• Etusivu
  • Remontti

Miten toimitaan, kun huoneistossa sattuu vesivahinko?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.02.2021
20212_68575.jpg

Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.

Pesukoneesta oli vesi päässyt lattialle. Vuoden 2002 mallia olleen koneen tiivisteiden ja vesipinnan haistajan epäiltiin sanoneen sopimuksensa irti (sen enempää asiaa tutkimatta). Tilanteen pelastivat astianpesukoneen käynnistys aikaan, jolloin perhe oli vielä hereillä sekä isännän ripeä toiminta – ensin hanat kiinni ja sen jälkeen kaikki mahdolliset pyyhkeet lattian kuivaukseen.

Hetimiten arjen saavuttua otettiin yhteys isännöitsijään, joka hälytti paikalle kuivausyrityksen tarkastamaan vahingot. Vesi oli ehtinyt mennä remontin yhteydessä laminaatin alle jätettyä muovimattoa pitkin huoneesta toiseen ehtien kastella lattian pintamateriaalit sekä keittiön ja makuuhuoneen välisen seinän kipsilevyn alareunan keittiön allaskaapin lisäksi. Teräsrankainen väliseinän runko säästyi vahingolta.

Betonilattian pelastukseksi koitui laminaatin alla alusmaton virkaa tehnyt muovimatto. Aikanaan asuntoa remontoidessaan isäntä päätti jättää muovimaton paikalleen. Niinpä kahdella laatalla tehty alapohja ei päässyt kastumaan juuri ollenkaan, minkä varmisti vielä reikien poraus laattaan. Kuivureita asuntoon ei tarvinnut ottaa, sillä kastunut lattiapinta kuivui sitä mukaa, kun märät materiaalit saatiin purettua pois.

Vahingosta tehtiin ilmoitus tietenkin taloyhtiön isännöitsijälle ja samalla ilmoitettiin keittiöremontista. Ylimääräistä yhtiökokousta ei ollut tarpeen kutsua koolle, sillä vesipisteitä ei vaihdettu ja vaikka keittiö päätettiin samalla remontoida kokonaan, sitä ei aiottu toiminnallisesti juuri muuttaa.

20165_46470.jpg
20165_46471.jpg

Kuka korvaa ja mitä?

Perheen oma vakuutusyhtiö korvasi tietenkin väliaikaismajoituksen vuokrakuluista 85 %. Isännöitsijä teki vahinkoilmoituksen taloyhtiön vakuutusyhtiöön. Taloyhtiön vakuutus korvasi pilaantuneet rakennusmateriaalit sekä uudet pintamateriaalit ja remonttityön sovittuun summaan asti.

Taloyhtiön omavastuu astianpesukonevahingoissa on 25 %. Tästä taloyhtiön omavastuun maksajasta perhe sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja olivat eri linjoilla. Puheenjohtajan mielestä perheen olisi pitänyt suorittaa tämä osuus vedoten vastuunjakotaulukkoon (määritellään taloyhtiössä korjaus- ja kunnossapitovastuut eri osapuolien kesken) sekä yleiseen käytäntöön. Perhe taas ymmärrettävästi oli toista mieltä.

Perheen taloyhtiössä aiemmissa tapahtuneissa vastaavissa vahingoissa asukkaat maksoivat myös taloyhtiön omavastuuosuuden itse. Yhtiöjärjestyksessä käytännöstä ei ole mainintaa. Vakuutusyhtiö päästi perheen pinteestä luvaten ottaa taloyhtiön omavastuuasian huolekseen.

20165_46468.jpg
20165_46469.jpg

Remontti alkaa...

Vakuutusyhtiö hyväksyi perheen valitseman rakennusyrityksen vesivahingon korjaukseen. Työn laskutus hoidettiin niin, että rakennusyritys neuvotteli hinnan vakuutusyhtiön kanssa laskuttaen sovittuun summaan asti. Urakkasumman yli menneen osan maksoi tietenkin perhe itse.

Sisäseinät maalattiin ja lattiaan valikoitui laminaatti. Keittiöremontista oli puhuttu, nyt se päätettiin toteuttaa. Perheen äiti päätti keittiön väreistä heti nähtyään myymälässä "sen oikean". Keittiöedustaja tietenkin kävi sen jälkeen tutustumassa purettuun keittiöön tehden tarvittavat mittaukset ja toimitti keittiön piirustukset. Perhe kiittelee edelleen edustajaa, joka toimi asiantuntevasti ja neuvoi ongelmatilanteen sattuessa.

Keittiökalusteiden rungot toimitettiin kasattuina, mikä on iso aikataulullinen helpotus sekä urakoitsijalle että asunnon omistajille. Uusi astianpesukone ostettiin tietenkin sekä liesitaso ja uuni. Jääkaappi, pakastin ja mikro ovat muutaman vuoden vanhoja, joten ne saivat jäädä. Kodinkoneiden pinnat katsottiin toisiinsa sopiviksi.

20165_46467.jpg

... ja loppuukin aikanaan

Keittiöremontti kesti kaikkinensa puolisentoista kuukautta. Aikataulua jaksottivat juhlapyhät, lomat sekä rakennusyrityksen toinen urakka. Perhe on tyytyväinen vakuutusyhtiöiden toimintaan. Ahdinko otettiin heti todesta, apua ja neuvoa sai sitä kysyttäessä.

20165_46466.jpg

Taloyhtiön osalta ilmoitus oli ainoa toimenpide. Tarkastuksia ei sen enempää suoriteta. Myös uuteen keittiöön ollaan tyytyväisiä. Se on toimiva, tilava ja keittiösuunnittelija osasi suunnitella siitä toimivan. Remontin yhteydessä purettu seinänpätkä keittiön ja olohuoneen välistä avarsi vielä molempia tiloja. Perheen äidin kommentti kuvannee parhaiten remontin lopputulosta.

–On ollut omakotitalokuumetta ja asunnonvaihtomietintää isompaan, mutta tähän uuteen keittiöön on niin tyytyväinen, ettei kotoaan halua pois lähteä.
Huomio

Huomio

Lue lisää putkiremonttiaiheesta

Info

Info

Tilaa Omataloyhtiön uutiskirje

Paljon uusia ja ajankohtaisia aiheita joka viikko, olitpa sitten osakkeenomistaja, vuokralainen tai isännöitsijä. Liity seuraamme!

Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201610_47617.jpg
Seurantakohteessa saneerataan kiinteistö
Rauman Asunnot Oy:n Tarvolantie 1 on tällä hetkellä korjauksen alla. Talo on rakennettu 1969, keittiöt remontoitu 1990-luvulla, parvekkeet lasitettu ja julkisivuun tehty lisälämmöneristys muutama vuosi sitten. Kohteen urakkakustannukset ovat 1,7 M€. Kustannukset maksetaan osittain velalla ja osittain omalla rahalla. Korjaustarpeen lähestyessä hankesuunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja selvittää, onko valtiolta mahdollista saada avustuksia hankkeeseen. Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.
20208_61077.jpg
Kiinteistön pumppaamot ovat strateginen huollon kohde
Jätevesi-, sadevesi- ja perusvesipumppaamojen katkeamaton toiminta on erittäin tärkeää kiinteistöissä, joissa ne vaaditaan. Tärkeä osa pumppaamojen ylläpitoa ovat vuosihuoltosopimukset. Säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla varmistetaan pumppaamojen häiriötön toiminta ja pidennetään pumppaamon elinkaarta. Koska teidän pumppaamonne on viimeksi tarkastettu ja huollettu?
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20201_62046.jpg
Vuosittain kymmeniätuhansia vuotovahinkoja; usein syynä liikaa lykätty putkiremontti
Suomalaisissa taloyhtiöissä yleisin vahinkotyyppi on vesivahinko, joka johtuu useimmiten putkivuodosta. Finanssialan selvityksen mukaan korvattavia vuotovahinkoja sattuu Suomessa vuosittain noin 37 000, mikä tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.
20212_68568.jpg
Täsmä­kartoituksella varmistetaan viemärien ja salaojien kunto
Yleensä kaikki huolestuvat vasta kun ongelmia alkaa esiintyä suunnasta jos toisesta, mutta mitäpä jos varsinkin kiinteistöjen pumppaamojen kohdalla toimisimme etupainotteisesti ja säästäisimme säännöllisillä huolloilla pitkän pennin?
20224_77916.jpg
Kiinteistöverot ulos­mittauksessa - voiko isännöitsijää hakea korvaus­vastuuseen?
Mikä on isännöitsijän vastuu tilanteessa, jossa taloyhtiö on ajautunut tilanteeseen, että luotollinen tili on kunnolla miinuksella ja talonyhtiön kiinteistön tiedoista löytyy ulosmittausmerkintä, eikä isännöitsijä ole kertaakaan tilikauden aikana ottanut tilannetta taloyhtiön osakkaiden tai hallituksen kanssa esille?Entä mikä on toiminnantarkastajan vastuu edellä kuvatussa tilanteessa hänen antaessaan lausunnon, jonka mukaan mitään huomautettavaa ei ole löytynyt? Voiko luottotietojen menettämisestä vaatia em. kuvatussa tilanteessa isännöitsijältä ja toiminnantarkastajalta korvausta ja onko jokin kaava, jolla korvauksen suuruus lasketaan?Lisäkommentti:Kiinteistö ulosmitattu maksamattomien kiinteistöverojen vuoksi. Lisäksi perinnässä noin 15 000 euron edestä laskuja pidemmältä ajalta ja vesilaskut 2 vuoden ajalta. Paljon on maksettu pieni osa laskuista, jotta vältyttäisiin ulosmittaukselta. Näitä virheitä nyt korjataan ylimääräisellä yhtiövastikkeilla/vastikkeen korotuksilla ja tavallaan syyttömätkin, jotka ovat taloon tulleet isännöitsijän vaihdon jälkeen maksavat edellisten virheet. Olisikohan isännöitsijä/hallitus mitenkään korvausvelvollinen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton