• Etusivu
  • Isännöitsijä

Osake ja osakekirja taloyhtiössä – mitä pitää tietää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Asunto-osakeyhtiössä osakkeita on oltava vähintään kolme. Jos osakkeelle on määrätty yhtiöjärjestyksessä nimellisarvo, tulee kunkin osakkeen nimellisarvon olla sama.

Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksen sisältämistä määräyksistä muuta johdu. Osakkeista on annettava osakekirja, joka lain nojalla on painettava hyväksytyssä painolaitoksessa.

Monessa vanhemmassa osakeyhtiössä on olemassa osakekirjoja, joita ei ole painettu asunto-osakeyhtiölain tarkoittamassa turvapainossa. Tämä seikka ei tee osakekirjaa mitenkään mitättömäksi eikä sen uusimiseen ole myöskään lakiin perustuvaa velvoitetta.

Osakekirja käsittää yhtiöjärjestyksen huoneisto- tai tilaselitelmässä mainitun huoneiston hallintaa koskevat kaikki osakkeet, joten osakekirja on osakeryhmäsidonnainen.

Yhtiön perustamisvaiheessa osakekirja saadaan asettaa vain nimetylle henkilölle ja yhtiö voi luovuttaa sen vain osakeluetteloon merkitylle omistajalle. Osakekirjan luovuttaminen osakkeenomistajalle edellyttää, että osakkeenomistaja on maksanut osakkeesta täyden maksun ja että yhtiö tai osakepääoman korotus on rekisteröity.

Taloyhtiön osakkeita luovutettaessa osakekirjaan tehdään yleensä siirto-merkintä, jolloin osakekirjan omistusketju on nähtävissä itse osakekirjassa.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
201311_36921.jpg
Uutta eleganssia ja avaria näkymiä lasiterassilta
Lasiterassi on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Onhan se kuin vanhan lasikuistin nykyaikaan päivitetty versio.
20233_81286.jpg
Saako hallituksen jäsen käyttää yleisavaimia?
Taloyhtiössämme on isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Hallituksen kaksi jäsentä tekee edellämainittujen toimijoiden töitä. He seuraavat aktiivisesti kaikkien asuntojen vedekulutusta, tekee operatiivisia huoltotöitä ja isännöitsijälle kuuluvia töitä ja menevät omavaltaisesti osakkeenomistajien tiloihin. He käyttävät yleis-/huoltoavaimia omistajan tavoin. Onko tämä asunto-osakeyhtiölain mukaista toimintaa? Tietojeni mukaan heillä ei ole edellämainittuihin tehtäviin vaadittavaa koulutusta tai pätevyyttä. Yhtiökokous on valinnut heidät hallituksen jäseniksi ei isännöitsijäksi tai huoltomiehiksi. Mitä tehdä asian palauttamiseksi normaaliksi?
mainen asunnon avaimet kädessä ojentamassa niitä
Faktat vuokrasopimuksen irtisanomisesta
Vuokrasopimuksen irtisanomista koskevat säädökset löytyvät asuinhuoneistojen vuokrauksesta annetun lain 31.3.1995/481 (jäljempänä AHVL) seitsemännestä luvusta. Seuraavassa katsaus vuokrasopimuksen irtisanomista koskeviin lain säädöksiin. Tästä artikkelista opit:Miten toimii vuokrasopimuksen irtisanomisaikaMikä on AHVL mukainen irtisanomisaika?Miksi tarvitaan puolison suostumus vuokrasopimuksen irtisanomiseenMiten tehdään vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus ja tiedoksiantaminenMiten sujuu määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominenMikä on vuokralaisen irtisanomissuoja toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasuhteessaMiten toimii vuokrasopimuksen irtisanomissuojan tai korvausoikeuden menettäminenmitkä ovat kielletyt ehdot irtisanomissuojasta ja korvauksista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton