• Etusivu
  • Remontti

Ministeri Mikkonen Montrealin pöytäkirjan osapuolikokoukseen Roomaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.11.2019
201911_61042.jpg

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen edustaa Suomea ja EU:ta Montrealin pöytäkirjan osapuolikokouksessa Roomassa 7.11. Kokouksessa keskustellaan siitä, miten kylmälaitteissa käytettyjen HFC-yhdisteiden rajoittamisella voidaan vaikuttaa ruokahävikin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– agendalla kestävien kylmäketjujen osuus ilmastokriisin ja ruokahävikin vastaisessa taistelussa

"Montrealin pöytäkirja on ympäristönsuojelun menestystarina. Se on ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka osapuolia ovat kaikki maailman maat. Tulokset puhuvat puolestaan: otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on vähentynyt yli 98 prosenttia ja otsonikerros toipuu. Päätös fluorihiilivetyjen käytön vähentämisestä on tärkeä seuraava askel. Se on merkittävimpiä yksittäisiä tekoja maailman keskilämpötilan nousun pysäyttämiseksi," ministeri Mikkonen sanoo.

1.1.2019 tuli voimaan Montrealin pöytäkirjaan tehty lisäys, ns. Kigalin muutos, jolla rajoitetaan voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) tuotantoa ja käyttöä. Montrealin pöytäkirjan linjaamilla uusilla toimilla arvioidaan estettävän yli 70 gigatonnia vastaavat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2050 mennessä. Fluorihiilivetyjä käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

Roomassa keskustellaan siitä, miten fluorihiilivetyjen käytön vähentäminen edistää kestäviä kylmäketjuja ja siten ruokahävikin vähentämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Montrealin pöytäkirjalla on merkittävä rooli kestävien kylmäketjujen kehittämisessä. Kun HFC-yhdisteiden käyttöä rajoitetaan, vähenevät suorat kasvihuonekaasupäästöt. Samalla edistetään alhaisen ilmaston lämmityspotentiaalin teknologioita ja lisätään kylmälaitteiden energiatehokkuutta.

"Jopa kolmannes ihmisille tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Meillä Suomessa hävikki syntyy useimmiten kotitalouksissa, mutta kehittyvissä maissa paljon aiemmin, jo alkutuotannossa tai puutteellisessa kylmäkuljetuksessa. Kun kehitämme kestäviä ja luotettavia kylmäketjuja vastaamme siten kahteen merkittävään haasteeseen: nälänhätään ja ilmastokriisiin. Peräänkuulutankin kiertotalousajattelua myös ruoan suhteen. Etsitään yhdessä keinoja, joilla materiaalit voidaan hyödyntää tehokkaasti ja kestävästi," summaa ministeri Mikkonen.
20199_59990.jpg

Montrealin pöytäkirja

1980-luvulla havaittu otsoniaukko herätti huolen otsonikerroksen ohenemisesta ja sen aiheuttamasta uhasta maapallolle. Otsoniaukon aiheuttajaksi paljastuivat yleisesti käytössä olleet CFC-kaasut, eli pääasiassa jäähdytyslaitteiden freonit, sekä sammutuslaitteistoissa käytetyt halonit. Vuonna 1987 maailman maat sopivat näiden kaasujen tuotannon ja käytön lopettamisesta Montrealin pöytäkirjassa. Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on sittemmin vähentynyt yli 98 %. Otsonikerrosta tuhoavien aineiden korvaajiksi tulleet HFC-aineet sovittiin otettavaksi mukaan Montrealin pöytäkirjaan ns. Kigalin muutoksella vuonna 2016. HFC-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja, joiden käyttö erityisesti kehittyvässä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti kylmä- ja ilmastointilaitteiden yleistymisen myötä.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, +358 50 348 1406, antti.heikkinen@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, puh. +358 295 250 209, eeva.nurmi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 06.11.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_71758.jpg
Onko talo­yhtiössänne hissi­turvalli­suuden vas­tuut sel­vät? Osal­listu tutki­mukseen ja voita lahja­kortti!
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Hissien turvallisuus ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys.Koetko taloyhtiönne hissit turvallisiksi? Tiedätkö kuka pitää huolta hissinne turvallisuudesta esimerkiksi tarkastuksien muodossa? Entä mikä taho on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?Osallistu nopeaan (2-3min) kyselyyn ja voita valitsemasi lahjakortti! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta 50 euron lahjakortteja valinnan mukaisesti.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella. Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.
20195_57735.jpg
Kuinka sujuu kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön?
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistusOsa 2. Hallituksen kokouksiaOsa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksiaOsa 4. Julkisivu- ja vesikattoremonttiOsa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihtoOsa 7. "Putkiremontti"Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessäOsa 9. IlmanvaihtoremonttiOsa 10. Sähköremontti Osa 11. Pihakorjauksen suunnitteluOsa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksiOsa 13. LämmitysremonttiOsa 14. Järjestys varastoihin
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
20236_82145.jpg
Virhe isännöitsijäntodistuksessa?
Ostimme asunto-osakkeen talosta jossa oli putkiremontti käynnissä ja noin neljännes remontista oli tehty. Isännöitsijäntodistuksessa todettiin, että tulevan asuntomme osalta putkiremontti maksaa noin 11 000 euroa.Nyt, kun koko remontti on valmis ja kustannukset on jaettu osakkeille, on asuntomme osuus remontista noin 23 000 euroa.Mikä on isännöitsijän vastuu siitä, että maksoimme noin 12 000 euroa "liikaa" ostaessamme asunnon luottaen isännöitsijäntodistukseen?
harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton