• Etusivu
  • Ajankohtaista

Huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen ei estä yhtiökokousten järjestämistä

Julkaistu 27.02.2024
20219_64005.jpg

© Adobe Stock

Maanmittauslaitoksen sähköinen huoneistotietojärjestelmä on ruuhkautunut, kun asunto-osakkeiden omistajat ovat innokkaasti rekisteröineet omistuksensa. Rekisteröintien käsittelyn viivästymisellä voi olla vaikutuksia kevään yhtiökokouksiin. Tilanne on harmillinen Kiinteistöliiton mielestä, mutta sen mukaan ruuhkat eivät estä yhtiökokousten järjestämistä onnistuneesti.

Kun suurin osa taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluetteloidensa ylläpidon Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, myös taloyhtiöiden osakkaat ovat ryhtyneet vilkkaasti rekisteröimään omistuksiaan. Jo ennen osakeluettelon siirtoa hankitun asunnon omistuksen rekisteröimiselle ei kuitenkaan olisi kiirettä, sillä riittää, että tämä tehdään kymmenen vuoden kuluessa. Aiemmin hankitun asunnon omistajan ei siis ole juuri nyt tarpeen tehdä asialle mitään.

Maanmittauslaitoksen ruuhkan vuoksi jonossa seisoo nyt myös sellaisten osakkaiden rekisteröintejä, jotka ovat vastikään ostaneet itselleen asunnon ja tarvitsevat rekisteröinnin osallistuakseen taloyhtiönsä yhtiökokoukseen. Näillä osakkailla on myös lyhyt kahden kuukauden määräaika rekisteröintihakemuksen tekemiselle.

− Taloyhtiöiden osakkeista valtaosa on kuitenkin edelleen samalla omistajalla, ja siinä tilanteessa mahdollisen kirjaamishakemuksen käsittelyn ruuhka ei vaikuta yhtiökokoukseen osallistumiseen, sillä omistajan tiedot ovat jo Maanmittauslaitoksen järjestelmässä, rauhoittelee Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Pyydä myyjältä valtakirja yhtiökokousta varten

Jos asunnon omistaja on vaihtunut tai vaihtumassa, myyjä voi valtuuttaa ostajan osallistumaan ja käyttämään äänioikeutta yhtiökokouksessa. Näin uusi omistaja pääsee käyttämään äänioikeuttaan yhtiökokouksessa, vaikka omistus ei vielä olisikaan Maanmittauslaitoksen rekisterissä.

Kiinteistönvälittäjillä on tässä tilanteessa tärkeä tehtävä opastaa asuntokaupan osapuolia valtakirjaan liittyvissä asioissa.

− Jos valtakirjan saaminen ei jostakin syystä ole mahdollista, Maanmittauslaitokselle tehtävän kirjaamishakemuksen käsittelyä voi poikkeuksellisesti myös kiirehtiä, Hienonen lisää.

Lähde: Kiinteistöliiton tiedote 1.2.2024

Ajankohtaista
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
201910_60801.jpg
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja
Muutoksia esitetään muun muassa säännöksiin puurakennusten sisäpintojen suojaverhouksesta sekä laajojen kasvihuoneiden palo-osastoivista seinistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton