• Etusivu
  • Remontti

Kulutuksen mukainen vesilaskutus on kaikkien etu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 15.06.2020Päivitetty 12.10.2023
20206_65302.jpg

Auta sinäkin säästämään vettä.

Lokakuussa 2020 huoneistokohtaisen vesilaskun tulee uusissa taloyhtiöissä muodostua todellisen kulutuksen mukaan. Kun vanhoihin taloyhtiöihin saadaan asennettua asianmukaiset etäluettavat vesimittarit, siirtyvät myös vanhat taloyhtiöt kulutusperusteiseen vesilaskutukseen. Uudistuksen tarkoituksena on ohjata vedenkulutusta energiatehokkaampaan suuntaan ja tehdä vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa, mutta sillä on muitakin etuja:

1. Taloudellinen säästö

Reaaliaikainen vedenmittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus vähentävät Verto-kotien vedenkulutusta kolmanneksella. Kun omat valinnat muuttuvat ajantasaisiksi lukemiksi, on arkisiin tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Viimeistään ensimmäinen tasauslasku auttaa hahmottamaan, miten hintavaa lämmin vesi on.

2. Energian säästö

Vesilasku on myös energialasku. Lämmin vesi on arvotavaraa: se maksaa tuplasti tai jopa triplasti kylmää vettä enemmän. Kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Viisaan vedenkäytön taikasana on hana – pari minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat omaan taskuun satasia vuodessa.

3. Oikeudenmukaisuus

Taloyhtiön vedenkulutuksen maksavat aina asukkaat. Kulut on saatava katettua viimeistä pisaraa myöten: kiinteän maksun mallissa maltilla kuluttavat kompensoivat lotraajien laskuja, kulutukseen perustuvassa laskutuksessa jokainen vastaa omista valinnoistaan. Vain jälkimmäinen on oikeudenmukainen tapa.

4. Enemmistön päätös

Vesilaskutustavan määrittelee yhtiöjärjestys, mutta yhtiöjärjestyksestä määräävät osakkaat. Jos taloyhtiö haluaa siirtyä päälukuun tai pinta-alaan perustuvasta laskutuksesta kulutuksen mukaisiin vesilaskuihin, pitää muutoksen taakse saada yli puolet päättävässä yhtiökokouksessa annetuista äänistä.

5. Yhteinen ympäristömme

Kohtuullinen vesilasku on konkreettinen ympäristöteko. Ilmastokiri vaatii jokaisen tehtävissä olevan teon – vaakakupissa painavat sekä poliittiset päätökset että yksilön vastuu. Suljetaan siis hana hammaspesun ajaksi ja pestään täysiä koneellisia myös ennen kuin kulutuksen mukaisesta vesilaskutuksesta tulee lakisääteistä.

Katso videolta, miten voit helposti vähentää omaa vedenkulutustasi:

VERTO-vedenmittausjärjestelmä

Kysy lisää asiantuntijoiltamme!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton