• Etusivu
  • Remontti

Ministeri Mikkonen Montrealin pöytäkirjan osapuolikokoukseen Roomaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
201911_61042.jpg

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen edustaa Suomea ja EU:ta Montrealin pöytäkirjan osapuolikokouksessa Roomassa 7.11. Kokouksessa keskustellaan siitä, miten kylmälaitteissa käytettyjen HFC-yhdisteiden rajoittamisella voidaan vaikuttaa ruokahävikin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– agendalla kestävien kylmäketjujen osuus ilmastokriisin ja ruokahävikin vastaisessa taistelussa

"Montrealin pöytäkirja on ympäristönsuojelun menestystarina. Se on ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka osapuolia ovat kaikki maailman maat. Tulokset puhuvat puolestaan: otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on vähentynyt yli 98 prosenttia ja otsonikerros toipuu. Päätös fluorihiilivetyjen käytön vähentämisestä on tärkeä seuraava askel. Se on merkittävimpiä yksittäisiä tekoja maailman keskilämpötilan nousun pysäyttämiseksi," ministeri Mikkonen sanoo.

1.1.2019 tuli voimaan Montrealin pöytäkirjaan tehty lisäys, ns. Kigalin muutos, jolla rajoitetaan voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) tuotantoa ja käyttöä. Montrealin pöytäkirjan linjaamilla uusilla toimilla arvioidaan estettävän yli 70 gigatonnia vastaavat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2050 mennessä. Fluorihiilivetyjä käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

Roomassa keskustellaan siitä, miten fluorihiilivetyjen käytön vähentäminen edistää kestäviä kylmäketjuja ja siten ruokahävikin vähentämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Montrealin pöytäkirjalla on merkittävä rooli kestävien kylmäketjujen kehittämisessä. Kun HFC-yhdisteiden käyttöä rajoitetaan, vähenevät suorat kasvihuonekaasupäästöt. Samalla edistetään alhaisen ilmaston lämmityspotentiaalin teknologioita ja lisätään kylmälaitteiden energiatehokkuutta.

"Jopa kolmannes ihmisille tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Meillä Suomessa hävikki syntyy useimmiten kotitalouksissa, mutta kehittyvissä maissa paljon aiemmin, jo alkutuotannossa tai puutteellisessa kylmäkuljetuksessa. Kun kehitämme kestäviä ja luotettavia kylmäketjuja vastaamme siten kahteen merkittävään haasteeseen: nälänhätään ja ilmastokriisiin. Peräänkuulutankin kiertotalousajattelua myös ruoan suhteen. Etsitään yhdessä keinoja, joilla materiaalit voidaan hyödyntää tehokkaasti ja kestävästi," summaa ministeri Mikkonen.
20199_59990.jpg

Montrealin pöytäkirja

1980-luvulla havaittu otsoniaukko herätti huolen otsonikerroksen ohenemisesta ja sen aiheuttamasta uhasta maapallolle. Otsoniaukon aiheuttajaksi paljastuivat yleisesti käytössä olleet CFC-kaasut, eli pääasiassa jäähdytyslaitteiden freonit, sekä sammutuslaitteistoissa käytetyt halonit. Vuonna 1987 maailman maat sopivat näiden kaasujen tuotannon ja käytön lopettamisesta Montrealin pöytäkirjassa. Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on sittemmin vähentynyt yli 98 %. Otsonikerrosta tuhoavien aineiden korvaajiksi tulleet HFC-aineet sovittiin otettavaksi mukaan Montrealin pöytäkirjaan ns. Kigalin muutoksella vuonna 2016. HFC-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja, joiden käyttö erityisesti kehittyvässä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti kylmä- ja ilmastointilaitteiden yleistymisen myötä.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, +358 50 348 1406, antti.heikkinen@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, puh. +358 295 250 209, eeva.nurmi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 06.11.2019

Remontti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton