• Etusivu
  • Osakas

Päätöksenteon taloyhtiössä tekee yhtiökokous

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Yhtiökokouksen päätökset tehdään yleensä yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, kokouksen päätökseksi tulee se kanta, johon yhtiökokouksen puheenjohtaja yhtyy. Näin ollen on mahdollista, että jos yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii muu kuin yhtiön osakkeenomistaja, päätöksen sisällöksi tulee yhtiön ulkopuolisen henkilön kannattama mielipide.

Henkilövaalissa valituksi tulee se, joka on saanut eniten ääniä. Mahdollinen tasatulos ratkaistaan arvalla. Yhtiökokous voi tosin ennen henkilövalintoja tehdä päätöksen siitä, että valituksi tulee vain henkilö, joka saa yli puolet annetuista äänistä. Tällöin arvankäyttö ei ole mahdollista.

Lain säätämää enemmistövaatimusta saadaan yhtiöjärjestyksessä tiukentaa, mutta lieventää vain vaalien osalta.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20236_82003.jpg
Hajuhaitta naapurissa - miten edetä?
Taloyhtiössämme on eräässä asunnossa hajuhaitta. Haju on ollut pitkäaikainen ongelma ja siitä on asunnon haltijalle ilmoitettu ja hän on luvannut poistaa hajun aiheuttajan. Myös terveystarkastajalle on ilmoitettu. Kuitenkaan haju ei ole poistunut, haju ei myöskään ole normaaliin elämään kuuluva haju. Rapun muut asiakkaat ovat asiasta valittaneet useita kertoja ja olen itsekin hajun todennut rapussa käymällä.Olisiko nyt aihetta antaa asukkaalle virallinen varoitus asiasta ja mikäli ei asia varoituksen jälkeen korjaannu onko aihetta jatkotoimenpiteisiin? Vai millä lailla tilanteessa olisi hyvä edetä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vesivahingon korjaus, kuka on korvausvelvollinen?
Hallinnoimassani osakkeessa todettiin vesivahinko. Suihkun hanan vesiputkien läpivienneissä ei ole ollut minkäänlaisia vesieristeitä tai tiivisteitä. hanan rakenteen vuoksi kyseinen läpivienti ei ole selkeästi näkyvissä vaan metallisen suojakupin takana. Tästä johtuen seinän sisään on päässyt roiskevettä suihkua käytettäessä. Se on aiheuttanut kosteusvahingon suihkuhuoneen lattiaan sekä itse seinään, sekä seinän toisella puolella olevan huoneen lattiaan. Asunnossa on joku aikaisempi omistaja tai asukas tehnyt remonttia 90-luvulla ja ilmeisesti huonon rakennustavan mukaan, eikä ole asentanut mitään kosteuseristeitä tiivisteitä hanan läpivienneille, eikä ilmoittanut koko remontista yhtiölle.Kysymys onkin, että onko hanan läpivientien tiivistys/eristys taloyhtiön vastuulla vai ovatko ne osakkaan kunnossapitovastuulla? Ja kuka on mahdollisesti vastuussa korvauksista taloyhtiön suuntaan, nykyinen omistaja vai edeltävä omistaja joka on tehnyt remontin noudattamatta hyvää rakennustapaa? Ja onko taloyhtiö velvollinen kuivaamaan rakenteet ja ennallistamaan pinnat jotka joudutaan purkamaan rakenteiden kuivauksen vuoksi?
juristin nuija ja puinen kysymysmerkki pöydällä. taustalla kerrostalo
Viikon kysymys: Onko olemassa sääntö autojen pysäköinnistä?
Yhtiömme parkkialueen osa sijaitsee yhden asunnon kohdalla. Parkkipaikkaa autolle ei ole asunnon välittömässä läheisyydessä. Tämän asunnon omistajat ovat kieltäneet autojen parkkeeraamisen niin että autojen etuvalot osoittavat taloon päin. He ovat ainoat alkuperäiset asukkaat yhtiössä. Sanovat, että tästä on olemassa laki tai sääntö. Joku virallinen ohjaus kuitenkin, ettei autoja saa parkkeerata niin päin, että etuvalot ovat heidän taloonsa päin, takavalot vain.Onko siis tällainen laki tai sääntö olemassa tai ollut joskus olemassa kun autojen etuvalot ovat olleet erilaisia rakenteeltaan. Olen isännöitsijänä yrittänyt tätä selvittää, mutta en ole löytänyt mitään tällaista aihetta tai edes aiheeseen liittyvää materiaalia. Mitä voisin vastata taloyhtiömme muille asunnoille.
202110_73292.jpg
Isännöinti­alan hinnoittelu sekä isännöinti­palkkio - mistä on kyse?
Taloyhtiö, isännöinti ja isännöitsijä – erottamaton kokoonpano. Taloyhtiö tarvitsee, huolimatta hyvin toimivasta hallituksesta ja asukasyhteistyöstä, avukseen osaavan isännöitsijän, joka auttaa luovimaan sopimuskarikoissa, raha-asioissa sekä pitämään taloyhtiön asiat ajallaan ja kunnossa. Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n tekemän kyselyn mukaan kuitenkin vain joka viides oli täysin tyytyväinen itse isännöintipalvelujen laskutuksen selvyyteen.Hyvissä käsissä taloyhtiön toiminta pysyy vuosia tehokkaana, taloudellisena sekä suunnitelmallisena, mikä taas lisää asukkaiden kesken niin turvallisuutta kuin pitää asuinkiinteistön arvossaan myös pitkällä juoksulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton