• Etusivu
  • Piha

Onnistunut salaoja- ja piharemontti

Mihin tarvitaan rakenne- tai pihasuunnittelijaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Päivitetty 26.08.2024
20187_53826.jpg

Onnistunut piha syntyy ammattilaisen suunnitelmista.

- Onnistunut korjaushanke syntyy asiakkaiden toiveista yhdistettynä asiantuntijoiden ammattitaitoon ja kokonaisuuksien hallintaan. Kiinteistöjen ylläpito ja kunnostus edellyttävät monipuolista osaamista. Kerrostalojen rakennuskannastamme merkittävällä osuudella on salaojaremontin tarve lähivuosina ja ammattilaisia tarvitaan lähivuosina suunnittelemaan ja urakoimaan laadukkaat salaoja- ja pihakunnostusremontit.

Salaojavesien rakennetekniseen hallintaan liittyy keskeisesti myös hulevesien optimoidut ratkaisut, kertoo toimitusjohtaja Tero Seppänen (arkkitehti SAFA) arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:stä.

Sadevedet ja lumen sulamisvedet ovat yksi suurimmista rakennusten kuormittajista. Ilmastonmuutos ja sen äärevöityminen sekä kaupunkitulvien yleistyminen edellyttävät uudenlaisia toimintamalleja myös hulevesien suunnittelussa ja hallinnassa.

Arkkitehti Seppänen sanookin, että suurimmat haasteet ovat alueilla, joissa rakennusten kattopinnan tai päällystettyjen piha-alueiden pintojen määrä on suuri. Koska sadejaksot ovat yhä rankempia, aikaisempien mitoitussateiden mukaan tehdyt sadevesisuunnitelmat tulisi päivittää nykyisten ilmasto-olosuhteiden mukaan.

Kerrostalotontin sadevesikaivojen määrä voi olla puutteellinen tai niiden sijoittelu ei ole paras mahdollinen. Pihan routiminen ajan saatossa on voinut nostaa kaivojen pintoja niin, että sadevedet eivät ohjaudu niihin vaan virtaavat tontilla hallitsemattomasti. Syntyy lätäköitä ja pahimmillaan vedet valuvat kohti sokkelia.

Kun ryhdytään kunnostamaan olemassa olevia salaoja- ja sadevesiratkaisuja suunnittelun lähtökohtana tulee olla ratkaisujen tekninen kestävyys mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Piha- ja pintavesisuunnittelussa optimoidaan pintavaluntasuunnan ohjautuminen poispäin rakennusten seinustoilta kohti kaivoja tai tutkittuja imeytysalueita.

Pihasuunnittelijan ja rakennesuunnittelijan yhteistyö

Piharemontin hankesuunnitteluvaiheessa on järkevää tutkia pihaviemäreiden, putkien ja salaojien sekä maakaapelien kunto, jotta juuri kunnostettua pihaa ei tarvitse kaivaa auki mahdollisesti lähitulevaisuudessa vaadittavan salaojaremontin vuoksi.

Piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu ja toteutus kannattaa yhdistää. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.

– Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnittelijamme avuksi pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on hyvin johdetun salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee, Seppänen tiivistää.

Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään tonttia reippaastikin kaivamalla sokkelin vierustat auki sekä toteuttamalla putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen tontille.

Piha-alue valmistuu ammattilaisten avulla

Piha-alue kiveyksineen ja istutuksineen uusitaan teknisen rakennusvaiheen jälkeen pihasuunnitelman perusteella. Salaojakorjauksen ja pihaurakan yhdistämisellä taloyhtiö säästää aikaa ja rahaa. Rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille minimoidaan ja lopputuloksena saadaan teknisesti toimiva salaoja- ja hulevesijärjestelmä ja viihtyisä piha.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tukena kannattaa käyttää ammattitaitoista rakennuttajakonsulttia sekä kokeneita suunnittelijoita. Rakennesuunnittelija laatii salaoja- ja kuivatusjärjestelmistä tekniset suunnitelmat sekä urakkalaskentakuvat.

Pihasuunnittelija piirtää pihasuunnitelmat ja usein myös pintavesisuunnitelman. Betonikiveyksien, asfaltoitujen alueiden jne., lisäksi hortonomi suunnittelee myös mahdolliset uudet istutukset taloyhtiön piha-alueille.

Myös kattovesien johtaminen rännikaivojen kautta tutkitaan tarkemmin saneerauskohteissa LVI-suunnittelijan toimesta.

Vaativissa kohteissa määritellään pääsuunnittelija koordinoimaan suunnittelijoiden yhteistyötä, varsinkin rakennus- tai toimenpidelupaa edellyttävissä toimenpiteissä. Joskus taloyhtiöön tarvitaan uusi jätekatos tai aita- ja muurirakenteita esimerkiksi tontin rajoille ja silloin arkkitehti laatii esteettisesti korkeatasoiset suunnitelmat rakennusvalvontaan.

Rakennuttajakonsultti kilpailuttaa urakoitsijat ja valvoo työn laadukkaan toteuttamisen sekä hoitaa urakan vastaanottomenettelyt. Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy tarjoaa sekä suunnittelupalvelut että rakennuttamisen projektinjohtoinsinöörin palvelut, tehokkaasti saman katon alta.

<p data-block-key="qcg1g">Salaojaremontti poistaa liikaa kosteutta pihalta.</p>
Salaojaremontti poistaa liikaa kosteutta pihalta.

Pihasuunnittelun avulla helpotetaan ylläpitoa ja huoltotöitä

Hyvin suunniteltu ja toimiva piha on aina järkevä investointi. Laadukkaan pihasuunnitelman ansiosta huoltotyöt helpottuvat, rakenteet pysyvät kunnossa ja piha säilyy pitkään kauniina. Hyvin tehty suunnitelma korostaa tontin parhaita puolia ja tarvittaessa häivyttää pihan ongelmakohtia.

Hyvin suunnitellulla pihalla on tarpeeksi tilaa lumen auraukselle ja kasaukselle, autoille ja turvalliselle leikille. Taloyhtiöiden pihoissa myös pelastusreittien tulee olla toimivat. Lisäksi pihakäytävät pitää pysyä siisteinä. Kasvillisuus ei saa levitä niille ja tehdä pihasta epäsiistin näköistä. Kaunis piha istutuksineen elävöittää rakennuksia ja niiden arkkitehtuuria.

– Pihasuunnitteluun investoidessa on hyvä huomioida, että kustannuksista noin 5–10 % tulee pihan suunnittelemisesta ja loput rakentamisesta. Pihasuunnittelu on turhan työn ja kustannusten minimointia. Optimointi tapahtuu suunnittelutiimissä yhdessä rakennesuunnittelijan ja arkkitehdin kanssa, täsmentää Doventus Oy:n pihasuunnittelija hortonomi Jaana Hakola.

Ohje

Ohje

Pihasuunnittelu on ajankohtaista:

  • kun taloyhtiöön on suunniteltu tai siellä on alkanut korjaushanke, joka edellyttää olemassa olevien pihapintojen avaamista
  • salaojaremonttien yhteydessä
  • pinta- tai hulevedet tontilla aiheuttavat ongelmia ja ovat riski rakenteille
  • pihan toimivuus ei vastaa asukkaiden tarpeita
  • pihan käyttötarve on muuttunut
  • kulkuväylät eivät enää ole kunnossa tai pihan kunnossapito on hankalaa
  • pihakalusteet ovat kuluneet tai rikkoutuneet
  • leikkivälineet ovat vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
  • pihan kasvillisuus on epäsiistiä ja ylikasvanutta
  • kun pihan yleisilmettä halutaan kohentaa.
Doventus Oy
Piha
suunnittelu
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
arrkkitehti tero seppänen sinisessä kauluspaidassa ja tummansinisessä pikkutakissa istuu pöydän ääressä
Pääsuunnittelija sovittaa yhteen koko hankkeen
Rakentamisen laadun ja onnistuneen hankkeen yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on suunnittelun laatu. Laadun vartijoihin ja vastuuhenkilöihin viitataan myös laissa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan (MRL 120§) rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset.Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
202210_50087.jpg
Rakennuttajakonsultti pitää rakennushankkeen hanskassa
Rakentaminen sekä remontointi nykyisellä vaatimustasolla ja hinnoilla on kallista. Aikataulupaineet uhkaavat hyvän rakennustavan toteutumista. Hosuen ei hyvää tule. Taloyhtiön hallituksella on varmasti vaikeuksia pärjätä projektin vetämisessä kunnialla maaliin. Rakennuttajakonsultti on tilaajalle kullan arvoinen ja kokenut asiantuntija, joka luo edellytykset onnistuneelle hankkeelle.
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.
20202_62485.jpg
Avustusta puurakentamisen kiertotalouden hankkeisiin
Ympäristöministeriöltä avustusta puurakentamisen kiertotalouden hankkeisiin – myös puupohjaisista purkujätteistä kerätty uutta tietoa
202112_73895.jpg
Mikä avuksi, kun osakas kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoon?
Mikä avuksi, kun osakkeenomistaja kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoonsa? Taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia ja tulossa on kartoituskäyntejä LVI-suunnittelijan ja putkiurakoitsijoiden kanssa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toimii taloyhtiön edustajana näissä kartoituskäynneissä, suunnittelijan hän päästäisi huoneistoonsa. Ilmoitus katselmuksesta tehty / tehdään vähintään viikkoa ennen tulevaa katselmusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton