Olet poistunut Omataloyhtiö.fi-uutiskirjeistä
Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.08.2024
Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.
Poistuitko vahingossa? Ei hätää, voit tilata uudelleen tästä >>
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
Uudet lämmöneristeet esittelyssä FinnBuildissä
Erittäin korkeat ja edelleen nousevat sähkön, kaasun ja polttopuiden hinnat tulevat koskettamaan jokaista tulevana talvena. Tehokas tapa alentaa lämmityskustannuksia nyt ja tulevaisuudessa on laadukas eristäminen. Kansainvälinen rakennus- ja talotekniikan messutapahtuma FinnBuild isännöi myös Kingspan Insulation Oy asiantuntijoita, jotka ovat valmiita neuvomaan parhaan mahdollisen eristystavan suhteen.
Remonttikustannusten jakaminen oikeudenmukaisesti?
Taloyhtiömme monessa huoneistossa kosteat tilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Suurin osa on tehnyt/teettänyt itse kosteiden tilojen remontin sen jälkeen, kun yhtiö teetti kosteiden tilojen kartoituksen ja remonttitarve selvisi. Yhtiö on korvannut vaihtelevasti kustannuksia rakenteista, toisille vesieristeeseen saakka. Itselläni vain puumateriaaleja sillä perusteella, että yhtiön varat olivat vähissä ja kustannukseni huomioitaisiin aikanaan, kun muille tehtäisiin kosteiden tilojen remontteja.Nyt yhtiökokouksessa päätettiin tehdä viiden huoneiston kosteiden tilojen remontti kokonaan yhtiön laskuun sillä perusteella, ettei huoneistoihin synny kalliita kosteusvauriota. Näiden viiden huoneiston remontit maksaa nyt yllättäen taloyhtiö, koska asukkaat itse eivät niitä ilmeisesti muuten tekisi. Kustannukset jaetaankin nyt tasana kaikille, eikä teettämäni remontti vaikuta millään tavoin kustannuksia tasaavasti.Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista kustannusten jakamista? Ne viisi huoneistoa, jotka eivät ole huolehtineet huoneistostaan, palkitaan taloyhtiön tekemällä kosteiden tilojen remontilla. Eikö taloyhtiö voi velvoittaa asukasta tekemään remontin niin, että asukas itse teettää sen ja taloyhtiö osallistuu kustannuksiin rakenteiden osalta esim. vesieristeeseen saakka? Jos asukas ei tätä noudata, niin eikö kosteat tilat voida asettaa käyttökieltoon siihen saakka, kunnes ne on remontoitu? Missä menee asukkaan vastuu? Eikö asukas vastaa pinnoista ja jos ne eivät ole asialliset, esim. laatat vuotavat ja saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita, niin asukas on velvollinen ne uusimaan? Mitä taloyhtiö voi velvoittaa asukkailta?