• Etusivu
  • Osakas

Erot sähköauton lataamisessa omakotitalossa verrattuna taloyhtiöön

Antti KekolaKaupallinen yhteistyö Plugit
Julkaistu 11.09.2023
plugit-autonlatauspaikat-ratinan-kohteessa-1920x1080

Sähköauton lataaminen omakotitalossa ja taloyhtiössä eroaa pääasiassa siksi, että taloyhtiössä asioita on harkittava ja suunniteltava huolellisemmin yhteisen tilan ja resurssien takia. Mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon erilaisia ratkaisuja mietittäessä?

Tässä artikkelissa vertailemme sähköauton lataamisessa huomioitavia asioita omakotitalossa ja taloyhtiössä.

Latauslaitteen asentaminen omakotitaloon

Omakotitalossa sähköauton latauslaitteen asentaminen on melko suoraviivainen prosessi. Ennen latauslaitteen asentamista ammattilainen toteuttaa lataustapakartoituksen puhelimessa, jossa selvitetään, minne latauslaite sijoitetaan ja kuinka pitkä matka tältä halutulta latauspaikalta on kodin sähköpääkeskukselle. Samalla selvitetään sähköpääkeskuksen koko ja tarvitaanko muutoksia sen suhteen.

Omakotitaloon latauslaitteen saa hankittua todella mutkattomasti. Kun lataustapakartoitus on hoidettu, tarvitsee vain valita sopiva latauslaite. Lataustapakartoituksen yhteydessä Plugitin ammattilainen vielä neuvoo, mikä latauslaite olisi tarpeeseesi sopiva.

Tämän jälkeen asentaja vetää kaapelit sähköpääkeskukselta latauslaitteelle ja asennuksen jälkeen varmistetaan latauslaitteen toimivuus.

Latauslaitteen asentaminen taloyhtiöön

Sähköauton lataamisen mahdollistaminen taloyhtiössä on usein omakotitaloon tehtävää asennusta monimutkaisempi prosessi. Koska hankinnassa pitää ottaa huomioon koko taloyhtiö, sähköjärjestelmän kapasiteetti sekä yhdenvertaisuus, mukaan tulee muutama lisäaskel. Taloyhtiöissä hankintojen tulee olla tasapuolisia kaikille asukkaille, mikä koskettaa myös sähköautojen latauslaitteita. Tämä näkyy sekä itse latauslaitteen hankinnassa että lataamisessa.

Taloyhtiössä latauslaitteiden hankkimiselle pitää saada ensin taloyhtiön hyväksyntä, eli aluksi on syytä pitää taloyhtiön yhtiökokous ja keskustella asiasta taloyhtiön osakkaiden kesken. Kun tarve latauslaitteille on tunnistettu ja asiassa halutaan edetä, seuraavaksi kannattaa pyytää lataamisen asiantuntijaa suorittamaan kartoitus.

Taloyhtiöissä laitteiden hankinta kannattaa tehdä harkitusti niin, että latauslaitteita voidaan lisätä latausjärjestelmään tulevaisuudessa ja laitteet kestävät käyttöä.

On tärkeää, että taloyhtiön muiden osakkaiden kulut eivät kasva jonkun ladatessa sähköautoaan. Tästä syystä latauksen kulut pitää saada kohdistettua juuri latauslaitteen käyttäjälle, mikä on huomioitu Plugitin latausratkaisuissa.

Sähköauton lataamisen rajoittaminen

Sähköauton lataamista voidaan rajoittaa omakotitaloissa ja taloyhtiökohteissa esimerkiksi ajallisesti, jolloin lataus onnistuu vain tietyssä vaiheessa päivää, esimerkiksi yöllä. Vastaavasti lataamisen kokonaisteholle voidaan asettaa jokin maksimi.

Pidemmälle kehitelty ratkaisu on dynaaminen kuormanhallinta, joka tarkoittaa lataustehon automaattista säätämistä kiinteistön sähköjärjestelmän vapaana olevan kapasiteetin mukaan.

Dynaamisen kuormanhallinnan merkitys kasvaa huomattavasti, mitä enemmän taloyhtiöstä löytyy sähköauton lataajia. Jotta kiinteistön sähköverkko ei pääse ylikuormittumaan ja lataaminen on mutkatonta ja yhdenvertaista kaikille kiinteistön sähköautoilijoille, on erityisen tärkeää, että latausratkaisussa otetaan dynaaminen kuormanhallinta huomioon.

Yhteenveto

Vaikka omakotitalossa ja taloyhtiössä voi sähköauton lataaminen näyttää ulospäin kovin samanlaiselta, on niissä kuitenkin merkittäviä eroja hankinnan, sähköverkon valmiuden sekä kulujen kohdistamisen kannalta.

Hankintaa miettiessä tärkeää onkin keskittyä omaa tarvetta käsitteleviin tietolähteisiin tai ottaa suoraan yhteyttä asiantuntijoihin.

Plugit on apunasi sähköauton latausratkaisujen kaikissa vaiheissa, aina kartoituksesta toteuttamiseen ja laitteiden ylläpitoon.

Info

Info

Tilaa ilmainen latauskartoitus taloyhtiöösi

Plugit Finland on sähköisten ajoneuvojen latausratkaisujen edelläkävijä. Plugit on työskennellyt yli kymmenen vuotta sähköisten ajoneuvojen latausratkaisuiden parissa. Plugitille on tärkeää tarjota henkilökohtaista palvelua yhdistettynä vahvaan ammattitaitoon ja oikeisiin teknologiavalintoihin. Plugitin tavoitteena on tuoda älykkäät latausratkaisut sinne, missä niitä tarvitaan: kotiin, työpaikoille, liikekeskuksiin ja ammattiliikenteeseen. Kustannustehokkuus ja toimintavarmuus ovat Plugitin latausratkaisujen kulmakiviä.

Plugit
Osakas
sähköauto
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
202211_80154.jpg
Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista
Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.
20231_80533.jpg
Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 1
Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve latausratkaisuille. Sähköautoilu ja ajoneuvojen lataaminen on monelle uusia ja vieras asia, joten luonnollisesti aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärääkin informaatiota.Tähän artikkeliin on listattu yleisimmät kysymykset ja vastaukset koskien sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä.
20232_67955.jpg
Uusi led-valaistus olohuoneeseen - katso hinta
Lähtökohta remontille oli noin 32 neliön kokoisen olohuoneen lisävalaistus. Valaistuksen suunnittelussa oli luotettu liikaa isoihin lasiseiniin ja avoimeen olohuone / keittiöön, joista ajateltiin valoa tulevan reilusti. Käytännössä kuitenkin kattovalaisimien puute laittoi miettimään lisävalaistusta. Suuret ikkunat eivät auta Suomessa kuin puoli vuotta, ja toinen puoli vuotta asunnossa oli liian vähän valoa. Toisella puolella isoa huonetta oli seinustalla valaistusta.
20235_81774.jpg
LedStoren suomalainen led-innovaatio on voittanut palkinnot kolmessa kansainvälisessä suunnittelukilpailussa
Janne Haltun suunnittelema Tunnelma CCT Led-spottituoteperhe on palkittu A' Design Awards & Competitionin palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa. Lisäksi kultaisella International Architecture and Design Awardilla, sekä BIG SEE Architecture Award -palkinnolla Product design -luokassa.
20209_66786.jpg
Luupin alla ledien valon laatu ja värilämpötilan säätö
Hyvä värintoisto tarkoittaa käytännössä sitä, että kun valaisimet on asennettu ja kohde on saatu sisustettua, esimerkiksi punainen tyyny näyttää kohteessa yhtä hyvältä kuin myymälässä, ei harmahtavalta tai sinertävältä. Erityisesti kaikki värien kanssa työskentelevät tarvitsevat hyvän värintoistoindeksin valaisimia. Kotiympäristöissä valaistuksen hyvä värintoisto lisää asumisen laatua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton