Kolmenkympin kriisi iskee myös taloihin: Kosteusvauriot yleistyvät rivitaloissa 30–40 vuoden iässä
As Oy Rantahaka näyttää, miten se ratkaistaan

Mittavan salaojaremontin viivästyessä syksyyn taloyhtiö päätti ottaa avuksi SafeDrying-järjestelmän kosteusvaurioiden kuivatukseen – se varmisti perustusten kuivumisen ja nopeutti huomattavasti remontin loppuunsaattamista.
Monilla 1990- ja 2000-luvuilla rakennetuilla taloyhtiöillä on alkanut ilmetä kosteuden aiheuttamia ongelmia eteenkin kellarikerroksissa. Tyypillisesti ongelmat alkavat 30–40 vuotta rakentamisesta. Kapilaarisen kosteuden aiheuttamat kosteusongelmat kehittyvät huomaamatta ja pahentuvat, jos niihin ei reagoida. Tämä ongelma on monelle rivitaloyhtiölle todellinen haaste, sillä rivitalojen kellarikerrokset ovat hyvin usein asumiskäytössä, toisin kuin kerrostalojen pyöräkellarit ja varastot.
Kosteusvauriot vaikuttavat asuinmukavuuteen, mutta ennen kaikkea ne voivat johtaa kalliisiin korjaustoimiin, jos vauriot pääsevät leviämään
As Oy Rantahaka on rivitaloyhtiö, jossa huomattiin kosteusongelmia alakerrassa sekä maanpaineseinissä. Taloyhtiö päätti toteuttaa kosteuden hallinnan SafeDrying-järjestelmällä ja taloyhtiössä on oltu tyytyväisiä sen tuomiin tuloksiin.
Miksi sitten tällaiset ratkaisut ovat erityisen tärkeitä rivitaloissa, joissa kellaritilat ovat alttiimpia kosteuden kertymiselle ja vaikuttavat suoraan asumismukavuuteen?
Lue, miten SafeDrying-järjestelmä ehkäisee kosteusvaurioita jo ennen kuin ne leviävät ›
Info
Yleinen tilanne 1990- ja 2000-luvuilla rakennetuissa taloissa
Suomessa on suuri määrä 1990- ja 2000-luvuilla rakennettuja rivitaloja ja kerrostaloja, joiden rakennustekniikka ja rakenneratkaisut voivat aiheuttaa ongelmia. Kosteuden pääsy rakenteisiin, kuten perustuksiin ja seinärakenteisiin, on erityisesti riski silloin, kun salaojat ja sadevesikaivot eivät ole toimineet kunnolla tai niitä ei ole asennettu oikein rakennusvaiheessa.
Suomessa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 85 192 rivitaloa ja 67 069 kerrostaloa. Vaikka tarkkoja lukuja vuosittain ei ole saatavilla, voidaan olettaa, että merkittävä osa näistä rakennuksista on valmistunut ennen 2000-lukua, jolloin rakenteiden ja materiaalien elinkaari alkaa lähestyä ajankohtaa, ja kosteuden aiheuttamat vauriot voivat tulla esiin. Tällöin on erityisen tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin, ennen kuin ongelmat ehtivät kasvaa suuriksi.
Lue, mitä kapillaarinen kosteus tarkoittaa ja miten se uhkaa talon rakenteita.
As Oy Rantahaka – käytännön esimerkki SafeDrying-järjestelmän toimivuudesta
Nokialla As Oy Rantahaka on 12 asunnon rivitaloyhtiö, joka sijaitsee rinteessä. Taloyhtiössä huomattiin kosteusongelmia alakerrassa, erityisesti maanpaineseinässä. Tämän vuoksi päätettiin toteuttaa vahvistustyöt sekä asentaa SafeDrying-järjestelmä saman aikaisesti. Tämä mahdollisti kosteusvaurioiden nopean kuivatuksen ja paransi rakenteiden kestävyyttä pitkällä aikavälillä.
Rakennuttajakonsultti Kari Immonen oli mukana valitsemassa SafeDrying-järjestelmää As Oy Rantahakaan. Immonen oli aiemmin nähnyt järjestelmän toimivuuden useissa muissa kohteissa ja oli varma sen tehosta myös tässä taloyhtiössä. Hänen suosituksensa oli ratkaiseva SafeDrying-järjestelmän valinnan kannalta.
Tutustu tarkemmin SafeDrying-järjestelmään ja sen toimintaan rivitaloissa.

Rakenteet saatiin kuiviksi nopeasti, ja valvonta järjestettiin etäluettavilla mitta-antureilla, jotka mahdollistivat järjestelmän tehokkaan seurannan. Järjestelmän käyttö on ollut energiatehokasta, sillä laitteet ovat toimineet vain osan vuorokaudesta, mikä on pitänyt energiankulutuksen minimissä. Taloyhtiö on ollut tyytyväinen onnistuneeseen kosteudenhallintaan, ja siihen että rakenteet ovat myös pysyneet kuivina.
Haastattelimme As Oy Rantahakan puheenjohtaja Janne Aaltoa, joka jakoi taloyhtiön kokemuksia kosteuden hallinnasta ja SafeDrying-järjestelmän käytöstä.
Kosteusongelman laajuus ennen korjaustöitä
Janne Aalto kertoo, että ensimmäiset merkit kosteudesta taloyhtiössä havaittiin erään asunnon seinässä.
– Päätimme avata pihan asunnon edustalta ja löysimme syyllisen: Huonosti liitetty sadevesikaivo joka vuosi. Asiaa ei edistänyt jo rakennusvaiheessa väärin laitetut maa-ainekset ja liian ylös asennettu salaoja. Joten päätimme aloittaa ensin salaojaremontin, Aalto kertoo.

– Perustukset olivat kosteita sateisen alkukesän jäljiltä. Koska salaojaremontin yhteydessä päätettiin rakentaa lisämuuri rinteen vastaiselle seinälle kolminkertaisen salaojituksen lisäksi. Olisimme todennäköisesti joutuneet odottamaan seuraavaan kevääseen tai jopa pidemmälle rakenteiden kuivumista. SafeDrying-järjestelmä oli ainoa oikea vaihtoehto, Aalto toteaa.
Aalto neuvoo myös muita taloyhtiöitä toimimaan heti, jos kosteuden merkkejä ilmenee. Aalto pitää SafeDryingin ratkaisua taloyhtiön kannalta järkevänä investointina, koska se voi estää tulevaisuudessa mahdollisia suurempia korjauskustannuksia.
– Mikäli on pieninkin epäilys, että rakenteisiin tulee joko kapillaarisesti tai suoraan kosteutta, kannattaa rakenteet tarkistaa välittömästi. Näin voi välttyä homeongelmilta, joilta me onneksemme säästyimme, Aalto summaa.
– Mitä aiemmin reagoi, sitä halvemmaksi korjaus tulee. SafeDrying Oy:ltä saimme hyvää asiantuntevaa palvelua, painottaa Aalto.
Haluatko asiantuntijan arvion taloyhtiösi kosteusongelman ratkaisusta?


SafeDrying-järjestelmän hyödyt ja miksi toimia nyt
SafeDrying-järjestelmä on suomalainen innovaatio, joka tarjoaa tehokkaan ja pysyvän ratkaisun rakennusten kosteusongelmiin. Sen toimintaperiaate perustuu kuivan ja lämpimän ilman kierrättämiseen rakenteiden sisällä erikoisvalmisteisten kuivatuskanavien kautta. Tämä prosessi hyödyntää vesihöyryn luonnollista siirtymistä suuremmasta osapaineesta pienempään, mikä mahdollistaa rakenteiden tehokkaan kuivauksen.
Näin SafeDrying toimii – katso käytännön esimerkit ja referenssit SafeDryingin sivuilta.
Toimintaperiaate:
- Ilman kierrätys: Kuivatuskanavistoon johdetaan kuivaa, lämmintä ilmaa, joka kiertää rakenteiden sisällä suurella nopeudella.
- Kosteuden siirtyminen: Lämmin ilma poistaa kosteuden rakenteista, siirtäen vesihöyryn kanavistoon, josta se johdetaan pois hallitusti.
- Jatkuva valvonta: Järjestelmään kuuluu reaaliaikainen etävalvonta, joka seuraa rakenteiden kosteustilannetta ja varmistaa kuivatuksen tehokkuuden.
SafeDrying-järjestelmä voidaan asentaa sekä uudisrakennuksiin että korjauskohteisiin. Uudiskohteissa kuivatuskanavisto valetaan betonilaatan sisään, kun taas korjauskohteissa kanavat voidaan joko upottaa rakenteisiin tai asentaa pinta-asennuksena. Asennus on nopeaa eikä häiritse tilojen normaalia käyttöä.
Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään
Aiheeseen liittyvää

Korjauskierre ei enää toistu: Näin SafeDrying ratkaisi Töölön taloyhtiön kosteuongelman

Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?

Kosteutta rakenteissa? Kuuntele Kivijalka-podcast

Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?

Kosteusongelmien tunnistaminen – kuinka löytää piilevät vauriot?
