• Etusivu
  • Osakas

Normaalit elämisen äänet kuuluvat arkeen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2022
202110_73245.jpg

Koira haukkuu, lapsi itkee, vanhemmilla on riita ja äänet kohoavat. Nuoriso soittaa musiikkia niin, että lattia tärisee basson voimakkuudesta koko päivän. Toinen imuroi ja joku käyttää tehosekoitinta. Ja yläkerrassa tuntuu olevan kokonainen koululuokka jumppatunnilla töminästä päätellen. Normaaleja elämän ääniä – vai onko?

Toisinaan tulee eteen tilanne, että taloyhtiön äänet häiritsevät todella. Tekisi mieli vain nauttia omassa kodissa hiljaisuudesta ja käpertyä sohvalle rauhalliseen maailmaan. Joskus se vain tuntuu mahdottomalta naapurien aikaansaamien äänten vuoksi. Mutta tällöinkin tulisi muistaa, että normaalit asumisen äänet kuuluvat elämään.

Täyttä hiljaisuutta ei voida vaatia edes yöaikaan. Kun häiritsevistä äänistä kiistellään taloyhtiössä, käydään tällöin rajanvetoa normaalien asumisen äänien ja häiritsevän metelin välillä.

Lähtökohtaisesti ääni voidaan tulkita häiritseväksi, jos se on jatkuvaa tai toistuvaa ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Näin ollen esimerkiksi pianonsoitto tai koiran haukunta voi olla pitkään jatkuessaan häiritsevää, vaikka nuo äänet muutoin ovatkin hyväksyttäviä elämän ääniä.

Elämää suhteellisen hiljaisessa asuntoyhtiössä

Aleksandra Lehtonen on asunut Porin keskustassa vuonna 1958 valmistuneessa kerrostalossa pian seitsemän vuotta. Nuorella naisella on sinänsä käynyt onni, että hänen asuinrappunsa on hyvin hiljainen. Rapussa asuu monia rakentamisajankohdasta lähtien yhtiössä asuneita.

Lisäksi Aleksandra asuu ylimmän kerroksen reunahuoneistossa, mikä vielä osaltaan hillitsee elämisen ääniä. Hän kehuukin asuntoyhtiötänsä hyvin rauhalliseksi, sillä yhtiössä ei asu edes kovinkaan monta lapsiperhettä pienten lasten kanssa. Tosin ihan ilman elämänääniä ei hänenkään arkensa suju.

– Koska naapurin keittiö sijaitsee olohuoneeni vieressä, kuulen hyvin ruoanlaitto- sekä tiskausäänet. Selkeästi asunnossa ei ole astianpesukonetta, naurahtaa Aleksandra hyväntuulisesti.

Mikä on epänormaalia elämän ääntä?

Taloyhtiöissä on aina elämän ääniä. On muistettava, että taloyhtiö ei voi kieltää normaalia elämän ääniä, mutta asukkaiden on otettava naapurit huomioon. Edes taloyhtiön säätämä hiljaisuus iltakymmeneltä ei voi olla liian ehdoton. Vessaa saa vetää öisin ja suihkussa saa käydä. Satunnaisesti saa myös juhlia. Aleksandra kertoo järjestäneensä kodissaan muutamat syntymäpäiväjuhlat sekä asiaankuuluvat tupaantuliaiset.

– Juhlamme ovat olleet suhteellisen rauhallisia, eivätkä ne ole jatkuneet pikkutunneille asti. Jos tietäisin, että juhlani aiheuttaisivat enemmän häiriötä tai venyisivät aamuyöhön, laittaisin varmastikin tiedon asiasta etukäteen naapureilleni. Nyt en näin ole tehnyt. Enkä kyllä ole saanut mitään palautettakaan juhlistani, Aleksandra kertoo.

Lapsilla on oikeus leikkiä, vaikka siitä ääntä syntyisikin.
Lapsilla on oikeus leikkiä, vaikka siitä ääntä syntyisikin.

Lapset, nuo ihanat ikiliikkujat, joiden toimesta helposti lähtee ääntä usean kymmenen desibelin edestä, aiheuttavat monesti keskustelua taloyhtiöissä. Se mikä on normaalia lapsiperheen elämää ja siihen kuuluvia ääniä, saattaa naapurista kuitenkin tuntua kovalta meteliltä.

On muistettava, että lapsilla on täysi oikeus leikkimiseen niin pihalla kuin kotona. Jos aivan kohtuutonta häiriötä ilmenee, siitä kannattaa jutella kasvokkain naapurin kanssa.

Soittaa ei saa aamusta iltaan

Naapuruussuhdelain 17 §:n mukaan rakennusta ei saa käyttää niin, että naapurille ja huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuuton rasitusta melusta tai muista vastaavista vaikutuksista. Terveydensuojelulaista löytyy samankaltaisia säännöksiä.

– Esimerkiksi pianonsoittamisesta on olemassa vanha ennakkotapaus. Sen perusteella on selvää, että soittaminen aamusta iltaan ei ole sallittua, eli sitä ei tarvitse sietää. Viimekädessä tällainen pianonsoittaja saadaan häädettyä huoneistosta pois.

202110_73246.jpg

Samaa oikeusohjetta voidaan soveltaa lähtökohtaisesti aina, kun asukkaan menettelyä ei voi pitää merkitykseltään vähäisenä ja huomautuksista huolimatta hän ei muuta käyttäytymistään, kertoo JuriNetin toimitusjohtaja Markus Talvio.

Ohje

Ohje

Ei normaalia elämää

Mitä sitten voi tehdä, mikäli kokee äänet niin häiritseväksi, että ei pysty elämään normaalia arkea niiden vuoksi?

Mikäli häiriö on jatkuvaa tai toistuvaa, kannattaa asia ottaa puheeksi häiriöitä aiheuttavan naapurin kanssa. Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää, sillä asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi. Ja tässäkin kannattaa muista lähestymis- ja ilmaisutavan vaikutus lopputulokseen. Liika syyttely ei yleensä johda järkevään lopputulokseen.

Jos keskustelu naapurin kanssa ei auta, tee häiriöstä kirjallinen ilmoitus ja ota yhteyttä isännöintiin. Isännöinti arvioi, pitääkö tilanteeseen puuttua ja huomauttaa häiriöstä. Tarvittaessa taloyhtiön johto toimii sovittelijana ja pyrkii löytämään kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Viime kädessä tuomioistuin päättää, ovatko äänet olleet häiritseviä.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20141_37624.jpg
Korjausrakentaminen 14 - tapahtuma 4.2.2014 Wanha Satama
KORJAUSRAKENTAMINEN 2015 - tapahtuma järjestetään 3.2.2015 Helsingin Wanhassa Satamassa klo 10-17.Tapahtuma kokoaa yhteen korjausrakentamisen ammattilaiset ympäri Suomen.Päivän päätteeksi rentoudutaan After Workin merkeissä klo 16-17.Yksi päivä, joka kannattaa käyttää hyödyksi! Tervetuloa!Ilmoittaudu täältä...
20212_68575.jpg
Kun vesivahinko kohtaa
Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se – keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton