• Etusivu
  • Isännöitsijä

Nyt on oikea aika laittaa taloyhtiön sopimukset kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 13.06.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miten vastuuhenkilöiden henkilökohtainen vastuu määräytyy? Osapuolten vastuut tulee määritellä taloyhtiöiden sopimuksissa. Mitä hallituksen jäsenten, hallituksen puheenjohtajan, isännöintitoimiston ja huoltoyhtiön vastuun jakautumisesta on sovittu? Ovatko taloyhtiönne isännöinti- ja huoltosopimukset kunnossa?

Korkeimman oikeuden ratkaisu vuodelta 2007 on tylyä luettavaa taloyhtiöille ja taloyhtiön vastuuhenkilöille:

Asunto-osakeyhtiön omistamassa rakennuksessa asioinut henkilö oli saanut surmansa jäälohkareen pudottua katolta hänen päähänsä. Kiinteistön hoito oli sopimuksella uskottu huoltoyhtiölle. Lumen ja jään poistamista katolta ei kuitenkaan ollut sisällytetty sopimuksessa lueteltuihin huoltoyhtiön tehtäviin. Kun vastuuta ei tältä osin ollut selvästi siirretty huoltoyhtiölle, asunto-osakeyhtiön tuli huolehtia tarvittaessa katon puhdistamisesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, kun turvallisuusvelvoite oli laiminlyöty.

Vastuu on samanlainen, jos taloyhtiön alueella jalankulkija liukastuu, kaatuu ja loukkaa itsensä. Vastuu on siis varsin ankaraa. Vastuussa voivat taloyhtiön vastuuhenkilöiden lisäksi olla myös huoltomies, huoltoyhtiö, isännöitsijä tai isännöintitoimisto.

JuriNet Asianajotoimistot tarjoavat nyt sopimusten vastuiden kartoituksen edullisesti pakettihintaan 320 euroa + alv 24 % / sopimus.

Pakettitarjous kattaa mm. seuraavat toimenpiteet:

  • Sopimuksen läpikäynti
  • Vastuukysymysten arviointi ja raportointi niistä taloyhtiölle kirjallisesti
  • Sopimusneuvotteluista osapuolten kesken ja uusien sopimusten laatimisesta on sovittava erikseen tapauskohtaisesti

Selvityksemme perusteella taloyhtiöt, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt voivat määritellä sopimuksissa omat vastuunsa, ettei ikäviä yllätyksiä tule jälkeenpäin.

Haluan lisätietoa

Jätä yhteydenottopyyntö!

tai soita 029 009 2590

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20173_48608.jpg
Mikä ulkoseinä on elinkaariedullisin?
Rakennusmateriaalien valinnalla on iso merkitys, kun tehdään päätöksiä, millä materiaalilla kiinteistön julkisivu kannattaisi korjata. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat esimerkiksi puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneerausYhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen, jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisesta sekä koko piha-alueen saneerauksesta. Urakkatarjoukset oli pyydetty viideltä urakoitsijalta, kahdelta saatiin tarjous. Halvin tarjous oli 210 310,00 eur(= urakkahinta 193 110 eur + suunnittelu valvontakustannus ja varaus muutos- /lisätöille).
20236_82003.jpg
Taloyhtiö valitsi urakoitsijan - eturistiriitaako?
Yläkerran huoneistosta tuli vettä huoneistooni aiheuttaen vahinkoa ja olen joutunut muuttamaan sijaisasuntoon. Yhtiön hallitus ja isännöitsijä valitsi korjausremontin tekijäksi vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan. Onko tässä kyseessä "eturistiriita", koska hänenhän pitäisi vastata minulle aiheutetusta vahingon korjauksesta? Ymmärrettävästi olen huolissani korjaustöiden lopputuloksesta. Lisäksi urakoitsijalla oli kauppalehdessä samassa kuussa kaksi trattaa, tämä ei anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Isännöitsijä ilmoitti tarkastaneensa urakoitsijan verovelkarekisterin ja sen olevan ok. Onko isännöitsijä ja hallitus näin tehdessään toiminut oikein? Minua ei ole asiassa informoitu korjaustavasta ja sen kestosta, pyynnöstäni huolimatta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton