• Etusivu
  • Palvelut

Mitä jokaisen tulisi tietää: Lemmikit taloyhtiössä

Lemmikkien jätteiden lajitteluohje taloyhtiön asukkaille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.02.2025
20213_68919.jpg

Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.

Parhaiten rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet ynnä muu häiritsevät mahdollisimman vähän talon lemmikittömiä asukkaita. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää.

Naapureiden huomioiminen ei voi merkitä jatkuvaa varpaillaan oloa.
Vuokralaisen kohdalla lemmikkien pidosta ja säännöistä päättää vuokranantaja.

Huomaamattomat pikkulemmikit

Pieni jyrsijä, kuten hamsteri tai gerbiili, hädin tuskin ilmoittaa olemassaolostaan siinä määrin, että naapuri edes tietäisi naapurinsa lemmikistä. Korkeintaan taloyhtiön roskiksesta voi löytyä eläimen häkin kuivikkeita.

Roskien lajittelemisessa kannattaakin muistaa, että lemmikkieläinten roskat, esimerkiksi hamsterin ja häkkilintujen aluspurut, puupohjainen kissanhiekka (ilman ulosteita), puruluut tai vähäinen määrä lemmikin kynsiä voidaan lajitella taloyhtiön biojäteastiaan. Lemmikin kynnet voidaan myös laittaa sekajätteeseen.

Lemmikin sekajätettä ja kompostoitavaa

Savi, bentoniitti tai piimaahiekkaa sisältävä mineraalipohjainen kissanhiekka kuuluu sekajätteeseen. Myös koiran karvat, akvaarion suodatinvanu sekä lemmikkien jätökset kuuluvat sekajätteeseen. Ulosteet voi laittaa myös omaan käymäläjätettä varten suunniteltuun kompostoriin.

Jos olet epävarma, minne jäte kuuluu, voit tarkistaa sen helposti eri jäte-/kiinteistönhuoltoyhtiöiden sivuilta, josta löydät lajitteluvinkkejä ja -ohjeita.

20213_68920.jpg

Siinä missä pikkulemmikki pysyy naapurilta parhaassa tapauksessa kokonaan tietymättömissä, aivan toinen tilanne on edessä, kun naapuriin muuttaa koiranpentu. Tällöin molemminpuolinen häiritseminen ja häiriintyminen on ikävä kyllä mahdollista. Yhtä mahdollista on, että kaikki sujuu hienosti, kun kumpikin osapuoli ottaa toisen huomioon.


Lemmikkien jätteiden lajitteluohje taloyhtiön asukkaille

Hyvä taloyhtiön asukas! Lemmikkien omistajilla on tärkeä rooli ympäristön ja jätehuollon kannalta. Jotta voimme yhdessä pitää taloyhtiömme ympäristön siistinä ja huolehtia jätteiden asianmukaisesta käsittelystä, olemme laatineet ohjeet lemmikkien jätteiden lajitteluun. Noudattamalla näitä ohjeita voimme varmistaa, että jätteet päätyvät oikeisiin keräyspisteisiin ja ympäristömme pysyy puhtaana.

Lemmikkien ulosteet

  • Mihin laitetaan: Lemmikkien ulosteet (kissa, koira jne.) on aina pakattava muovipussiin ja lajiteltava sekajätteeseen.
  • Älä laita: Lemmikkien ulosteita ei saa laittaa biojätteeseen, vaikka ne voisivatkin vaikuttaa orgaaniselta jätteeltä. Tämä johtuu siitä, että eläinten ulosteet voivat sisältää taudinaiheuttajia, jotka voivat saastuttaa kompostin.
  • Vinkki: Käytä pienikokoisia biohajoavia pusseja ulosteiden keräämiseen, mutta varmista, että ne menevät sekajätteeseen eivätkä biojätteeseen.

Lemmikkien ruokajätteet

  • Mihin laitetaan: Lemmikkien ruokajätteet (ei-luonnonmukaiset ruoat, kuten kaupasta ostetut) tulee laittaa biojätteeseen. Esimerkiksi syömättömät ruoat, kuoret ja keitetyt ruoanjätteet.
  • Älä laita: Älä laita eläinten ruokajätteitä muovipakkauksiin tai sekajätteeseen, koska ne ovat kompostoituvaa materiaalia ja kuuluvat biojätteeseen.

Kissan hiekka

  • Mihin laitetaan: Kissan hiekka tulee laittaa sekajätteeseen. Vaikka jotkut kissanhiekat ovat biohajoavia, ne voivat sisältää vaarallisia aineita ja niiden hävittäminen biojätteessä ei ole suositeltavaa.
  • Vinkki: Valitse mahdollisuuksien mukaan ekologinen kissanhiekka, joka on vähemmän haitallista ympäristölle ja lajiteltavissa sekajätteeseen.

Lemmikkien tarvikkeet ja lelut

  • Mihin laitetaan: Lemmikkien rikkoutuneet lelut, vanhat makuualustat, kaulapannat ja muut tarvikkeet, jotka eivät ole kierrätettävissä, tulee laittaa sekajätteeseen.
  • Kierrätys: Jos tavara on kierrätettävää muovia tai muuta materiaalia, voit lajitella sen sen mukaisesti kierrätykseen.

Lemmikkien karvat

  • Mihin laitetaan: Lemmikkien irronneet karvat voi laittaa biojätteeseen, koska ne ovat orgaanista materiaalia.
  • Älä laita: Jos karvoissa on muoviosia, kuten muoviset lelut tai tekokuituja, ne tulee lajitella sekajätteeseen.

Lemmikkien lääkkeet ja hoitotuotteet

  • Mihin laitetaan: Vanhentuneet lääkkeet tai hoitotuotteet, kuten eläinten lääkkeet, tulee viedä apteekkiin tai lääkejätepisteeseen. Älä koskaan laita niitä sekajätteeseen tai biojätteeseen.

Lemmikkien jäteastiat

  • Mihin laitetaan: Lemmikkien ulosteiden keräyksessä käytettävät pussit ja astiat (jos ei voida kierrättää) menevät sekajätteeseen. Jos astia on kertakäyttöinen, se menee sekajätteeseen.

Kiitos yhteistyöstä!

Yhteisellä vastuullisuudella voimme huolehtia, että taloyhtiömme jätteet käsitellään oikein ja ympäristö pysyy puhtaana niin ihmisille kuin lemmikeillekin.


Koiran jatkuvasta haukkumisesta kerrotaan ensin omistajalle

<p data-block-key="haj79">Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.</p>
Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla. Ennen hermostumista asiasta, kannattaa muistaa, että koiran omistaja ei välttämättä tiedä koiran haukkumisesta poissaolonsa aikana. Asiasta kannattaakin kertoa ystävällisesti ja suoraan koiran omistajalle, jotta tämä voi ryhtyä kouluttamaan koiraa pois ei-toivotusta käyttäytymismallista.

Vaikka asia ei korjaannu sormia napsauttamalla, koira on onneksi erittäin joustava ja oppivainen eläin, ja täyttää koulutettuna myös kerrostaloelämän vaatimukset. Kerrostaloelämänkään vaatimuksiin ei kuulu rikkumaton hiljaisuus. Koiran satunnainen ääntely kuuluu taloon samalla tavoin kuin naapurien lasten aiheuttamat äänet.

Pitkäaikaisesta yhtäjaksoisesta haukkumisesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa – ja aina suoraan ja asiallisesti juuri koiran omistajalle.

Seiniin tai oveen koputtelu saati postilaatikon räpsyttely ei takuuvarmasti auta asiaa – päinvastoin. Kiusaamalla ja häiritsemällä koiraa naapuri hankkii vain itselleen ja siinä samalla kaikille muille naapureilleen lisää häiriötä, sillä toki kiusattu koira haukkuu… yhä enemmän… kun taas asiallisella yhteistyöllä omistajan kanssa häiritsevä haukkuminen voidaan saada kokonaan loppumaan.

Ulkopuolisille tahoille asiasta kannattaa valittaa vasta sitten, jos koiran omistaja suhtautuu selkeän piittaamattomasti lemmikkinsä aiheuttamaan häiriöön.

Salaperäiset ja hiljaiset kissat

Kissat ovat naapurien näkökulmasta melko huomaamattomia eläimiä, ellei niiden anneta kulkea vapaana pihoissa ja porraskäytävissä. Kissan päästäminen omille retkilleen vapaana ulos ei ole edes eläinten kannalta millään lailla perusteltua: auton alle jääminen käy äkkiä, ja toisaalta pikkulinnut joutuvat pian kissan saaliiksi.

Ellei kissaa ehdi ulkoiluttaa valjaissa, se voi elää aivan tyytyväisenä sisäkissana. Jos taas on sitä mieltä, että kissan kuuluu saada kulkea vapaana ulkona, parasta olla ottamatta kissaa lainkaan kerrostaloon tai kaupunkiin.

20213_68922.jpg

Vesielämän riskit

Akvaariosta ei koidu ääni- eikä hajuhaittoja, mutta kovin suuren altaan ollessa kyseessä, asukkaan on joissain tapauksissa neuvoteltava isännöitsijän kanssa siitä, riittääkö rakenteiden kantavuus suuren akvaarion pitämiseen. Usein kerrostaloissa kantavuus on kuitenkin parempi kuin pientaloissa.

Vakuutukset on tästä huolimatta pidettävä kunnossa, mikäli asunnossa on useita satoja tai tuhansia litroja vettä sisältävä akvaario. Tavallinen kotivakuutus ei tunnu korvaavan juuri mitään akvaariosta aiheutuneita vahinkoja.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia niin sanottu laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Hiljaa hivuttaen tulevaa vahinkoa laajennettukaan vakuutus ei välttämättä korvaa. Korvauksia rajoittava tekijä saattaa olla esimerkiksi akvaarion ikä. Jos silikonit pettävät vanhasta altaasta, ei vakuutus välttämättä tule vastaan. Akvaarion kanssa kannattaa siksi olla tarkkana, ja jo ostotilanteessa varmistaa asiantuntevalta taholta muun muassa se, että lasin paksuus on riittävä suhteessa altaan tilavuuteen.

Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on altaan jalusta ja sen asentaminen tasaisesti alustalle. Iso akvaario on aina asennettava vatupassin kanssa. Oikein asennettu, riittävän tukeva ja hyvin huollettu akvaario on taloyhtiönkin kannalta turvallinen.

FINE:n ratkaisu akvaariota koskevassa korvauskiistassa >>

20213_68924.jpg
Runsaslitraisen "kalasopan" omistajan on kuitenkin hyvä muistaa kantavansa laajaa vastuuta, joka koskee pahimmassa tapauksessa laajan vesivahingon mahdollisuutta kiinteistössä.

Naapurin lemmikistä voi olla myös paljon iloa

Siinä missä lemmikeistä voi olla naapureille joissain tapauksissa häiriötä, niistä voi olla yhtä hyvin runsaasti iloa. Naapurin hyvin kasvatetun koiran iloinen tervehdys pihalla tai ovella ilahduttaa aina etenkin vanhuksia ja lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta pitää omaa lemmikkiä. Eläimet tuovat taloon elämää ja lämpöä siinä missä lapsetkin. Lisäksi suvaitsevaisessa talossa, jossa asukkaat ottavat huomioon toisensa ja antavat niin toisilleen kuin toistensa lemmikeillekin tilaa elää, on kaikkien hyvä asua.

Palvelut
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
20218_71808.jpg
Yläpohjan lämmön­eristeiden uusimisella energia­säästöjä
Yläpohjaeristeiden uusimisella saatetaan saada suuriakin säästöjä lämmitysenergian kulutuksessa ja tätä myötä taloyhtiön on mahdollista säästää myös kustannuksissa. Tehokkailla eristeillä toteutettu rakenne on pitkäaikainen energiainvestointi.
20236_82003.jpg
Taloyhtiön hallituksen varajäsenet?
ASOY-lain mukaan ei enää tarvita edes yhtiöjärjestyksen määräystä hallitusten jäsenten määrästä ja joissain tapauksissa varajäsenten valinta on pakollinen ilman yhtiöjärjestyksen määräystä. Voiko laista silti päätellä, että varajäseniä ei voi valita, jos yhtiöjärjestyksessä näistä ei ole mainintaa, eikä näiden valinta ole lain mukaan pakollinen?Esimerkki:Yhtiökokouksessamme valittiin viime kesäkuussa yksimielisesti kaksi varajäsentä hallitukseen, vaikka yhtiöjärjestyksessä on maininta vain kolmesta varsinaisesta jäsenestä. Varajäsenet ovat osallistuneet hallituksen kokouksiin puheoikeudella mutta ilman äänioikeutta. Kerran toinen heistä käytti äänioikeutta, kun varsinainen jäsen oli sairaana.Toiminnantarkastajaksi valittiin varajäsenen puoliso A, kun kukaan ei tiennyt esteellisyyssäännöksistä. Vaikka esteellisyys selvisi, A on osallistunut kokouksiin omasta mielestään toiminnantarkastajana, mutta hallituksen päätöksestä puolisonsa tilalla, kun tämä välillä erosi hallituksesta. Tällä hetkellä A ei pidä itseään esteellisenä toiminnantarkastajana, koska katsoo varajäsenten olevan epävirallisia.Oliko varajäsenten valinta virheellinen, ja onko kyse moitteenvaraisesta vai mitättömästä päätöksestä? Eli onko valinta muuttunut päteväksi, kun kukaan ei ole sitä moittinut? Voiko / pitääkö valita tulossa olevassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusi toiminnantarkastaja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton