Paukkuvatko vesiputket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä
Mitä paukkuville putkille voi tehdä?
Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus.
Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta moniin asuntoihin. Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida.
Info
Paukahdukset johtuvat todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää riskiä vuodoille. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida ajoissa.
Jos kotona kuuluu putkien paukkumista, ääni tulee yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoihin. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai wc:n huuhtelusäiliön täyttyminen.
– Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi. Putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine, jota pitäisi tasata. Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria tai lämmönvaihdinta, neuvoo Tapio Aaltonen Geberit Oy:n teknisestä tuesta.
"Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin. Ilman kunnon äänieristystä kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi."
Tapio Aaltonen, Geberit Oy
Paineesta johtuva paukkuminen
Mikäli paukkuminen johtuu putkiston liian suuresta paineesta, sitä kannattaa pyrkiä alentamaan. Pitkään jatkuessaan paineiskut voivat aiheuttaa haittoja putkien lisäksi myös vesikalusteille, kuten hanoille ja wc-istuimille.
– Uudemmissa vesihanoissa paineentasausta on kehitetty paremmaksi. Ne eivät katkaise veden tuloa yhtä äkkinäisesti. Jos käytössä on vanhat hanat, niiden vaihtaminen voi auttaa vesiputkien paineen säätelyssä, Aaltonen toteaa.
Huolimattomasti asennetut putket hakkaavat rakenteisiin
Putkien paukkumisesta kannattaa ilmoittaa taloyhtiöissä huoltoyhtiöön. Omakotitaloissa neuvoa voi hakea LVI-liikkeestä. Usein paukkumisen syy löytyy vääränlaisesta asennustavasta. Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan. Putkien hiljaisuutta lisäävät kannakkeet, joissa on kuminen äänieriste.
– Putket tulee kiinnittää tasaisin välimatkoin talon rakenteisiin. Oikea kannakointiväli riippuu putkien koosta ja materiaalista. Jos vesiputkia ei ole kunnolla kannakoitu, ne pääsevät liikkumaan, kun vesi kulkee putkissa. Liike aiheuttaa mekaanista vetoa, joka laittaa putkien liitokset koville. Pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa vuotoriskin, Aaltonen muistuttaa.
Lue myös:Vuosittain sattuu noin 37 000 vuotovahinkoa - usein syynä on liikaa lykätty putkiremontti
Vuotoriski kasvaa, jos huonosti kannakoidut putket pääsevät hakkaamaan rakenteisiin. Tämä aiheuttaa kovempaa pauketta. Kerrostalossa äänet kulkevat herkästi rakenteita pitkin ja ilmateitse muihin asuntoihin.
– Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin. Ilman kunnon äänieristystä kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi, Aaltonen lisää.
Jos paukkuminen johtuu riittämättömästä kannakoinnista, se loppuu yleensä heti, kun kannakointia lisätään. Putkia ei tarvitse vaihtaa, elleivät liitokset ole kärsineet liian pitkään jatkuneesta rasituksesta.