• Etusivu
  • Isännöitsijä

Nyt on oikea aika laittaa taloyhtiön sopimukset kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 13.06.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miten vastuuhenkilöiden henkilökohtainen vastuu määräytyy? Osapuolten vastuut tulee määritellä taloyhtiöiden sopimuksissa. Mitä hallituksen jäsenten, hallituksen puheenjohtajan, isännöintitoimiston ja huoltoyhtiön vastuun jakautumisesta on sovittu? Ovatko taloyhtiönne isännöinti- ja huoltosopimukset kunnossa?

Korkeimman oikeuden ratkaisu vuodelta 2007 on tylyä luettavaa taloyhtiöille ja taloyhtiön vastuuhenkilöille:

Asunto-osakeyhtiön omistamassa rakennuksessa asioinut henkilö oli saanut surmansa jäälohkareen pudottua katolta hänen päähänsä. Kiinteistön hoito oli sopimuksella uskottu huoltoyhtiölle. Lumen ja jään poistamista katolta ei kuitenkaan ollut sisällytetty sopimuksessa lueteltuihin huoltoyhtiön tehtäviin. Kun vastuuta ei tältä osin ollut selvästi siirretty huoltoyhtiölle, asunto-osakeyhtiön tuli huolehtia tarvittaessa katon puhdistamisesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, kun turvallisuusvelvoite oli laiminlyöty.

Vastuu on samanlainen, jos taloyhtiön alueella jalankulkija liukastuu, kaatuu ja loukkaa itsensä. Vastuu on siis varsin ankaraa. Vastuussa voivat taloyhtiön vastuuhenkilöiden lisäksi olla myös huoltomies, huoltoyhtiö, isännöitsijä tai isännöintitoimisto.

JuriNet Asianajotoimistot tarjoavat nyt sopimusten vastuiden kartoituksen edullisesti pakettihintaan 320 euroa + alv 24 % / sopimus.

Pakettitarjous kattaa mm. seuraavat toimenpiteet:

  • Sopimuksen läpikäynti
  • Vastuukysymysten arviointi ja raportointi niistä taloyhtiölle kirjallisesti
  • Sopimusneuvotteluista osapuolten kesken ja uusien sopimusten laatimisesta on sovittava erikseen tapauskohtaisesti

Selvityksemme perusteella taloyhtiöt, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt voivat määritellä sopimuksissa omat vastuunsa, ettei ikäviä yllätyksiä tule jälkeenpäin.

Haluan lisätietoa

Jätä yhteydenottopyyntö!

tai soita 029 009 2590

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
201510_44492.jpg
Autopaikkojen jako ja käyttäminen?
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Jokaiseen asuntoon kuuluu autokatos ja autolämmityksen käyttö siellä veloituksetta. Toisen tallin päädyssä on neljä sähköpaikkaa, sekä toisessa kaksi ja molemmissa yksi ilman sähköä. Joissakin asunnoissa on kaksi autoa, olemme vasta kesällä 2019 tulleet tähän asuntoon ja meillä on kaksi autoa. Minä saan autoni katokseen ja vaimoni pitää autoaan ulkona juuri siinä paikalla missä ei ole sähköä. Toisella naapurilla on myös kaksi autoa ja käyttää katosta ja toista sähköpaikkaa, mutta toinen naapuri, jolla on yksi auto käyttää katosta ja on lunastanut toisen sähköpaikan heillä käyville vieraille, vaimoni ottaisi kyllä tämän paikan, mutta naapuri ei luovu siitä, hänen mukaansa vieraat ovat jo tottuneet siihen paikkaan, paikka maksaa 20 € vuosi. Voisinko minäkin lunastaa vierailleni autopaikan yhtiöstä?
20164_46066.jpg
Kuntoarvio kertoo taloyhtiön korjaustarpeet
Taloyhtiön kiinteistöjen järjestelmällisen ja hallitun kunnossapidon edellytyksenä on tieto kiinteistön nykyisestä kunnosta sekä mahdollisimman luotettava arvio tulevista korjaustarpeista. Täysin huoltovapaita materiaaleja ei ole olemassakaan, vaikkakin toisten rakennusmateriaalien tekninen käyttöikä on pidempi kuin toisten. Säännölliset tarkastukset sekä oikein ajoitetut huoltotoimenpiteet lisäävät rakennusosien käyttöikää. Kuntoarvion ansiosta taloyhtiön on helppo ylläpitää näitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Tässä tehtävässä myös taloyhtiön käyttö- ja huolto-ohjeella, tuttavallisemmin huoltokirjalla, on keskeinen asema. Hyvin ylläpidetyllä huoltokirjalla seurataan, valvotaan ja raportoidaan taloyhtiössä yhteisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista.Laskennallisen Kuntoarvion löydät täältä!
20228_79312.jpg
Onko yhtiö­kokouksen päätös sitova, vaikka sitä ei lisätty yhtiö­järjestykseen?
Asunto Osakeyhtiön yhtiökokous on vuonna 2013 tehnyt päätöksen, että huoneistoissa olevat lämminvesivaraajat siirtyvät osakkaiden kunnossapitovastuulle. Päätöstä ei ole lisätty yhtiöjärjestykseen eikä siten rekisteröity Patentti ja rekisterihallitukselle. Mikä kyseisen päätöksen sitovuusvaikutus on? Sitooko ketään osakasta vai vain niitä, jotka ovat osallistuneet yhtiökokouksessa päätöksentekoon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton