• Etusivu
  • Remontti

Miksi rivitaloyhtiö hankki älylukot?

Itsenäisesti hallittava yale doorman -älylukko vastaa rivitaloyhtiön tarpeisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 03.03.2020Päivitetty 22.03.2022
20203_63064.jpg

Taloyhtiön näkökulmasta Yale Doorman -älylukon suurimmat hyödyt ovat avaimettomuus ja helppo hallinta.

Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.

– Yrityksissä ja suuremmissa taloyhtiöissä on jo pitkään ollut sähkölukkoja, mutta pienemmän rivitalokohteen näkökulmasta haasteena ovat kalliit hallinnointijärjestelmät ja kaapelointi. Yale Doorman -älylukossa ei tätä ongelmaa ole, Sääskilahti kertoo.

Kun taloyhtiön hallitus esitteli älylukon ja muut lukkovaihtoehdot yhtiökokouksessa, suurin osa asukkaista oli kiinnostunut älylukosta. Lopulta päädyttiin hybridiratkaisuun, jossa seitsemän asuntoa valitsi Yale Doorman -älylukon ja kolme perinteisen mekaanisen lukon.

Lukkojen asennuksesta vastanneelle Lukko-Tiimi Oy:lle kyseessä oli ensimmäinen urakka, jossa taloyhtiöön asennettiin samalla kertaa sekä älylukot että perinteiset mekaaniset Abloy Sento -lukot.

– Tämä on todella hyvä ja onnistunut esimerkki lukituksen uudentyyppisestä kokonaisratkaisusta, jossa osakas voi valita joko laadukkaan mekaanisen lukon tai pienellä lisäpanostuksella kulkemista helpottavat älylukot. Molemmissa vaihtoehdoissa taloyhtiön tarpeet on huomioitu alusta asti, Lukko-Tiimi Oy:n yrittäjä Juha Koivu kertoo.

20203_63129.jpg
Avaimeton Yale Doorman -älylukko helpottaa asukkaiden arkea.

Avaimeton Yale Doorman -älylukko helpottaa asukkaiden arkea.

Älylukko sujuvoittaa taloyhtiön työtä

Lukko-Tiimin Juha Koivun mukaan Yale Doorman soveltuukin rivitaloyhtiöihin yhtä hyvin kuin omakotitaloihin. Taloyhtiön näkökulmasta älylukon suurimmat hyödyt ovat avaimettomuus ja helppo hallinta.

"Älylukko on todella hyvä ratkaisu etenkin taloyhtiöille, joilla ei ole omaa huoltoyhtiötä. Älylukko poistaa hankalasti järjestettävän ja ylläpidettävän ovenavauspalvelun tarpeen, kun kotioven saa tarvittaessa aina koodilla auki."
Juha Koivu, Lukko-Tiimi Oy

Jos huoltoa tarvitaan, huoltohenkilölle voidaan antaa väliaikainen kulkutunniste tai -koodi, joka on voimassa halutun ajan. Asukkaan ei siis tarvitse olla paikalla odottamassa, eikä avaimien luovutuksesta tarvitse huolehtia.

Kulkutunnisteen hävitessä tai asukkaan vaihtuessa lukkoliikettä ei tarvitse kutsua paikalle, eikä uudelleensarjoituksia tarvita, vaan tunnisteiden poistaminen järjestelmästä ja uusien luominen on helppoa tehdä itse.

Avaimettomuus tekee asukkaiden arjesta helppoa

Taloyhtiön hallituksessa istuva Juha Sääskilahti on kokenut älylukon hyödyt myös asukkaana. Avaimettomuus on helpottanut arkea, kun avaimia ei tarvitse enää muistaa ottaa mukaan töihin tai ulos lähtiessään.

Älylukko tuo mielenrauhaa – kun avaimia ei voi kopioida, eivätkä patentit vanhene, voi luottaa siihen, ettei avaimia ole päätynyt ulkopuolisten käsiin.

Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä hybridiratkaisuun, jossa asennettiin sekä Yale Doorman -älylukkoja että mekaanisia lukkoja.

Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä hybridiratkaisuun, jossa asennettiin sekä Yale Doorman -älylukkoja että mekaanisia lukkoja.

Myös väliaikaiselle kulkukoodille on ollut tarvetta.

– Oli todella kätevää, kun pystyttiin antamaan remonttimiehelle väliaikainen koodi, jolla hän pääsi kulkemaan asuntoon koko remontin ajan. Remontin jälkeen poistettiin koodi helposti käytöstä, Sääskilahti kertoo.

Turvallisuuden lisäksi esille nousee itsenäinen hallinta ja helppokäyttöisyys, jonka merkitys korostuu etenkin lapsiperheissä.

– Siinä missä vanha mekaanisen lukon avaamiseen eivät 5-vuotiaan sormivoimat riittäneet, on älylukko lapselle todella helppo käyttää, eikä tarvitse pelätä, että lapsi hukkaa koulumatkalla avaimen. Parasta älylukossa on avaimettomuuden huolettomuus ja se, että se on kokonaan omassa hallinnassa, Sääskilahti kiteyttää.

Abloy Oy
Remontti
porraskäytävät
ovet
lukitus
koti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20208_66199.jpg
Näkökulma taloyhtiön terveysturvallisuuteen
Digitaaliset lukitusjärjestelmät kasvattavat suosiotaan taloyhtiöissä ja niiden tuomat hyödyt ovat ilmeisiä myös tämän hetkisessä muuttuneessa maailmantilassa, jossa ylimääräisiä ihmiskontakteja pyritään välttämään.Erilaiset älykkäät lukitusratkaisut ovat tätä päivää ja lisäävät turvallisuutta monella tapaa. Haluamme tässä artikkelissa nostaa esiin terveysturvallisuusnäkökulman, joka mietityttää monia tällä hetkellä.
20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
Rukkilantie kerrostalo
Taloyhtiön lukitusjärjestelmän päivitys kustannustehokkaasti
Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa taloyhtiössä vanha, mekaanisen lukituksen patentti oli päättymässä. Vuosien saatossa avaimia oli kadonnut ja jäänyt palautumatta, ja etenkin vuokralla olevien asuntojen asukasvaihtuvuuden vuoksi tarve uudelleen sarjoittamiseen ilmeni säännöllisin väliajoin. Lukitusjärjestelmän modernisointiin sopiva ratkaisu löytyi kotimaisen Abloyn ABLOY PULSE -järjestelmästä.
20213_69572.jpg
Kadonnut avain saattaa tulla taloyhtiölle kalliiksi
Lukitusjärjestelmän uusiminen tulee monelle taloyhtiölle vastaan saneerauksien yhteydessä. Monisyistä kokonaisuutta hankittaessa kannatta panostaa tarjouspyyntöön. Helsingin Metsäpurontiellä pyydettiin asiantuntija mukaan neuvomaan jo hankintavaiheessa. Yhtiö hyödynsi myös Abloyn etukampanjan, ja lunasti yhden avaimen kullekin huoneistolle veloituksetta.
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton