• Etusivu
  • Palvelut

Lemmikit taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2010Päivitetty 12.07.2023
20213_68919.jpg

Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.

Parhaiten rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet ynnä muu häiritsevät mahdollisimman vähän talon lemmikittömiä asukkaita. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää.

Naapureiden huomioiminen ei voi merkitä jatkuvaa varpaillaan oloa.
Vuokralaisen kohdalla lemmikkien pidosta ja säännöistä päättää vuokranantaja.

Huomaamattomat pikkulemmikit

Pieni jyrsijä, kuten hamsteri tai gerbiili, hädin tuskin ilmoittaa olemassaolostaan siinä määrin, että naapuri edes tietäisi naapurinsa lemmikistä. Korkeintaan taloyhtiön roskiksesta voi löytyä eläimen häkin kuivikkeita.

Roskien lajittelemisessa kannattaakin muistaa, että lemmikkieläinten roskat, esimerkiksi hamsterin ja häkkilintujen aluspurut, puupohjainen kissanhiekka (ilman ulosteita), puruluut tai vähäinen määrä lemmikin kynsiä voidaan lajitella taloyhtiön biojäteastiaan. Lemmikin kynnet voidaan myös laittaa sekajätteeseen.

Savi, bentoniitti tai piimaahiekkaa sisältävä mineraalipohjainen kissanhiekka kuuluu sekajätteeseen. Myös koiran karvat, akvaarion suodatinvanu sekä lemmikkien jätökset kuuluvat sekajätteeseen. Ulosteet voi laittaa myös omaan käymäläjätettä varten suunniteltuun kompostoriin.

Jos olet epävarma, minne jäte kuuluu, voit tarkistaa sen helposti eri jäte-/kiinteistönhuoltoyhtiöiden sivuilta, josta löydät lajitteluvinkkejä ja -ohjeita.

20213_68920.jpg

Siinä missä pikkulemmikki pysyy naapurilta parhaassa tapauksessa kokonaan tietymättömissä, aivan toinen tilanne on edessä, kun naapuriin muuttaa koiranpentu. Tällöin molemminpuolinen häiritseminen ja häiriintyminen on ikävä kyllä mahdollista. Yhtä mahdollista on, että kaikki sujuu hienosti, kun kumpikin osapuoli ottaa toisen huomioon.

Koiran jatkuvasta haukkumisesta kerrotaan ensin omistajalle

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla. Ennen hermostumista asiasta, kannattaa muistaa, että koiran omistaja ei välttämättä tiedä koiran haukkumisesta poissaolonsa aikana. Asiasta kannattaakin kertoa ystävällisesti ja suoraan koiran omistajalle, jotta tämä voi ryhtyä kouluttamaan koiraa pois ei-toivotusta käyttäytymismallista.

Vaikka asia ei korjaannu sormia napsauttamalla, koira on onneksi erittäin joustava ja oppivainen eläin, ja täyttää koulutettuna myös kerrostaloelämän vaatimukset. Kerrostaloelämänkään vaatimuksiin ei kuulu rikkumaton hiljaisuus. Koiran satunnainen ääntely kuuluu taloon samalla tavoin kuin naapurien lasten aiheuttamat äänet.

Pitkäaikaisesta yhtäjaksoisesta haukkumisesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa – ja aina suoraan ja asiallisesti juuri koiran omistajalle.

Seiniin tai oveen koputtelu saati postilaatikon räpsyttely ei takuuvarmasti auta asiaa – päinvastoin. Kiusaamalla ja häiritsemällä koiraa naapuri hankkii vain itselleen ja siinä samalla kaikille muille naapureilleen lisää häiriötä, sillä toki kiusattu koira haukkuu… yhä enemmän… kun taas asiallisella yhteistyöllä omistajan kanssa häiritsevä haukkuminen voidaan saada kokonaan loppumaan.

Ulkopuolisille tahoille asiasta kannattaa valittaa vasta sitten, jos koiran omistaja suhtautuu selkeän piittaamattomasti lemmikkinsä aiheuttamaan häiriöön.

Salaperäiset ja hiljaiset kissat

Kissat ovat naapurien näkökulmasta melko huomaamattomia eläimiä, ellei niiden anneta kulkea vapaana pihoissa ja porraskäytävissä. Kissan päästäminen omille retkilleen vapaana ulos ei ole edes eläinten kannalta millään lailla perusteltua: auton alle jääminen käy äkkiä, ja toisaalta pikkulinnut joutuvat pian kissan saaliiksi.

Ellei kissaa ehdi ulkoiluttaa valjaissa, se voi elää aivan tyytyväisenä sisäkissana. Jos taas on sitä mieltä, että kissan kuuluu saada kulkea vapaana ulkona, parasta olla ottamatta kissaa lainkaan kerrostaloon tai kaupunkiin.

20213_68922.jpg

Vesielämän riskit

Akvaariosta ei koidu ääni- eikä hajuhaittoja, mutta kovin suuren altaan ollessa kyseessä, asukkaan on joissain tapauksissa neuvoteltava isännöitsijän kanssa siitä, riittääkö rakenteiden kantavuus suuren akvaarion pitämiseen. Usein kerrostaloissa kantavuus on kuitenkin parempi kuin pientaloissa.

Vakuutukset on tästä huolimatta pidettävä kunnossa, mikäli asunnossa on useita satoja tai tuhansia litroja vettä sisältävä akvaario. Tavallinen kotivakuutus ei tunnu korvaavan juuri mitään akvaariosta aiheutuneita vahinkoja.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia niin sanottu laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia niin sanottu laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia niin sanottu laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Hiljaa hivuttaen tulevaa vahinkoa laajennettukaan vakuutus ei välttämättä korvaa. Korvauksia rajoittava tekijä saattaa olla esimerkiksi akvaarion ikä. Jos silikonit pettävät vanhasta altaasta, ei vakuutus välttämättä tule vastaan. Akvaarion kanssa kannattaa siksi olla tarkkana, ja jo ostotilanteessa varmistaa asiantuntevalta taholta muun muassa se, että lasin paksuus on riittävä suhteessa altaan tilavuuteen.

Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on altaan jalusta ja sen asentaminen tasaisesti alustalle. Iso akvaario on aina asennettava vatupassin kanssa. Oikein asennettu, riittävän tukeva ja hyvin huollettu akvaario on taloyhtiönkin kannalta turvallinen.

FINE:n ratkaisu akvaariota koskevassa korvauskiistassa >>

20213_68924.jpg
Runsaslitraisen "kalasopan" omistajan on kuitenkin hyvä muistaa kantavansa laajaa vastuuta, joka koskee pahimmassa tapauksessa laajan vesivahingon mahdollisuutta kiinteistössä.

Naapurin lemmikistä voi olla myös paljon iloa

Siinä missä lemmikeistä voi olla naapureille joissain tapauksissa häiriötä, niistä voi olla yhtä hyvin runsaasti iloa. Naapurin hyvin kasvatetun koiran iloinen tervehdys pihalla tai ovella ilahduttaa aina etenkin vanhuksia ja lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta pitää omaa lemmikkiä. Eläimet tuovat taloon elämää ja lämpöä siinä missä lapsetkin. Lisäksi suvaitsevaisessa talossa, jossa asukkaat ottavat huomioon toisensa ja antavat niin toisilleen kuin toistensa lemmikeillekin tilaa elää, on kaikkien hyvä asua.

20213_68925.jpg
Palvelut
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Luteiden torjunnassa nopeus on valttia
Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton