• Etusivu
  • Remontti

Mattapintainen silkkipainolasi tuo tyyliä vanhankin rakennuksen parvekejulkisivuun

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Lumon Suomi Oy logoLumon Suomi OyLue lisää
Päivitetty 12.10.2023
202110_73141.jpg

Lasitetut parvekejulkisivut ovat yleinen näky nykypäivän kaupunkikuvassa ja yhä yleisempiä myös saneerauskohteissa.

Kun suunnittelu vanhan rakennuksen julkisivuremontista alkaa, on hyvä miettiä samalla erilaisia vaihtoehtoja parvekkeiden kunnostamiseen ja uudistamiseen. Usein parvekelasituksin ja -lasikaitein saneeratut julkisivut muuttuvat modernimman näköisiksi, sillä kiiltävä ja kirkas lasi antaa suurina pintoina rakennuksille tyylitellyn ja pelkistetyn ilmeen. Erityisen huomionarvoista on se, että silkkipainotekniikalla parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja samalla parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti.

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla sijaitsevan 50-luvulla rakennetun kiinteistön julkisivusaneerauksessa päädyttiin lasikaiteisiin kuitenkin muista syistä. Suunnittelun lähtökohtana oli rakennuksen alkuperäisen ilmeen kunnioittaminen. Tavoitteena oli muun muassa saada uudistettaviin parvekkeisiin talon pääväriin ja sokkelin sävyyn sopivat kaiteet.

Pitkäikäinen, näyttävä ja turvallinen lasikaide

Saneeraushankkeen suunnittelusta vastasi Etelä-Suomen Rakennuskonsultit Oy.

Rakennussuunnittelija Petri Nieminen ja rakennuttajainsinööri Mika Jaalama kertovat, että kiinteistön parvekkeita hallitsivat alun perin teräsrunkoiset peltiverhoillut kaiteet. Koska rakennuksen vanha ilme haluttiin säilyttää, taloyhtiö harkitsi ensimmäisenä vaihtoehtona perinteisiä levykaiteita parvekkeisiin. Luonnossuunnitteluvaiheessa kysyttiin myös Lumonin asiantuntijalta, saisiko lasitetusta kaiteesta tehtyä levyä muistuttavan ratkaisun.

Lasi on kaidemateriaalina kestävä ja pitkäikäinen, kertoo Petri Nieminen. Se on monessa suhteessa levyä parempi vaihtoehto, sillä lasi ei likaannu yhtä herkästi ja se on myös huoltovapaampi. Saimme Lumonilta mallipaloja maalatusta lasista. Mallipaloja esiteltiin taloyhtiön hallitukselle ja kun sitten juuri oikeat sävytkin löytyivät, olikin hyvin pian selvää, että kohteeseen tulevat levyä muistuttavat lasikaiteet.
202110_73136.jpg

‒ Raatihuoneenkadun kiinteistö on rakennettu vuonna 1954, kertoo Mika Jaalama. Tuolloin parvekekaiteet toteutettiin yleisesti vielä pinnakaiteina. Uudet Lumonin lasikaiteet oli helppo asentaa. Lisäksi työtä helpottaa se, että lasitus ja kaide ovat valmiiksi yhteensopivat.

Mattapintainen silkkipainolasi yllättää ilmeellään

Raatihuoneenkadun kiinteistö kävi läpi täydellisen julkisivuremontin. Saneerauksessa muun muassa julkisivu maalattiin, betonilaatat korjattiin kauttaaltaan ja parvekkeet lasitettiin. Samassa yhteydessä kaiteet vaihdettiin lasitettuihin Lumon kaiteisiin.

Ensi vilkaisulta ei huomaa, että kohteen parvekekaiteet ovat lasia, sillä maalattu lasi on matta ja muistuttaa vahvasti levy- tai betonipintaa.

Kaidelasit valmistettiin Lumonin silkkipainotekniikalla, kertoo tuotepäällikkö Petri Haaponiemi Lumonilta. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että lasin pintaan painetaan väriaine ennen kuin lasi menee karkaisuun, eli väri poltetaan ja se emaloituu lasin pintaan. Prosessin lopputuotteena lasin pinnasta tulee mattapintainen ja kulutusta kestävä.

Maalattu lasikaide on korjausrakentamisessa kirkasta lasia yleisempi, sillä läheskään aina saneerauskohteen ei halutakaan näyttävän modernilta ja uudenkarhean kiiltävältä.

Korjausrakentamisessa julkisivun suunnitteluun vaikuttaa usein myös museovirasto, joka voi haluta rakennuksen näyttävän mahdollisimman alkuperäisen kaltaiselta, vaikka se olisikin tarkoitus uudistaa kauttaaltaan.

202110_73140.jpg

Tukeva ja näkyvä vaakatuettu lasikaide

Kaiteen kestävyys on tärkeimpiä kriteerejä parvekekaiteen materiaalin valinnassa.

Ennen silkkipainotekniikan tulemista parvekekaiteet toteutettiin pääsääntöisesti pinnoilla ja erilaisilla julkisivulevyillä. Ne eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä kestäviä, lujia ja huoltovapaita kuin lasi, kertoo Haaponiemi.

Raatihuoneenkadun parvekkeet toteutettiin vaakajäykistetyllä lasikaiteella, vaakajäykisteenä toimii käsijohde. Vaakatuettu lasikaide on paitsi näyttävämpi myös tukevampi kuin perinteiset tolpilla tuetut kaiteet, sillä tolpalliset antavat helpommin myöten.

Raatihuoneenkadun kohde on saanut vain kiitosta osakseen. Saneeratun rakennuksen alkuperäistä ilmettä kunnioittava ulkonäkö miellyttää niin projektissa mukana olleita kuin asukkaita.

Lue lisää toisesta saneerauskohteesta

Info

Info

Miksi kannattaa valita Lumonin lasitukset?

  • Lumon on suomalainen perheyritys, joka valmistaa, myy ja asentaa parvekejulkisivutuotteita ja lasiterasseja.
  • Lumon Oy:lle valmistui kesällä 2020, alan ensimmäisenä yrityksenä, oma silkkipainolinja Kouvolan tehtaille.
  • Silkkipainolinjan myötä Lumon pystyy tarjoamaan mm. lyhyemmän silkkipainolasien toimitusajan, entistä luotettavammat toimitukset sekä ekologisemman ja kotimaisen silkkipainetun lasituksen. Lue lisää>>
  • Lumonilla huolehditaan myös työturvallisuusasioista erittäin tarkasti. (Lumon Suomi Oy sai kunniamainnan hyvin hoidetuista turvallisuusasioista Rakennusteollisuuden Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa maaliskuussa 2021.)

Kiinnostuitko? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?

Haluaisitko lisätietoa? Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Remontti
parveke
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
20161_45113.jpg
Lumon parvekejulkisivu kehittyi – parempi suoja, enemmän mukavuutta
Lumon toi markkinoille uuden parvekekaidejärjestelmänUudistunut parvekejulkisivu on eurooppalaisten arkkitehtien ja suunnittelijoiden toiveiden ja näkemysten tulos. Heidän tavoitteena oli saada selkeitä lasi- tai levypintoja, joissa on vähemmän näkyviä pystyprofiileja. Toiveena on luoda tietynlaista minimalista, aineetonta tyylikkyyttä. Ei umpinaisia parvekekaukaloita vaan avata istumakorkeudella oleva maisema esteettömästi parvekkeelle ja sen takana sijaitseviin asuintiloihin mahdollistaen osalle parveketta intiimisuojan. Lisäksi koko tuoteperheen kahvat ja vetimet ovat saaneet uuden designin.
20101_19988.jpg
Lumon viimeistelee parvekkeen asumismukavuuden
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20229_79656.jpg
Pienennä energiakustannuksia vettä säästämällä - hyödynnä vinkit
Veden lotraamisen vähentäminen on yllättävän helppoa – samalla pienenee myös sähkölasku. Hyödynnä tämän artikkelin konkreettiset vinkit ja käännä vedenkulutus heti laskuun!Asuinkiinteistön energiakustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, sen lämmityksestä ja jätevedestä. Jos taloyhtiön vedenkulutus pienenee 30 %, myös energiankulutus pienenee 10 %.
20233_81286.jpg
Saako hallituksen jäsen käyttää yleisavaimia?
Taloyhtiössämme on isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Hallituksen kaksi jäsentä tekee edellämainittujen toimijoiden töitä. He seuraavat aktiivisesti kaikkien asuntojen vedekulutusta, tekee operatiivisia huoltotöitä ja isännöitsijälle kuuluvia töitä ja menevät omavaltaisesti osakkeenomistajien tiloihin. He käyttävät yleis-/huoltoavaimia omistajan tavoin. Onko tämä asunto-osakeyhtiölain mukaista toimintaa? Tietojeni mukaan heillä ei ole edellämainittuihin tehtäviin vaadittavaa koulutusta tai pätevyyttä. Yhtiökokous on valinnut heidät hallituksen jäseniksi ei isännöitsijäksi tai huoltomiehiksi. Mitä tehdä asian palauttamiseksi normaaliksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton