• Etusivu
  • Isännöitsijä

Parvekegrillaus kuumentaa tunteita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2023
20226_78704.jpg

Alakerran naapurin grilli on päivästä toiseen kuumana käryjen noustessa parvekkeellesi. Kuulostaako tutulta? Vai oletko itse hurahtanut grillauksen maailmaan? Miten taloyhtiössä suhtaudutaan parvekkeella grillaamiseen?

Parvekkeella grillaamista ei kiellä mikään laki. Löytyykö vastaus järjestyssäännöistä? Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava? Kyseisen järjestyssäännön valvominen varmasti onnistuisi helpostikin, mutta miten järjestyssäännön rikkomisesta voisi sitten rangaista?

Voiko parvekegrillaajaa rankaista?

Ainoa taloyhtiön "rangaistuskeino" on asunnon haltuunotto. Tuomioistuin tuskin hyväksyisi haltuunottoa vain grillaamisen perusteella. Kuitenkin, mikäli paloturvallisuusmääräyksiä olisi selvästi ja kenties jopa toistuvasti laiminlyöty, voisi perusteet haltuunotolle löytyä helpostikin.

Lähtökohtana on se, että osakkailla on oikeus tavanomaiseen elämään osakashallinnassa olevissa tiloissa. Tähän tavanomaisuuteen kuuluu myös grillaaminen. Järjestyssääntöjen maininta grillauskiellosta on siis lähinnä suositus eli taloyhtiön kanta asiaan. Taloyhtiöllä ei ole oikeutta kieltää grillaamista – edes parvekkeella – jollei tällä aiheuteta vaaratilanteita tai häiriötä muille.

Taloyhtiön järjestyssäännöissä on siis voitu kieltää parvekegrillaaminen turvallisuussyistä ja tuolloin kieltoa on noudatettava. Esimerkiksi jos taloyhtiön parvekerakenteet ovat puisia, saattaa taloyhtiöllä olla perusteltava syy grillaamiskiellon asettamiseen. Lisäksi esimerkiksi kunnan vuokrakohteissa tällaisia grillauskieltoja on voitu asettaa.

Miksi en saa grillata parvekkeella? Lue lakimiehen vastaus >>

Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava?
Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava?
Ohje

Ohje

Grillaajan muistilista:

  • Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja varmista, ettei ympärillä ole mitään syttyvää.
  • Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta.
  • Kertakäyttögrilliä ei tule missään tapauksessa käyttää parvekkeella.
  • Asunnossa saa säilyttää korkeintaan 25 kg nestekaasua.
  • Kaasua ei saa säilyttää kellarissa tai ullakkotiloissa.
  • Pidä lapset loitolla grillistä.
  • Varaa sammutusvälineistö käden ulottuville.
  • Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä.
  • Parvekepalo syttyy yleensä grillin riittämättömän sammutuksen seurauksena.
  • Huomioi naapurit tai kutsu heidät mukaan grillaamaan.
  • Ole tarkkana – olet vastuussa, jos jotakin tapahtuu!

Mikä grilli sopii parvekkeelle?

Turvallisuusmääräyksiä tulee siis ehdottomasti noudattaa. Mikäli vain mahdollista, tulisi tyytyä sähkögrilliin. Kaasugrilliä käytettäessä tulee ehdottomasti tarkastaa kaasupullon ja letkujen kunto vuotojen varalta ennen grillikauden avausta ja kiinnittää erityistä huomiota paloturvallisuuteen. Hiiligrillin käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa, jo pelkästään siitä nousevien käryjen vuoksi. Kannattaa myös varmistaa, onko oman kunnan pelastuslaitos antanut suosituksia parvekegrillauksen suhteen.

Parvekkeella on ehdottomasti kielletty käyttää kertakäyttögrilliä. Se lasketaan avotuleksi, joten sitä ei missään tapauksessa saa käyttää parvekkeella. Jos taas grillaat jostain syystä hiilillä, muista antaa palaneiden hiilien kylmetä kunnolla, mieluummin vaikka pari päivää. Heitä vasta sen jälkeen ne roskiin.

Parasta olisi, että grillaamiselle löytyy taloyhtiöstä asianmukaiset puitteet muualta. Parhaimmillaan taloyhtiöstä löytyy huvimaja tai grillikatos, joka on niin houkutteleva, ettei osakkailla ole syytä ostaa omaa grilliä. Samalla saatetaan luoda uusia ystävyyssuhteita ja voidaan jakaa parhaimpia grillivinkkejä naapureiden kesken.

Kertakäyttöinen grilli on kielletty parvekekäytössä.
Kertakäyttöinen grilli on kielletty parvekekäytössä.
Info

Info

Laki 13.2.1920/26

17 § (4.2.2000/90) Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

Lähde: Finlex.fi

Isännöitsijä
terassi
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viikon kysymys: Isännöintiyritys tarjoaa ilmaisia etuja?
Kuulin asiasta aivan sattumalta erään hallituksen kokouksen jälkeen, kun isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja keskustelivat ilmaisen internetliittymän järjestelyistä. Kuulemani perusteella isännöintiyritys tarjoaa hallinnoimilleen taloyhtiöiden puheenjohtajille ilmaiset internetliittymät yhteistyökumppaninsa kautta (puhelin/internet -operaattori). Yleisesti tämä ei ole ollut taloyhtiömme osakkaiden tiedossa eli siis ainakaan tiedotus ei tässä asiassa ole ollut avointa.Käsitykseni mukaan tällainen järjestely on ollut taloyhtiössämme käytössä n. 8 vuoden ajan ja hallituksen puheenjohtaja on ollut tällä ajanjaksolla sama henkilö. Tietojeni mukaan kyseessä on kuluttajahinnaltaan n. 20e/kk maksava liittymä eli laskennallinen rahallinen hyöty liittymästä kahdeksalta vuodelta olisi 1920e. Myös pienempiä "näkyviä" lahjoja on hallituksen puheenjohtajalle sadellut esim. lippiksiä ja t-paitoja. Hallituksen muille jäsenille taas ei ole tajottu mitään hyödykkeitä eli "ilmaiset ateriat" ovat olleet varsin suunnattuja pelkästään puheenjohtajalle.Muuten en asiasta erityisesti välittäisi, mutta havaintojeni mukaan isännöitsijäyrityksen ja puheenjohtajan välisillä sidoksilla näyttäisi olevan vaikutuksia päätöksentekoon ja varsinkin päätöksien toteutukseen yhtiössämme. Yhtiössämme on ollut hyvin yleinen tapa haudata asioita passiivisuudella. Puhetta ja kirjattuja päätöksiä kyllä riittää, mutta asioita ei toteuteta, jos ne eivät käykkään puheenjohtajan mieleen. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita talkoovoimin toteutettavan ulkomaalauksen maalien ostamisen. Asia on yhtiökokouksen päätöksellä vahvistettu ja rahat varattu kunnossapitosuunnitelmassa maalien ostamiseen. Tämä taitaa olla nyt jo kolmas kerta, kun asia on käynyt yhtiökokouksen kautta. Silti aina on maalit jätetty ostamatta. Rahojenkäyttöoikeus yhtiössämme on vain hallituksen puheenjohtajalla ja tietysti isännöitsijällä.Tästä alkaa olla jo merkittävää haittaa joidenkin (pj:n mielestä "huonojen") yhtiökokouksen päätösten toteuttamisessa ja näinollen haittaa yhtiön toiminnalle (riippumatta siitä ovatko yhtiökokouksen päätökset olleen "hyviä" vai ei). Jos asioita ottaa suoraan puheeksi, niin kylläpä heti leimataan valittajaksi ja edelleen kaikki säilyy ennallaan, mitään ei tapahdu. Sama passiiviasenne toistuu hallituksen kokouksen päätösten toteuttamisessa. Joissakin keskusteluissa pj:n kanssa on tullut esille hänen mielipiteensä päätöksenteosta, joka "on hankalaa, kun on niin monia mielipiteitä". Eli nähtävästi hän on valinnut toteutettavaksi vain oman mielipiteensä, isännöitsijän myötävaikutuksella. Isännöintiyritys taas välttyy tässä järjestelyssä tehokkaasti kaikenlaisista "ylimääräisistä" toimenpiteistä (ts. toiminnasta, josta ei ole rahallista tuottoa). Tosin tämän isännöintiyrityksen hinnastoon tulee hurjaa vauhtia kaikenlaisia uusia maksuja joka vuosi, mutta se onkin taas eri tarina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton