• Etusivu
  • Osakas

Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2017
20173_48460.jpg

Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.

Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?

Kun taloyhtiösi yhteinen strategia on laadittu, voidaan taloyhtiötä johtaa ja ohjata suunnitelmallisesti ja tehokkaasti kohti tavoitteita. On kuitenkin varmistuttava siitä, että yhtiökokouksella on käytettävissä oikeat ja riittävät tiedot valintojen ja päätösten tekemiseksi. Tässä korostuukin isännöitsijän ja hallituksen rooli. Teknisen kunnon lisäksi on muistettava ottaa huomioon myös taloudelliset tekijät ja suunnattava katse riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Onko taloyhtiössäsi tehty hyvin valmisteltuja päätöksiä ja suunniteltu tulevaisuutta ainakin viisi, mielellään kymmenen vuotta eteenpäin? Pitkän tähtäimen suunnittelu palvelee taloyhtiötänne parhaiten.

Ja lopuksi, onnistumista pitää muistaa myös mitata. Onko taloyhtiösi saavuttanut tavoitteensa?

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Isännöitsijän, hallituksen pj:n vai myyjän vastuu?
Omistamassani kerrostalokaksiossa havaittiin kattovuoto 2011. Hallituksen ja isännöitsijän viivyttelyn vuoksi katto korjattiin vasta kesällä 2014. Ennen korjausta tehtyjen mittausten perusteella kattorakenteista löydettiin mm. sädesieni. Terveydellisten haittojen vuoksi en ole voinut koko aikana asua asunnossa. Minulla on juristi. Isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja eivät vastaa kyselyihin. Prosessin aikana on selvinnyt, että katto on vuotanut jo 2004, ennen omistustani.Millainen on isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan korvausvastuu ko. tapauksessa?Onko isännöitsijä vastuussa virheellisestä isännöitsijäntodistuksesta vuonna 2010, jossa ei ole mainintaa vuoden 2004 kattovuodosta? Onko ostaja vastuussa myyjän asunto-osakkeeseen tekemistä muutoksista ns. piilovirheistä esim. parketin asentamisesta muovimaton päälle, patterin poistamisesta kylpyhuoneesta yms.?
20132_33765.jpg
Energiaa säästävä pyykinkuivaus
Kuivaushuoneeseen Velco ripustusjärjestelmäJärjestelmän voi hankkia Velco-kuivauspuhaltimen ohessa tai myös pelkkänä ripustusjärjestelmänä korvaamaan nykyistä ripustusnaruratkaisua.Velco-järjestelmän vakio-osilla on helppo rakentaa jokaiseen kuivaushuoneeseen sopiva pyykinripustusratkaisu.Pyydä tarjous!Lisätietoa Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä...
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?
Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.
20101_20057.jpg
Keittiön uudistaminen käy vaivattomimmin putkiremontin yhteydessä
Taloyhtiön putkiremontti luo hyvät edellytykset asunnon keittiöremontin teettämiseen "yksillä pölyillä". Puustellin suunnittelupalvelulle putkiremontin yhteydessä keittiönsä vaihtavat asukkaat ovatkin merkittävä asiakasryhmä.
41_P_96272.jpg
Suojaava rappaus julkisivuun
Julkisivun tärkein tekninen ominaisuus on suojata suojata auringolta, sateelta, tuulelta sekä pakkaselta. Se luo asumismukavuutta, koska lämpö pysyy sisällä talvella ja ylläpitää viileyden kesällä. Toimiva julkisivu estää kosteus- ja homevaurioiden synnyn ja vaikuttaa siten oleellisesti sisäilman laatuun ja sitä kautta asukkaiden terveyteen.Hyvä julkisivujärjestelmä ottaa huomioon toiminnalliset, esteettiset, taloudelliset ja ympäristönäkökohdat. Ympäristönäkökohdat ovat tärkeitä arvoja ja nykytrendi on se, että energiankulutus ja CO2-päästöt minimoidaan eli otetaan vastuuta myös tulevaisuuden ympäristöstä.Kun valitset Weberin julkisivujärjestelmän, saat pitkäikäisen ja esteettisesti tyylikkään julkisivun, jossa toiminnalliset ja taloudelliset tekijät on otettu huomioon. Pinta on ajaton ja Weber julkisivujärjestelmä on omistajalleen huoltokustannusten osalta edullinen. Weber tarjoaa useita julkisivuratkaisuja, jotka ovat suunniteltu ja testattu toimimaan eri rakenteissa ja käyttöympäristöissä. Voit valita Weberin julkisivuratkaisun rakennuksesi sijainnin, ilmaston vaatimusten, toiminnallisuuden tai lämmöneristyskyvyn mukaan. Weberin vuosikymmenten kokemus julkisivuratkaisujen kehittäjänä takaa aina parhaan julkisivuratkaisun juuri sinun tarpeisiisi.Eristerappausratkaisut
201711_50964.jpg
Talvituuletus ja huono sisäilma?
Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Tyytymättömimpiä ovat nuorimmat vastaajat, jotka kokevat saavansa eniten oireita huonon sisäilman takia. Toista ääripäätä edustavat eläkeikäiset, jotka viettävät eniten aikaa kotonaan. Talvituulettajien suuri määrä kertoo monien asuntojen riittämättömästä ilmanvaihdosta. Yllättävän moni kertoo pitävänsä ikkunaa lähes aina raollaan, myös talvella. Vain omakotiasujat, jotka tuntevat lämmityskulujen kasvun heti kukkarossaan, välttelevät talvella tuulettamista. Tulokset vahvistavat Terveysilman arvion, että joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat ilmanvaihtoventtiilit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton