• Etusivu
  • Energia

Näin vähennät painetta yhtiövastikkeen korottamiseen

Voiko maalämpö laskea vastiketta? Testaa säästölaskurilla

Annukka Ollitervo
Kaupallinen yhteistyö
Geonova Oy logoGeonova OyLue lisää
Päivitetty 01.04.2025
1920 Geonova omataloyhtio kuvituskuva 72dpi

Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.

Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.

Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Maalämpö sopii erinomaisesti kerrostaloon

Maalämpö on maaperään varastoitunutta energiaa, joka koostuu maapallon sisältä tulevasta lämmöstä ja auringon säteilystä. Maalämpö saadaan käyttöön poraamalla kallioperään kaivoja, mistä energia nostetaan ja ohjataan lämpöpumpuilla kiinteistöön. Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa kerrostaloon kertalaakista nykyaikainen, ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmitys- ja viilennysjärjestelmä.

Maalämpö soveltuu parhaiten taloyhtiöihin, joissa on keskitetty lämmitysratkaisu (kaukolämpö, öljy tai kaasu) ja lämmönjakotapana vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Tontin ja kallioperän soveltuvuus maalämpöön arvioidaan esiselvitysvaiheessa.

Geonovan maalämpöjärjestelmä esitetty grafiikkakuvana

Osta maalämpö palveluna – säästy alkuinvestoinnilta

Maalämmön käyttöönotto edellyttää taloyhtiöltä huomattavaa, kuusinumeroista investointia. Taloyhtiö voi tehdä investoinnin itse tai ostaa maalämmön palveluna esimerkiksi Geonovalta.

Omaan energiajärjestelmään investoiminen ei aina ole järkevää, varsinkin, jos rahoituksen ehdot ovat kovat ja korot ovat korkealla. Palveluna ostaminen siirtää alkuinvestoinnin taloudellisen riskin taloyhtiöltä Geonovalle ja tuo sitä kautta taloyhtiön osakkaille mielenrauhaa.

Geonova on energiaoperaattori, joka tarjoaa taloyhtiöllesi maalämmön avaimet käteen -palveluna yhteisesti sovitun sopimuskauden ajan. Geonova kartoittaa kiinteistösi energiatehokkuusmahdollisuudet, suunnittelee kokonaisratkaisun, johtaa projektia, vastaa investoinnista, asennuksista sekä laitteista ja niiden ylläpidosta ja huollosta. Lisäksi Geonova varmistaa, että järjestelmän hyötysuhde pysyy hyvänä koko yhteistyösuhteen ajan. Taloyhtiösi tehtäväksi jää maksaa kuukausimaksua sopimuskauden ajan.

Ostamalla palveluna taloyhtiösi siirtyy nopeasti maalämpöön ilman omaa investointia. Rahat tai laina voidaan kohdentaa korjausrakentamiseen tai muihin fiksuihin uudistuksiin, kuten sähköautojen latausjärjestelmään.

Aloita tästä: tarkista maalämmön saatavuus ja lataa suosittu maalämpöopas

Verkkosivuillamme voit tarkistaa maalämmön saatavuuden kiinteistöönne sekä arvion maalämmön tuomasta säästöpotentiaalista. Löydät laskurin verkkosivuiltamme.

Mitä nopeammin kiinteistösi siirtyy maalämpöön, sitä paremmat edellytykset taloyhtiölläsi on tehostaa energiankäyttöä ja vähentää painetta vastikkeiden korotukseen.

Lataa myös suosittu ja helppotajuinen oppaamme Maalämpöopas taloyhtiöille. Saat siitä kaiken oleellisen tiedon pähkinänkuoressa.

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa käytännössä?

● Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.

● Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.

● Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen energiaoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö CBRE Investment Management ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija LämpöYkkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
hankkeen aloitus
huoneisto
koti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
Maisemakuva, jossa kerrostaloja Merihaassa
Puolita vanhan kerrostalon lämmityskustannukset
Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.
Tiiliverhoiltu kerrostalo kaupunkimaisemassa geonova
Mitä vaihtoehdoksi ARA-tuen loputtua?
Valtion tarjoama ARA-energia-avustus oli monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen syksyllä 2023 tarkoitti, että tästä eteenpäin investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän.Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
20215_70667.jpg
Älykäs ilmanvaihto on osa energia­tehokasta ja mukavaa asumista
Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.
201310_36504.jpg
Taloyhtiön linjasaneeraushanke
Linjasaneeraushanke koostuu useammasta vaiheesta. Projekti alkaa tarveselvityksestä, jossa määritetään nykyinen tila ja korjaustarve. Hankkeen valmisteluvaiheessa selvitetään hankkeen laajuus ja toimenpiteet ja tätä seuraa suunnitteluvaihe, jossa laaditaan työohjeistus kohdetietoihin perustuen. Itse toteutusvaihe käsittää varsinaisen työn suorittamisen ja valvonan ennen työn hyväksyntää eli vastaanottoa ja takuuaikaa.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton