• Etusivu
  • Osakas

Nämä yhteistä remonttia edeltävät vaiheet jokaisen taloyhtiön osakkaan pitäisi tietää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
202110_73295.jpg

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia.

Taloyhtiön isot remontit ovat isoja asioita osakkaille. Jokainen maksaa niistä ja ne vaikuttavat olennaisesti asumiseen. Päätösvaiheessa osakkaiden tulisi osata kuitenkin ajatella myös pidemmän aikavälin vaikutuksia osakkeen arvoon ja myöhempiin kustannuksiin.

Mitä paremmin yhtiön hallitus ja osakkaat ymmärtävät suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä. Kaikkien osakkaiden tulisi ymmärtää aikataulujen, kustannusarvion, rakentamisen laadun sekä työturvallisuuden merkitys rakennusprojektin onnistumisessa. Tässä artikkelissa käsitellään isojen remonttien teettämisen perusvaiheet kuntokartoituksesta kilpailutukseen.

Esimerkkinä julkisivuremontti

Usein jo rakennushankkeen valmisteluapua ostetaan ulkopuoliselta asiantuntijalta. Näin pyritään taklaamaan valmisteluvaiheen virheet, jotka voivat johtaa uusiin virheisiin projektin johtamisessa, työmaavalvonnassa, takuuaikaisissa katselmuksissa tai jälkitarkastuksissa.

Suuremmat remontointihankkeet etenevät taloyhtiöissä samalla tavalla. Esimerkkinä tässä artikkelissa käytetään taloyhtiön remonttia, joka kattaa julkisivupinnoitteiden, ikkunoiden, parvekeovien sekä parvekkeiden lasitusten ja kaiteiden uusimisen.

1. Kuntoarvio

Taloyhtiössä tehdään kuntoarvio, jossa määritellään korjaustarpeet ja niiden kiireellisyys useiksi vuosiksi eteenpäin.

Joskus korjauksiin pakottavat yllättävät vesi- tai muut vahingot. Asukas tai taloyhtiön hallitus on voinut havaita taloyhtiön ulkoseinien pinnoitteiden ja ikkunoiden kunnon rapistumista, tai rakennus on vain ikääntynyt ja alkanut "ränsistyä".

2. Päätöksen tekoa edeltävät toimenpiteet

Korjaustarpeesta tarvitaan esitys isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Isännöitsijä tai hallitus käsittelee asiaa, ja nämä tekevät esityksen yhtiökokoukseen tai ylimääräiseeen taloyhtiön kokoukseen.

Ennen esitystä isännöitsijä tavallisesti määrittelee korjaustarpeen kustannukset joko oman ammattitaitonsa, ulkopuolisen rakennusalan konsultin avun tai ennakkotarjousten perusteella sekä selvittää mahdolliset avustukset, joita hankkeeseen voi olla mahdollista saada.

Ennen lopullista päätöstä taloyhtiössä saatetaan tarvita useampia kokouksia. On suositeltavaa ja kannattavaa palkata rakennuskonsultti tekemään ennakkosuunnitelmia ja kartoittamaan koko projekti.

Tässä vaiheessa taloyhtiössä kootaan usein myös erillinen projektiryhmä konsultin ja isännöitsijän avuksi. Projektiryhmällä tulee olla näkemystä ja mahdollisuus tehdä perusteltuja päätöksiä.

Isännöitsijän rooliin kuuluu keskeisesti rahoituslaskelmien teko päätöksentekoa varten.

Päätöksentekoa edeltävä vaihe saattaa kestää 1-3 kuukautta, joten korjaustoimenpiteiden suunnitteluun ja läpikäyntiin tulee varata aikaa jo ennen varsinaiseen korjaustyöhön ryhtymistä.

Ennen lopullista päätöstä taloyhtiössä saatetaan tarvita useampia kokouksia. On suositeltavaa ja kannattavaa palkata rakennuskonsultti tekemään ennakkosuunnitelmia ja kartoittamaan koko projekti.
Ennen lopullista päätöstä taloyhtiössä saatetaan tarvita useampia kokouksia. On suositeltavaa ja kannattavaa palkata rakennuskonsultti tekemään ennakkosuunnitelmia ja kartoittamaan koko projekti.

3. Suunnitteluvaihe

Suunnitteluvaihe aloitetaan valitsemalla tarvittavat suunnittelijat ja mahdollisen kuntotutkimuksen tekijät. Suunnitteluvaihe voidaan korvata valitsemalla toteutus niin sanottuna KVR-urakkana (kokonaisvastuurakentaminen) joko osaurakoin tai kokonaisurakkana. Kokonaisvastuurakentamisessa urakoitsija huolehtii rakennushankkeen toteutuksesta sekä koordinoinnista ja suunnittelusta.

Jos valitaan KVR-urakka, tekee rakennuskonsultti tai isännöitsijä ainoastaan lyhyet tarjouspyynnöt. Tarjouspyynnöissä pyritään kertomaan, mitä halutaan tehtäväksi ja milloin.

KVR-urakassa vaikeutena voi olla saatujen tarjousten tasavertainen vertailu. Myönteinen puoli taas on se, että tarjoukset on mahdollista saada edullisesti maksamatta erikseen suunnittelusta tai kuntotutkimuksista. Yleensä kuitenkin tarvitaan rakennuskonsultti tekemään tarjousten vertailut.

Jos päädytään tekemään perusteelliset suunnitelmat, valitaan kilpailutuksen perusteella suunnittelijat. Kilpailuttamisen tekee joko isännöitsijä tai valittu konsultti.

4. Erillisten suunnitelmien teettäminen

Suunnitelmat teetetään niiltä osin kuin niitä tarvitaan, artikkelimme esimerkkitapauksessa suunnitelmia tarvitaan julkisivuista ja rakenteista. Julkisivuista suunnitelmat on tehtävä sekä lupakäsittelyä että urakkakilpailuja varten. Suunnitelmissa ja työselityksessä määritellään värit, materiaalit ja parvekkeiden julkisivut kaikkine muutoksineen.

Rakennesuunnitelmissa suunnitellaan rakenteiden kunnostukset ja työtavat arkkitehdin esityksen pohjalta. Usein on tarve tehdä myös sähkömuutoksia, joita varten tarvitaan sähkösuunnitelma, ja usein tarvitaan myös lvi-suunnittelua esimerkiksi vesien poistamiseksi talon läheisyydestä.

Suunnitelmien valmistumista seurataan pitämällä muutama suunnittelukokous valitun taloyhtiön projektiryhmän tai hallituksen kanssa. Valmistuneista suunnitelmista pidetään yleensä taloyhtiössä erillinen tai ylimääräinen yhtiökokous, jossa esitellään suunnitelmat ja hyväksytetään ne tarjouskilpailun pohjaksi.

Ylimääräisen kokouksen perusteella lähdetään viemään projektia eteenpäin tai korjataan suunnitelmia. Tässä vaiheessa rakennuskonsultti voi arvioida koko työlle kustannusarvion, joka perustuu aikaisemmin tehtyihin vastaaviin kohteisiin. Kustannusarvio on myös pohja jatkotoimenpiteille.

Valmisteluvaihe kestää tavallisesti 2-4 kuukautta.

Jos päädytään tekemään perusteelliset suunnitelmat, valitaan kilpailutuksen perusteella suunnittelijat.
Jos päädytään tekemään perusteelliset suunnitelmat, valitaan kilpailutuksen perusteella suunnittelijat.

5. Kilpailutus

Suunnitelmien valmistumisen jälkeen valitaan yritykset, joille lähetetään tarjouskyselyt. Kutakin työsuoritusta varten tulisi olla 4-7 urakoitsijaa, koska usein tarjouksia saadaan noin 50 % pyydetyistä.

Tarjouksia vertaillaan esimerkiksi taulukon avulla. Vertailun tekee rakennuskonsultti tai isännöitsijä. Vertailun tekeminen vaatii ammattitaitoa, koska sisältö saattaa vaihdella urakoitsijoiden välillä, ja myös laatutaso vaihtelee.

Tehdyt tarjoukset ja vertailut esitetään taloyhtiölle joko varsinaisessa taloyhtiön kokouksessa tai ylimääräisessä kokouksessa. Kokous tekee lopullisen päätöksen toteutuksesta ja urakoitsijoista.

Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä hylkäävä päätös, jolloin projekti joko hautautuu tai se siirretään myöhempään ajankohtaan.

Kilpailutusvaihe kestää tavallisesti 1-2 kuukautta.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton