• Etusivu
  • Osakas

Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2017
20173_48460.jpg

Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.

Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?

Kun taloyhtiösi yhteinen strategia on laadittu, voidaan taloyhtiötä johtaa ja ohjata suunnitelmallisesti ja tehokkaasti kohti tavoitteita. On kuitenkin varmistuttava siitä, että yhtiökokouksella on käytettävissä oikeat ja riittävät tiedot valintojen ja päätösten tekemiseksi. Tässä korostuukin isännöitsijän ja hallituksen rooli. Teknisen kunnon lisäksi on muistettava ottaa huomioon myös taloudelliset tekijät ja suunnattava katse riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Onko taloyhtiössäsi tehty hyvin valmisteltuja päätöksiä ja suunniteltu tulevaisuutta ainakin viisi, mielellään kymmenen vuotta eteenpäin? Pitkän tähtäimen suunnittelu palvelee taloyhtiötänne parhaiten.

Ja lopuksi, onnistumista pitää muistaa myös mitata. Onko taloyhtiösi saavuttanut tavoitteensa?

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
Kysymys: Osakkaan itse korjaama kosteusvaurioOlemme aikeissa ostaa rivitalonpätkän (rv. 1980). Entinen asukas on itse jollain tavoin korjannut yläkerran kylpyhuoneen (peltinen) vesivahingon, huomasimme alakerran katossa kupruja jonka johdosta asia kävi ilmi. Asukkaalla oli ollut isännöitsijän lupa korjaukseen.
20236_82003.jpg
Hallituksen puheenjohtajan erottaminen/vaihtaminen?
Pitääkö hallituksen pitää virallinen kokous puheenjohtajan vaihtamiseksi, vai kuinka se onnistuu?
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
20236_82063.jpg
Päätöksenteko taloyhtiössä?
Joku vuosi taaksepäin kyselin hallituksen puheenjohtajalta mahdollisuutta tehdä rivitalon takapihalle valokatoksen. Taloyhtiön kokouksessa asia otettiin esiin, mutta siitä(kään) ei äänestetty, vaan ilmoitettiin suoraan, että ei onnistu.Miten nämä käytännössä pitäisi mennä? Olen asunut samassa taloyhtiössä kymmenen vuotta, kertaakaan ei kokouksissa ole äänestetty mistään, vaan kaikki päätökset tekee hallitus, informoimatta muita mitenkään etukäteen. Taloyhtiössä on erikokoisia asuntoja, minä ja seinänaapuri omistamme taloyhtiön suurimmat asunnot.
23_P_111474_3.jpg
Motivalta opas lämpöpumppuinvestoinneista
Lämpöpumppujen asentaminen taloyhtiöihin ja kuntien isoihin kiinteistöihin on yleistynyt viime vuosina. Investoinneilla haetaan ennen kaikkea taloudellisia säästöjä, mutta lämpöpumpuilla on merkittävä rooli myös kuntien ja koko Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Hankintojen tueksi kaivataan kuitenkin puolueetonta tietoa.
20236_82003.jpg
Kuka jättää vastikkeet maksamatta?
Taloyhtiössämme on osakas, jolla oli syksyllä maksamatta n. 6 kk vastikkeet. Onko minulla oikeus saada yhtiökokouksessa tietää, kuka tämä osakas on? Nyt en tiedä, paljonko rästiä on vielä jäljellä.Jos pyydän nähtäväkseni hallituksen kokouspöytäkirjat kahden vuoden ajalta, onko hallituksen puheenjohtajan suostuttava näyttämään ne?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton