• Etusivu
  • Energia

Näin vähennät painetta yhtiövastikkeen korottamiseen

Voiko maalämpö laskea vastiketta? Testaa säästölaskurilla

Annukka OllitervoKaupallinen yhteistyö Geonova Oy
Päivitetty 01.04.2025
1920 Geonova omataloyhtio kuvituskuva 72dpi

Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.

Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.

Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Maalämpö sopii erinomaisesti kerrostaloon

Maalämpö on maaperään varastoitunutta energiaa, joka koostuu maapallon sisältä tulevasta lämmöstä ja auringon säteilystä. Maalämpö saadaan käyttöön poraamalla kallioperään kaivoja, mistä energia nostetaan ja ohjataan lämpöpumpuilla kiinteistöön. Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa kerrostaloon kertalaakista nykyaikainen, ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmitys- ja viilennysjärjestelmä.

Maalämpö soveltuu parhaiten taloyhtiöihin, joissa on keskitetty lämmitysratkaisu (kaukolämpö, öljy tai kaasu) ja lämmönjakotapana vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Tontin ja kallioperän soveltuvuus maalämpöön arvioidaan esiselvitysvaiheessa.

Geonovan maalämpöjärjestelmä esitetty grafiikkakuvana

Osta maalämpö palveluna – säästy alkuinvestoinnilta

Maalämmön käyttöönotto edellyttää taloyhtiöltä huomattavaa, kuusinumeroista investointia. Taloyhtiö voi tehdä investoinnin itse tai ostaa maalämmön palveluna esimerkiksi Geonovalta.

Omaan energiajärjestelmään investoiminen ei aina ole järkevää, varsinkin, jos rahoituksen ehdot ovat kovat ja korot ovat korkealla. Palveluna ostaminen siirtää alkuinvestoinnin taloudellisen riskin taloyhtiöltä Geonovalle ja tuo sitä kautta taloyhtiön osakkaille mielenrauhaa.

Geonova on energiaoperaattori, joka tarjoaa taloyhtiöllesi maalämmön avaimet käteen -palveluna yhteisesti sovitun sopimuskauden ajan. Geonova kartoittaa kiinteistösi energiatehokkuusmahdollisuudet, suunnittelee kokonaisratkaisun, johtaa projektia, vastaa investoinnista, asennuksista sekä laitteista ja niiden ylläpidosta ja huollosta. Lisäksi Geonova varmistaa, että järjestelmän hyötysuhde pysyy hyvänä koko yhteistyösuhteen ajan. Taloyhtiösi tehtäväksi jää maksaa kuukausimaksua sopimuskauden ajan.

Ostamalla palveluna taloyhtiösi siirtyy nopeasti maalämpöön ilman omaa investointia. Rahat tai laina voidaan kohdentaa korjausrakentamiseen tai muihin fiksuihin uudistuksiin, kuten sähköautojen latausjärjestelmään.

Aloita tästä: tarkista maalämmön saatavuus ja lataa suosittu maalämpöopas

Verkkosivuillamme voit tarkistaa maalämmön saatavuuden kiinteistöönne sekä arvion maalämmön tuomasta säästöpotentiaalista. Löydät laskurin verkkosivuiltamme.

Mitä nopeammin kiinteistösi siirtyy maalämpöön, sitä paremmat edellytykset taloyhtiölläsi on tehostaa energiankäyttöä ja vähentää painetta vastikkeiden korotukseen.

Lataa myös suosittu ja helppotajuinen oppaamme Maalämpöopas taloyhtiöille. Saat siitä kaiken oleellisen tiedon pähkinänkuoressa.

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa käytännössä?

● Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.

● Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.

● Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen energiaoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö CBRE Investment Management ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija LämpöYkkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
hankkeen aloitus
huoneisto
koti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
20236_82145.jpg
Viikon kysymys: Vanhan rivitalon itse tehtyjen remonttien vastuu?
Kyseessä on vanha puurivitalo joka on rakennettu 1922. Vuonna 1958 on rakennukseen asennettu vesijohto ja runkoviemäri taloyhtiön toimesta. Rakennuksessa on vain yksi vesimittari. Vanhoista pöytäkirjoista vuodelta -58 löytyy tästä merkintä, ja sammalla on mainittu että osakkaille tullut myös omia kuluja (itse kustantaneet ja tehneet/teettäneet omat yhteydet sekä viemäriin että vesijohtoon), myöhemmin pöytäkirjasta löytyy kehotus yhdelle osakkaalle viemärin ja vesijohdon rakentamisesta koska ulkokäymälä otetaan pois käytöstä. Nyt kysyisinkin että onko taloyhtiö vastuussa näistä itse tehdyistä putkista ja viemäriosuuksista vahingon sattuessa? Yhtiöjärjestyksessä ei mainita vastuurajoista mitään (1922 vuodelta). Käytäntönä on ollut että jokainen on saanut kunnostaa asuntoaan parhaalla katsomalla tavalla mutta on myös vastuussa niistä itse.
20158_44180.jpg
Parvekelasien vaihto taloyhtiöön
Kauniille paikalle Pielisjoen rannalle Joensuun keskustan läheisyyteen valmistui vuonna 2007 As Oy Joensuun Marleena. Taloyhtiö harmiksi kuitenkin rakennusvaiheessa kerrostaloon toimitetut parvekelasitukset eivät vastanneet asukkaiden toiveita. Seitsemän vuotta myöhemmin yhtiössä on menossa parvekelasien vaihtoprojekti, jossa kaikki 25 parvekkeen vanhat lasitukset puretaan pois ja tilalle asennetaan Lumon 5 -lasitukset.Tilaa maksuton esite!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton