• Etusivu
  • Osakas

Päätöksenteon taloyhtiössä tekee yhtiökokous

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Yhtiökokouksen päätökset tehdään yleensä yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, kokouksen päätökseksi tulee se kanta, johon yhtiökokouksen puheenjohtaja yhtyy. Näin ollen on mahdollista, että jos yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii muu kuin yhtiön osakkeenomistaja, päätöksen sisällöksi tulee yhtiön ulkopuolisen henkilön kannattama mielipide.

Henkilövaalissa valituksi tulee se, joka on saanut eniten ääniä. Mahdollinen tasatulos ratkaistaan arvalla. Yhtiökokous voi tosin ennen henkilövalintoja tehdä päätöksen siitä, että valituksi tulee vain henkilö, joka saa yli puolet annetuista äänistä. Tällöin arvankäyttö ei ole mahdollista.

Lain säätämää enemmistövaatimusta saadaan yhtiöjärjestyksessä tiukentaa, mutta lieventää vain vaalien osalta.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Virhe asuntokaupassa?
Ostimme asunnon vanhasta puutalosta vajaat kaksi vuotta sitten. Asunnon myyntiesitteen otsikon mukaan myynnissä oli 1h+avokeittiö+kph+aputila. Nyt, kun talossamme ollaan käynnistelemässä putkiremonttia, on meille selvinnyt, että virallisesti kylpyhuoneemme tilalla on vaatekomero. Eli asuntomme kylpyhuone on rakennettu luvatta tee-se-itse-remonttimiehen toimesta joskus 90-luvulla. Mitään piirustuksia tai muita papereita tehdystä remontista ei ole olemassa.Kun asian selvittyä tutustuimme asuntokauppapapereihin tarkemmin, huomasimme, että isännöitsijäntodistuksessa ei mainita kylpyhuonetta, kuten ei mainita kauppakirjassakaan. Myös myyntiesitteessä oli kohta "huoneluku isännöitsijäntodistuksen mukaan", missä myöskään ei kylpyhuonetta mainittu.Olisiko meidän pitänyt ymmärtää kiinnittää huomiota tähän, vaikka myyntiesitteen otsikossa sekä pohjapiirustuksessa kylpyhuone mainittiin ilman sivuhuomautuksia? Vai olisiko välittäjän pitänyt erikseen huomauttaa meille, että kylpyhuone on luvatta rakennettu, ja että sen käyttö tapahtuu omalla vastuulla? Asunnon entinen omistaja on ollut asiasta tietoinen.Onko meillä perusteita hakea vahingonkorvausta myyjältä tai välittäjältä? Puuttuvat kylpyhuoneen piirustukset ainakin nostavat tulevan putki/kylpyhuoneremonttimme hintaa, saatikka sitten, jos remonttivaiheessa paljastuu, että kylppärimme eristeet on tehty huolimattomasti, minkä seurauksena rakenteista löytyy kosteutta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asunnossa kosteusvaurio – korvaako taloyhtiö remontin kustannuksia?
Olemme vasta muuttaneet rivitaloon. Asunnossamme todettiin nyt kosteusvaurio, joka on aiheutunut kylpyhuoneen puuttuvista vesieristeistä. Kosteus on levinnyt myös keittiön puolelle, josta joudutaan purkamaan kaapistoja ja lattiaa. Kuuluvatko alkuperäiset keittiön kaapistot sekä lattia (lattian materiaali ei ole alkuperäinen) yhtiön vastuulle?Jos kaapistoista, lattiasta ja laatoituksesta poistetaan vaurioitunut osa eli noin puolet, kuinka remontista ehjänä säästyvän, erilaiseksi jäävien osien kanssa tulisi menetellä? Asunnosta tulee muuttaa terveydellisistä syistä pois nyt mahdollisimman pian. Tuleeko yhtiön järjestää sijaisasunto korjausten ajaksi?Jos voidaan olettaa, että kosteusvauriosta ja siitä koituvista korjaustöistä on levinnyt homeitiöitä myös muualle asuntoon, tuleeko yhtiön järjestää myös asunnon toisen puolen homesiivous ja desinfiointi?
20198_59374.jpg
Uuden aikakauden versio liukuovesta
Väliseinän sisään liukuva Liune on uuden aikakauden versio liukuovesta; siinä on pintaliukuoven perusajatus, mutta paremmalla toteutuksella! Äänet eristyvät jopa paremmin kuin kääntyvää ovea käytettäessä, koko seinäpinta on käytössä, ja ovi liukuu kevyesti ja äänettömästi. Asennus on helppoa ja nopeaa, ja valmiiksi hitsattu teräselementti on takuulla kestävä.
punainen rivitalo
Hallitus muutti yhtiökokouksessa hyväksyttyjä asiakirjoja
Hallitus ja isännöitsijä vastasivat yhteydenottoomme lakimiehen lähettämällä vastineella, jossa oli liitteenä merkittävästi muuttunut korjaussuunnitelma verrattuna kevään yhtiökokouksessa hyväksyttyyn. Voiko hallitus muuttaa yhtiökokouksessa hyväksyttyjä asiakirjoja? Kyse ei ole pienestä muutoksesta. Isännöitsijästä on turha valittaa hallitukselle, koska hallitus ei lähde mitä suurimmalla todennäköisyydellä viemään asiaa eteenpäin. Entä mihin voi valittaa hallituksen ja isännöitsijän toiminnasta? Voiko heidän toimistaan tehdä rikosilmoituksen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton