• Etusivu
  • Osakas

Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 20.07.2023
202012_67798.jpg

Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.

Taloyhtiöt hakevat kustannussäästöjä energiatehokkuutta parantamalla, mutta kaikki informaatio on toistaiseksi ollut vielä kovin hajallaan. Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke on julkaissut ilmaisen oppaan taloyhtiöille energiatehokkuudesta ja sen kehittämisestä. Opas toimii taloyhtiöille kätevänä muistilistana energiatehokkuuden kehittämisessä.

Opas sisältää vinkkilistan, joka toimii taloyhtiöissä keskustelun pohjana keskusteltaessa palveluntarjoajien, kuten isännöinnin tai huoltoyhtiön kanssa. Opas kannustaa etsimään oikeita ratkaisuja ja innostaa aloitteelliseen energiatehokkuuden kehittämiseen.

Huomio

Huomio

Oppaassa käydään läpi:

  • lämmitys
  • ilmanvaihto
  • vesi
  • sähkö
  • ulkovaippa

Toimenpiteet on järjestetty muistilistaan jatkuvan kehityksen -mallin mukaan: : selvitä & seuraa, ylläpidä & huolla ja investoi.

Opas on kehitetty yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa. Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -oppaan on koonnut Green Building Council Finland yhdessä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) asiantuntijoiden kanssa.

Lataa opas tästä >>

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeessa pyritään vähentämään taloyhtiöiden energiankulutusta ja ilmastopäästöjä. Hankkeessa ovat mukana Green Building Council Finlandin lisäksi Helsingin ja Vantaan kaupungit, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY sekä Forum Virium Helsinki. Hankkeen on rahoittanut Euroopan Unionin Euroopan aluekehitysrahasto sekä Uudenmaan liitto.

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. GBC Finlandin jäseninä on yli 180 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.

HSY Ilmastoinfo
Osakas
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
20156_43562.jpg
Vesivahinko - ennaltaehkäistävä painajainen
Noin 70 % taloyhtiöille tapahtuvista vahingoista on vesivahinkoja. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia yli 36 000 vesivahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 157 miljoonaa euroa, mikä kasvaa vuosittain. Luvussa ovat mukana ilmoitetut ja vahinkotapauksiksi hyväksytyt vesivahingot. Vahinkojen todelliset kustannukset arvioidaan ainakin kolme kertaa suuremmiksi, sillä kaikki vahingot eivät mene vakuutusyhtiön maksettaviksi.
20146_40093.jpg
Ilmoitusvelvollisuus - totuuksia ja myyntimiesten puheita
Tiedonantovelvollisuus perustuu lakiin ja velvoittaa kaikkia rakentajia ilmoittamaan Verohallinnolle tiedot rakennusurakoista, työntekijöistä, työnantajista ja työsuhteista. Mistä on kyse ja mitkä säädökset koskevat erityyppisiä ja erikokoisia urakoita? Keräsimme tiedonantovelvollisuuden taustat ja yksityiskohdat yhteen.Tiedonantovelvollisuutta on muutettu 1.11.2019 veromenettelylain 15 d §:n 2. momentin muutoksen vuoksi. Muutoksilla on pyritty raportoinnin yksinkertaistamiseen ja turhien tietojen karsimiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton