Poistoilmalämpöpumpulla voi puolittaa kerrostalon energiantarpeen
Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.
Vanhoissa kerrostaloissa on tyypillistä, että kiinteistön yli 20-asteinen poistoilma ohjataan putkia pitkin katolle, mistä se katoaa taivaan tuulin. Asentamalla kiinteistöön poistoilmalämpöpumpun lämpöenergia otetaan talteen lämpimästä ilmasta ja hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen tai lämpimän käyttöveden tuottamiseen.
– Jostain syystä poistoilmalämpöpumppu on huonosti tunnettu, vaikka ratkaisu on tehokas ja sillä voidaan parhaimmillaan jopa puolittaa kerrostalon energiakustannukset, kertoo Geonovan energia-asiantuntija Rasmus Isoaho.
Poistoilmalämpöpumpusta (PILP) hyötyvät vanhahkot taloyhtiöt, joissa tuloilma otetaan esimerkiksi ikkunaventtiileistä ja poistoilma ohjataan koneellisesti ulos katon kautta. Tyypillisesti nämä ovat 1960–1990-luvuilla rakennettuja kerrostaloja.
– Kerrostalon tulisi olla myös vähintään 5-kerroksinen, jotta ratkaisu on kannattava ja siitä saadaan suurin mahdollinen hyöty, Isoaho huomauttaa.
PILP + maalämpö = 95 % lämmitystarpeesta
Poistoilmalämpöpumpulla saadaan tavanomaisissa koneellisella poistoilmanvaihdolla ilman lämmöntalteenottoa varustetuissa kerrostaloissa tuotettua noin 40–55 % vuosienergiasta.
Yhdistettynä maalämpöön poistoilman talteenotolla on mahdollista kattaa noin 95 % kiinteistön lämmitystarpeesta. Loppu, lämmityshuippujen varmistaminen, voidaan tuottaa sähkökattilalla.
Poistoilmalämpöpumpun tuotantoa voidaan optimoida kytkentätavalla. Ns. erilliskytkennällä vuosituotto on jopa 10 % parempaa kuin kytkettynä maalämmön kanssa samaan piiriin.
Poistoilmalämpöpumppu osaksi maalämpöprojektia
Vaikka poistoilmalämpöpumppu on erinomainen keino tehostaa energiankäyttöä ja pienentää kustannuksia ja kiinteistön päästöjä, sen yleistymistä on hidastanut investoinnin suuruus ja takaisinmaksuaika. Nämä asiat eivät ole enää ongelma, kun taloyhtiö valitsee maalämmön palveluna Geonovalta.
– Poistoilman talteenotto pienentää luonnollisesti myös tarvittavan maalämpöratkaisun ja kaivokentän laajuutta. Jos Geonovan tekemässä kartoituksessa ilmenee, että taloyhtiö hyötyisi poistoilmalämpöpumpusta, se otetaan osaksi maalämpöprojektia ja sisällytetään asiakkaan kuukausimaksuun. Näin asiakkaalle ei tule omaa investointikustannusta, ainoastaan säästöjä, Isoaho kertoo.
Kiinnostaako jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosisäästöt?
Maalämpö palveluna tuo taloyhtiöille useilla alueilla Suomessa erittäin merkittäviä kustannussäästöjä. Lataa uusi oppaamme, joka sisältää kustannussäästöjen esimerkkilaskelmat kolmelle erityyppiselle taloyhtiölle Helsingissä, Espoossa, Hämeenlinnassa ja Tampereella.
Info
Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?
- Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
- Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
- Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.
Geonova Oy
Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi