Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää
Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää.
Ikkunat ja parvekkeenovet kuluvat käytössä ja ovat koko ajan alttiina säälle ja sen jatkuvalle vaihtelulle. Vanhojen ikkunoiden huollolla voidaan asumismukavuutta ja energiatehokkuutta parantaa huomattavasti.
Ikkunoiden ja parvekeovien huolto suositeltavaa noin viiden vuoden välein
Ikkunoiden ja ovien säätö sekä kuluvien osien vaihtotarve tulee aikanaan ajankohtaiseksi jokaisessa kohteessa.
Ennakoivalla huollolla varmistetaan, että ikkunat ja parvekeovet toimivat aina niin kuin pitää eikä esimerkiksi lukitusmekanismit ala reistailla.
Ammattimaisesti hoidettujen kiinteistöjen hoitosuunnitelmaan pitäisi sisältyä ikkunoiden ja parvekeovien huolto noin viiden vuoden välein.
Nykyaikaisten ikkunoiden käyttöikä on noin 30-40 vuotta ja hyvällä huollolla käyttöikää voi pidentää jopa vuosikymmenen verran.
- Huolehtimalla systemaattisesti ikkunoiden kunnosta voidaan niiden käytettävyyttä, energiatehokkuutta ja käyttöikää jatkaa merkittävästi, sanoo Fenestran asennustoiminnasta vastaava asennuspäällikkö Kalle Kautto.
Muista myös kerrostaso-ovet
Kerrostaloissa on hyvä muistaa ovien vuosittaiset huoltotyöt. Vuosihuolto on tärkeä esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta, jos oven tiivisteet rikkoutuvat, oven paloturvallisuusominaisuudet eivät enää toimi. Tiivis ovi myös varmistaa tehokkaan äänieristyksen sekä huonekohtaisen ilmanvaihdon toimivuuden. Ovet kuluvat käytössä, sillä niitä avataan ja suljetaan paljon useammin kuin esimerkiksi ikkunoita, tavallisesti useita kertoja päivässä.
Talvisaikaan tehty huolto paljastaa lämpövuodot
Fenestra tarjoaa merkkihuoltoa valmistamilleen ikkunoille. Tällä hetkellä suurin huoltotarve on 1980- ja 1990-luvuilla rakennetuissa taloissa. On hyvin yleistä, että tämän ikäisissä kohteissa huoltoa ei ole tehty koskaan. Yksi huollon tärkeimmistä funktioista varmistaa, että ikkunoiden tiiveys vastaa tämän hetken energiatehokkuusvaatimuksiin.
- Esimerkiksi falskaavat tiivisteet heijastuvat kiinteistön energiakustannuksiin sekä asukkaille ikävänä vedon tunteena, mikä heikentää asumismukavuutta, Kautto sanoo.
Huoltotoimenpiteet on järkevintä suorittaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Silloin esimerkiksi lämpövuodot ikkunan ja liityntärakenteiden tiivisteissä havaitaan lämpökameralla luotettavimmin.
- Hyvä huolto maksaa itsensä takaisin jo pienentyneenä energialaskuna, Kautto summaa.