• Etusivu
  • Ajankohtaista

Rivitalojen ullakkojen palo-osastoinneissa on puutteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2025
Rivitalojen ullakkojen palo-osastoinneissa on puutteita 1920x1080-kuva-Juhan-Petteri Laakso-SPPL

Kuva terassin päällä olevasta laudoituksesta, jonka yläpuolella on koko talon mittainen ontelo. Tulipalon sattuessa palo pääsee nopeasti leviämään tässä ontelossa koko talon pituudelle. Kuva: Juhan-Petteri Laakso / SPPL

(Tiedote: Suomen Palopäällystöliitto ry 2.6.2025)..

Suomen palopäällystöliitto ry kertoo tiedotteessaan, että rivitalopalot ovat tuhoisia ja aiheuttavat suuria inhimillisiä kärsimyksiä. Ne leviävät nopeasti, jos asuntojen palo-osastoinnit ovat puutteellisia. Myös rakentamisen laadussa ja piiloon jäävien rakenteiden dokumentoinnissa olisi paljon parannettavaa.

Ulkopuolelta syttynyt tulipalo leviää helposti koko rakennukseen

Suomessa on vuosina 2020–24 tapahtunut yhteensä 368 rivitalopaloa (Lähde: Pronto). Näistä 69 eli 19 prosenttia on syttynyt rakennuksen ulkopuolelta, ja niissä palo-osastointi on pettänyt joka viidennessä palossa. Rakennusten sisäpuolella syttyneissä tulipaloissa palo-osastoinnit ovat toimineet paremmin: ne ovat pettäneet kahdeksassa prosentissa paloja.

”Ulkopuolella syttyneissä tulipaloissa palo havaitaan yleensä hitaammin kuin jos palo syttyy asunnon sisällä. Näin palo ehtii kehittyä isommaksi, jolloin se pääse leviämään räystäiden alla palokaasuja pitkin laajalle”, kertoo hankepäällikkö Juhan-Petteri Laakso Suomen Palopäällystöliitosta.

Rivitalojen paloturvallisuuden ongelmakohdat rakenteissa

Palo-osastoivien rakennusosien liitoksissa on havaittu epätiiveyttä, jolloin tulipalo pääsee savun ja palokaasujen mukana liitoksen läpi palo-osastosta toiseen. Toinen vaaran paikka ovat räystäät ja pitkät katokset, jolloin tulipalo pääsee leviämään koko rakennuksen ympäri.

”Tuli leviää nopeasti palokaasuja eli savua pitkin. Savukaasut ovat tulipalon polttoainetta samoin kuin kiinteä palava materiaali esimerkiksi huonekalut. Savu myös tuhoaa irtaimiston valitettavan tehokkaasti, vaikkei asunto varsinaisesti palaisi”, Laakso selventää.

Nykyiset rakentamisen palomääräykset ovat yleisluontoisia ja yleispäteviä. Palomääräyksissä ei esimerkiksi määritellä palo-osastoinnin tarkkoja mittoja.

”Tässä hankkeessa tehtyjen havaintojen perusteella myös rakentamisen laadussa ja piiloon jäävien rakenteiden dokumentoinnissa olisi paljon parannettavaa”, kertoo Laakso.

Miksi rivitalopalot ovat tuhoisia?

Rakentamismääräykset ovat muuttuneet vuonna 1990. Sen jälkeen rakennettujen rivitalojen ullakoilla eli yläpohjissa on oltava palo-osastointi asuntojen välillä ja palo-osastoivan seinän ja vesikaton liitos tulee rakentaa tiiviiksi. Ennen vuotta 1990 ullakkotilat on rakennettu läpi talon avoimiksi.

Tulipalon päätyessä ullakolle, vanhemmissa rakennuksissa se leviää läpi talon ja lisää merkittävästi omaisuusvahinkojen riskejä kaikissa asunnoissa. Yhtä lailla palo leviää nopeasti myös, jos palo-osastoinnit on rakennettu vajavaisesti.

"Palomääräykset eivät ainakaan rivitalojen eli pientalojen paloluokassa ole ylimitoitettuja tulipalojen aiheuttamiin vahinkoihin verrattuna", Laakso arvioi. "Useamman rivitaloasunnon tuhoutuessa puhutaan aina käytönnössä miljoonavahingosta."

Rivitalojen yläpohjien palo-osastointien toimivuutta tutkittiin Suomen Palopäällystöliiton hankkeessa 2024–25

Rivitalojen yläpohjien palo-osastointien toimivuuden selvityshankkeessa on selvitetty alle 10 vuotta vanhojen rivitalojen palo-osastoinnin toimivuutta vertaamalla rakennussuunnitelmia toteutukseen ja paikalla vallitsevaan tilanteeseen.

Selvityshankkeen tarkoitus on rivitalojen ja muiden pientalojen paloturvallisuuden parantaminen tulevaisuudessa.

Hankepäällikkö Juhan-Petteri Laakso on kiertänyt vuoden 2024 aikana 79 rivitaloyhtiötä ympäri Suomen. Hanke päättyy syksyllä 2025. Siinä laaditaan eri toimijoille kohdentuvat konkreettiset suositukset rivitalojen ja muiden pientalojen paloturvallisuuden parantamiseksi. Hanketta rahoittaa Palosuojelurahasto.

Katso selvityshankkeen webinaaritallenne (14.5.2025), jossa rakennusalan toimijoille kerrotaan rivitalojen palo-osastointien puutteista ja onnistuneista ratkaisuista.

Lue lisää Rivitalojen yläpohjien palo-osastointien toimivuuden selvityshankkeesta.

Ajankohtaista
asuminen
paloturvallisuus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen. Elokuu tuo myös opiskelijat vuokra-asuntoihin. Harkitsetko vuokraamista? Oletko jo vuokranantaja? Oletko menossa vuokralle? Tästä artikkelista löydät kattavat ohjeet.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
Taloyhtiön pysäköintipaikka
Parkkipaikka löytyy vain onnekkaimmille
Taloyhtiöiden autopaikat sekä erityisesti niiden vähyys ja/tai puuttuminen on osakkaiden sekä vuokralaisten keskustelujen kestosuosikki. Vaikka uudisrakentaminen kehittyy ja asuntojen tilaratkaisut paranevat vuosi vuodelta, ei autopaikka-asiaan tunnu tulevan muutosta. Minkä takia nyky-yhteiskunnassa, jossa perheessä on kaksi tai kolmekin autoa, ei voida pitää itsestäänselvyytenä, että asuntoon kuuluisi edes yksi autopaikka?
Kerrostaloja Porin keskustassa
Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?
Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?
Geonovan myyntipäällikkö Iiro Hynninen
Maalämpö: Taloyhtiösi säästöjen ja kestävän kehityksen avain
Maalämpö sopii päälämmitysjärjestelmäksi lähes kaikkiin kerrostaloihin, niin uusiin kuin vanhoihinkin. Se on erinomainen vaihtoehto kaukolämmölle erityisesti alueilla, missä on kallis kaukolämpö – kuten Helsingissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton