• Etusivu
  • Remontti

Sisäilman yllättävä vihollinen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20196_58621.jpg

Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus tai tiiviysmittaus on tarpeen. Ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmityskustannuksia.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit alkavat muodostamaan rakenteisiin hometta, josta seuraa oireita tilojen käyttäjille. Lisäksi alueilla, joilla on todettu olevan radonriski, maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille.

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Käsiteltävä väli puhdistetaan ja täytetään massalla, jonka jälkeen asennetaan saumanauha yhdessä vedeneristesivelyn kanssa. Vaihtoehtoisesti vuotokorjauksissa luotettava menetelmä on käyttää sulkuainetta, joka muodostaa yhtenäisen ja tiiviin pinnan asennettavan alustan päälle. On kuitenkin huomioitava, että jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella tarkemmin aina tapauskohtaisesti. Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta.

Ammattilaisen valinta ilmavuotojen tiivistämiseen

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen. Tuotteet ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini. Valmiit pinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi.

Kiilto Airblock Coat

  • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
  • Nestemäinen, päälle maalattavissa
  • Seinien ja yläpohjan tiivistämiseen
  • Seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen sisätiloissa
  • Levitetään korkeapaineruiskulla tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille
20196_58590.jpg

Kiilto Airblock Fiber

  • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
  • Kuituvahvisteinen
  • Pastamainen
  • Päälle maalattavissa
  • Läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian ja seinän rajan sekä yläpohjan välisen sauman tiivistämiseen sisätiloissa
  • Levitetään siveltimellä tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille
20196_58591.jpg

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber on suunniteltu vain ammattikäyttöön.

Haitta-aineiden kapselointi

Kiilto on pitkään kehittänyt erilaisia massoja liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen sekä ulko- että sisäkäyttöön. Rakenteista sisäilmaan vapautuville haitta-aineille Kiilto on kehittänyt sulkuaineet, joiden avulla tiiviyskorjaukset hoituvat asianmukaisesti.

Kiilto Block on hajuton ja liuotteeton tiiviin pinnan muodostava sulkuaine. Tiheän verkkorakenteen ansiosta se muodostaa sitkeän ja elastisen kerroksen soveltuen erinomaisesti erilaisille alustoille. Se on tarkoitettu ehkäisemään sisäilmaan vapautuvia VOC- ja PAH-yhdisteitä ja ammoniakkia. Se voidaan jättää viimeiseksi pinnaksi tiloissa, jotka ovat UV-valolta suojattuja.

Kiilto Hydrablock on viskoottinen, huokoisia alustoja hyvin täyttävä sulkuaine soveltuen myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallintaan. Se ehkäisee myös radonin, VOC- ja PAH-yhdisteiden kulkeutumista sisäilmaan. Kiilto Hydrablockilla saadaan erittäin tiivis kerros jo kahdella levityskerralla ja se ei tarvitse erillistä pohjustetta.

Kiilto Block

  • Elastinen, tiivis ja sitkeä
  • Hajuton ja liuotteeton
  • Erinomainen leviävyys ja tartunta erilaisiin alustamateriaaleihin
  • Voidaan jättää viimeiseksi pinnaksi tiloissa, jotka ovat uv-valolta suojattuja
  • Pakkauskoko sulkuaine 10 kg + kovete 3 kg (13 kg = 4,6 m²)
20196_58592.jpg

Kiilto Hydrablock

  • Liuotteeton ja luja, kuivunut pinta voidaan tasoittaa
  • VOC- ja PAH –yhdisteiden sekä radonin hallintaan
  • Kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallintaan
  • Erittäin tiivis kerros jo kahdella levityskerralla, ei erillistä pohjustetta
  • Viskoottinen, täyttää huokoisia alustoja ja saavutetaan helpommin tavoiteltu menekki
  • Pakkauskoko sulkuaine 8,5 kg + kovete 3,5 kg (12 kg = n. 17 m²)
20196_58593.jpg

Kiilto Block ja Kiilto Hydrablock on suunniteltu vain ammattikäyttöön.

Remontti
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton