012 varattu 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Viime vuonna vastaava summa vuodelle 2011 oli 90,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000000 euroa.

Odottelemme edelleen tarkempaa tietoa ja ohjeistusta vuodelle 2012 myönnettävistä tuista.

Ylläpitokustannuksissa jälleen korotuksia

Verouudistusten lomassa on käyty myös vilkasta keskustelua kiinteistöveron muutoksista. Vero on kuntakohtainen, joten alueellisia eroavaisuuksia on huomattavasti. Esimerkiksi Tampereella yleinen kiinteistöveroprosentti nousee esityksen mukaan 0,2 prosenttiyksikköä ollen nyt 1,05 prosenttia ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousee 0,05 prosenttiyksikköä ollen nyt 0,45 prosenttia. Lisäksi korotuksia on jälleen tulossa mm. vesi- ja jätevesimaksuihin sekä lämmityskuluihin, toki näissäkin kustannuksissa on alueellisia eroja.

Kustannusten muutokset mielessä, kun tehdään päätöksiä

Käytöstä johtuvien kustannusten nousu tulee pitää mielessä myös korjaushankkeita valmisteltaessa. Kustannussäästöjä voidaan saada aikaan monella tapaa. Aina ei ole tarvetta suorittaa massiivista peruskorjausta, vaan välillä myös normaaliin kiinteistön ylläpitoon liittyvällä toimenpiteellä voidaan saavuttaa säästöjä. Huomiota on syytä kiinnittää mm. vesikalusteisiin ja eri taloteknisten järjestelmien säätöihin. Omataloyhtiö.fi tutkii käyttäjiemme suhtautumista suunnitelmalliseen kunnossapitoon, anna äänesi kuulua ja osallistu tutkimukseen!

Osallistu tutkimukseen!

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71335.jpg
Kenelle lipputangon siirtäminen kuuluu?
Pyysin kaksi vuotta sitten taloyhtiön kokouksessa, että hoitoalueellamme oleva lipputanko siirretään pois. Pyysin tätä koska taloyhtiön muut asukkaat ovat rakentaneet aidan hoitoalueensa ympärille. Me emme tätä kuitenkaan voi rakentaa koska lipputanko tulisi aidan sisään. Taloyhtiön asukkaat siis käyvät laittamassa lipun salkoon meidän kukkapenkissämme.Tämä äänestettiin taloyhtiön kokouksessa päätetyksi. Pöytäkirjaan merkittiin, että hallitus päätti siirtää lipputangon pois hoitoalueeltamme. Tätä ei kuitenkaan ole toteutettu, vaikka kolmessa kokouksessa on näin päätetty. Nyt kevään hallituksen kokouksessa jälleen päätettiin, että lipputanko siirretään. Näin ei kuitenkaan vieläkään ole tehty. Kuinka kauan on sallittua odottaa tällaista useaan kertaan päätettyä asiaa?
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
Kuva valkoisesta kerrostalosta, jossa on parvekkeita ja taustalla on sininen taivas
Takaavatko järjestyssäännöt rauhan taloyhtiössä
Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, jotka määrittelevät muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käyttöä, remontin tekemistä ja hiljaisuutta. Kerrostalon järjestyssäännöt löytyvät yleensä ilmoitustaululta tai ne on jaettu asukkaille.Naapurien kesken voi kuitenkin välillä syntyä erimielisyyttä järjestyssäännöistä, kuten normaalin melun tasosta tai remontoinnista. Monet asiat voivat ärsyttää pianonsoitosta koiran haukuntaan ja lasten ääniin. Kuitenkin vain silloin, kun metelöinti asunnossa tai yleisissä tiloissa on niin häiritsevää ja jatkuvaa, ettei sitä voida pitää enää vähäisenä, voidaan siihen puuttua.Tulosta järjestyssäännöt täältä!
20124_30551.jpg
Anna kattohuolto ammattilaisten käsiin!
Katon tehtävänä on suojata rakenteita säältä ja mekaaniselta rasitukselta. Ajan saatossa esimerkiksi lumi ja jäämassat voivat aiheuttaa katon pintaan vaurioita, jotka saattavat korjaamattomina aiheuttaa merkittäviäkin kosteusvaurioita. Katon säännöllinen tarkastus ja huolto pitävät katon käyttökuntoisena pidempään.
201210_32621.jpg
Parvekelasitus pienentää asumisen hiilijalanjälkeä
Parvekelasitus pienentää asumisen hiilijalanjälkeä pysyvästi jo muutamassa vuodessa. Ramboll Finland Oy:n tutkimuksesta selviää, että Lumon 5 -parvekelasien elinkaaren aikaiset päästöt kuoletetaan 1,1 – 9,3 vuodessa, keskimäärin 3 vuodessa 4 kuukaudessa.Kuoletusajalla tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka aikana parvekelasituksen energiansäästön myötä säästetyt päästöt saavuttavat tuotteen elinkaaren aikaiset päästöt. Tämän jälkeen parvekelasituksen nettopäästöt muuttuvat negatiiviseksi, eli saadaan puhdasta säästöä.Lue lisää Lumonin parvekelasituksestaJätä yhteydenottopyyntö!
202212_80369.jpg
Piha-alueiden hiekoitusvastuu?
Rivitaloyhtiössämme piha-alueiden hiekoitus on nykyisin osakkaiden vastuulla, mutta käytössä ei ole vuorolistaa. Mikäli pihalla tapahtuu osakkaan itsensä liukastuminen, korvausvelvollisuus jää taloyhtiölle eikä vastuuvakuutuksemme korvaa vahinkoja. Mikäli hiekoitusvastuu annetaan osakkaille vuorolistan mukaan, vakuutus tietääkseni korvaisi myös osakkaiden kaatuiluja. Vahinkojahan kuitenkin sattuu, joten mikä henkilökohtainen korvausvastuu tästä aiheutuu hiekoitusvuorossa olevalle osakkaalle? Vaikeilla keleillä hiekoitus voi helposti jäädä riittämättömäksi tai myöhästyä monestakin syystä. Ymmärrettävistä syistä osakkaat eivät halua ottaa riskiä, että joutuisivat korvausvelvollisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton