Sisäilman yllättävä vihollinen

Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.
Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä
Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus tai tiiviysmittaus on tarpeen. Ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmityskustannuksia.
Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit alkavat muodostamaan rakenteisiin hometta, josta seuraa oireita tilojen käyttäjille. Lisäksi alueilla, joilla on todettu olevan radonriski, maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille.
Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Käsiteltävä väli puhdistetaan ja täytetään massalla, jonka jälkeen asennetaan saumanauha yhdessä vedeneristesivelyn kanssa. Vaihtoehtoisesti vuotokorjauksissa luotettava menetelmä on käyttää sulkuainetta, joka muodostaa yhtenäisen ja tiiviin pinnan asennettavan alustan päälle. On kuitenkin huomioitava, että jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella tarkemmin aina tapauskohtaisesti. Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta.
Aiheeseen liittyvää

Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella

Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?

Huputuksen hajuhaitat historiaan

Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo

Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
