Lämmöneristys, salaojat ja kapillaarikosteus kuntoon kerralla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 19.09.2023
20173_48483.jpg

Kellarin ulkoseinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytyksenä on täydellinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisuuden katkaisusta ja lämmöneristyksestä.

Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.

Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.

Kellarillisten rakennusten täydellinen kosteussuoja uudis- ja saneerauskohteisiin

Kellarin ulkoseinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytyksenä on täydellinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisuuden katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Salaojarakennetta tarvitaan johtamaan ylimääräiset vedet maasta salaojajärjestelmään.

Kapillaarisuuden katkaisu on välttämätön, jotta maassa kellarin ulkopuolella olevan kosteuden siirtyminen perusmuuriin voidaan estää. Kellarin seinän ulkopuolinen lämmöneristys on lämpimän kellariseinän ehdoton edellytys. Kun seinä on saatu kuivaksi, saadaan samalla aikaiseksi mahdollisen kosteusvaurion aiheuttaman kosteuden kuivuminen ja luodaan edellytykset seinän jatkuvalle kuivana pysymiselle.

Lämpimän ja kuivan seinän myötä saadaan aikaan myös kuivempi sisäilma, tasaisempi lämpötila ja säästetään lämmityskustannuksissa.

Täydellisen kosteussuojan lisäksi ISODRÄN®-rakenteella on edellä mainitut kolme ominaisuutta, jotka puolestaan takaavat yksinkertaisen asennustavan ja alhaiset kokonaiskustannukset.

Levy on kuitenkin aina suojattava suodatinkankaalla, joka estää levyn huokostilan tukkeutumisen. Tämä turvaa myös hyvän salaojitustehon. Kun ISODRÄN®-levyrakenne suojataan suodatinkankaalla, voidaan kaivanto täyttää kaivuumassoilla. Kivien, louheiden ja jäätyneiden maakimpaleiden aiheuttamaa pistekuormaa suodatinkangasta vasten tulee ehdottomasti välttää.

Kellariseinien kuivumisen edistämiseksi on kaikenlaisten tiiviiden kerrosten asentamista seinien ulkopinnoille vältettävä, koska ne estävät kuivumisen tai viivästyttävät sitä. ISODRÄN®-levyn huokoisen rakenteen ansiosta päästään maksimaaliseen kuivumistulokseen.

20186_53600.jpg

Pidä ryömintätilat kuivana ja lämpimänä

Useimmat ryömintätilat ovat painovoimaisesti tuuletettuja ja altistuvat näin kosteusongelmille johtuen talvenaikaisesta ryömintätilan jäähtymisestä. Tämä johtaa usein erittäin korkeisiin kosteuspitoisuuksiin ryömintätilassa kesällä ja näin rakenteet altistuvat kosteus- ja homevaurioille.

Yksinkertainen ratkaisu saada aikaan kuiva ryömintätila, on pitää ryömintätilan lämpötila niin korkeana, että suhteellinen kosteus ei nouse yli 70 %.

Ryömintätilan rakentaminen lämpimäksi mahdollistaa samalla ryömintätilan kuivumisen. Ryömintätilan perusmuurit ja maaperä lämpöeristetään, jolloin vesihöyryn kondensoituminen ehkäistään ja lämpöhäviöt minimoidaan. Lämpötilaa nostetaan, jolloin alapohjan eristystä voidaan keventää.

Ryömintätilassa ISODRÄN-rakenne toimii samoin kuin maanvaraisen laatan alla. Erityisiä salaojittavia sora- tai sepelikerroksia ei tasauskerroksen lisäksi levyrakenteen alla tarvita.

Ryömintätilan lämmin ilma yhdessä ISODRÄN-rakenteen kanssa takaavat ilman suhteellisen kosteuden pysymisen riittävän alhaisena, jolloin rakenteet välttyvät kosteusvaurioilta.

Lue, miten ISODRÄN toimii rossipohjajja >>

Ainutlaatuinen rakenne ja valmistustekniikka

Isodrän-levy koostuu bitumilateksiemulsiolla pinnoitetuista ja yhteen liimatuista, pyöreistä 5–10 mm EPS-solumuovipalloista, joilla on kokonsa ja tasalaatuisuutensa vuoksi hyvä lämmöneristyskyky. Erikoisliima suojaa palloja vettymiseltä. Isodrän-levyt valmistetaan painemuottitekniikalla.

Tasaisesta rakenteesta ja suuresta huokostilavuudesta johtuen levy päästää kosteuden ja vesihöyryn lävitseen ja varmistaa rakenteiden nopean kuivumisen. Liimakäsitellyn rakenteensa ansiosta levy puolestaan takaa tehokkaan kapillaarikatkaisun.

20229_79468.jpg

Yhdessä nämä kaikki ominaisuudet antavat levylle tehokkaan pysty- ja vaakasuoran salaojitusominaisuuden.

Kun rakennuksen perusmuuri ja laatta vuorataan ulkopuolelta Isodrän-levyillä, saadaan varmatoiminen "kaikki yhdessä" -kokonaisratkaisu. Oleskelu- ja asumisviihtyvyys paranevat. Samalla säästyy lämmitysenergiaa ja -kustannuksia.

20186_53595.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
20187_54186.jpg
Pari- ja rivitalojen ryömintätilat kuiviksi
Pornaisiin 1980-luvun lopulla valmistuneen paritalon saneeraus aloitettiin korjaamalla alapohja. Ryömintätilaan oli kertynyt kosteutta, koska tuuletus ei ollut toiminut. Ryömintätilan sisäpuolisessa kosteussuojaamisessa käytettiin nyt Isodrän Kross -menetelmää. Pornaisten kohteessa alapohja uusittiin kevättalvella. Sen jälkeen on uusittu välipohja, suoristettu alapohjan virheiden takia painunut toisen asunnon lattia ja remontoitu toinen asunto kokonaan.
20196_58621.jpg
Sisäilman yllättävä vihollinen
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
Kellarin maanvarainen lattia korjattu uudella betonikerroksella ja eristetty isodtän-levyllä
Rakennatko tai saneeraatko maanvaraista lattiaa? Varmista, ettet tee näitä virheitä!
Maanvaraisten lattioiden käyttö alkoi yleistyä erityisesti 1900-luvun alkupuolella, kun rakennustekniikat kehittyivät ja betonista tuli suosittu rakennusmateriaali ja se alkoi korvata luonnon kivistä tehdyt perustukset. 1950-luvulta lähtien kellarittomien rakennusten alapohjissa on käytetty maanvaraista laattaa. Maanvaraiset lattiat ovat olleet erityisen suosittuja alueilla, joilla on vakaat maaperäolosuhteet ja vähän pohjaveden aiheuttamia ongelmia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton