• Etusivu
  • Remontti

Paukkuvatko vesiputket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä

Mitä paukkuville putkille voi tehdä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Päivitetty 12.09.2024
20218_72060.jpg

Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus.

Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta moniin asuntoihin. Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida.

Info

Info

Paukahdukset johtuvat todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää riskiä vuodoille. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida ajoissa.

Jos kotona kuuluu putkien paukkumista, ääni tulee yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoihin. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai wc:n huuhtelusäiliön täyttyminen.

– Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi. Putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine, jota pitäisi tasata. Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria tai lämmönvaihdinta, neuvoo Tapio Aaltonen Geberit Oy:n teknisestä tuesta.

"Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin. Ilman kunnon äänieristystä kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi."
Tapio Aaltonen, Geberit Oy

Paineesta johtuva paukkuminen

Mikäli paukkuminen johtuu putkiston liian suuresta paineesta, sitä kannattaa pyrkiä alentamaan. Pitkään jatkuessaan paineiskut voivat aiheuttaa haittoja putkien lisäksi myös vesikalusteille, kuten hanoille ja wc-istuimille.

– Uudemmissa vesihanoissa paineentasausta on kehitetty paremmaksi. Ne eivät katkaise veden tuloa yhtä äkkinäisesti. Jos käytössä on vanhat hanat, niiden vaihtaminen voi auttaa vesiputkien paineen säätelyssä, Aaltonen toteaa.

<p data-block-key="gs10c">Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan.</p>
Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan.

Huolimattomasti asennetut putket hakkaavat rakenteisiin

Putkien paukkumisesta kannattaa ilmoittaa taloyhtiöissä huoltoyhtiöön. Omakotitaloissa neuvoa voi hakea LVI-liikkeestä. Usein paukkumisen syy löytyy vääränlaisesta asennustavasta. Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan. Putkien hiljaisuutta lisäävät kannakkeet, joissa on kuminen äänieriste.

– Putket tulee kiinnittää tasaisin välimatkoin talon rakenteisiin. Oikea kannakointiväli riippuu putkien koosta ja materiaalista. Jos vesiputkia ei ole kunnolla kannakoitu, ne pääsevät liikkumaan, kun vesi kulkee putkissa. Liike aiheuttaa mekaanista vetoa, joka laittaa putkien liitokset koville. Pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa vuotoriskin, Aaltonen muistuttaa.

Lue myös:Vuosittain sattuu noin 37 000 vuotovahinkoa - usein syynä on liikaa lykätty putkiremontti

Vuotoriski kasvaa, jos huonosti kannakoidut putket pääsevät hakkaamaan rakenteisiin. Tämä aiheuttaa kovempaa pauketta. Kerrostalossa äänet kulkevat herkästi rakenteita pitkin ja ilmateitse muihin asuntoihin.

– Vesiputket koteloidaan yleensä talon rakenteisiin. Ilman kunnon äänieristystä kotelointi toimii kuin kitaran kaikukoppa ja vahvistaa ääniä. Siksi putkiston paukkeen kuulee niin selvästi, Aaltonen lisää.

Jos paukkuminen johtuu riittämättömästä kannakoinnista, se loppuu yleensä heti, kun kannakointia lisätään. Putkia ei tarvitse vaihtaa, elleivät liitokset ole kärsineet liian pitkään jatkuneesta rasituksesta.

Geberit Oy
Remontti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

IDO Sense Art -kalusteet, Geberit Option -peili sekä IDO Glow Art TurboFlush -istuin
Kylpyhuone uuteen uskoon putkiremontin yhteydessä
Kylpyhuoneen remontointi on haasteellista, koska tutkimusten mukaan suomalaisissa kodeissa eniten parannettavaa on juuri kylpyhuoneissa. Remontti on monien mielissä hankala, kallis ja riskialtis hanke. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Lopputulokset onnistuneesta hankkeesta ovat usein asumisviihtyvyyden kannalta niin palkitsevat, että asiaan kannattaa perehtyä kunnolla.Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
IDO Glow Art TurboFlush
Kylpyhuoneen onnistuneet ratkaisut muunneltavia
Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.
20201_62046.jpg
Vuosittain kymmeniätuhansia vuotovahinkoja; usein syynä liikaa lykätty putkiremontti
Suomalaisissa taloyhtiöissä yleisin vahinkotyyppi on vesivahinko, joka johtuu useimmiten putkivuodosta. Finanssialan selvityksen mukaan korvattavia vuotovahinkoja sattuu Suomessa vuosittain noin 37 000, mikä tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton