Sopuisa taloyhtiöasuminen - se on ihan mahdollista
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
Taloyhtiössä et luonnollisesti saa samanlaista rauhaa kuin omakotitalossa. Naapurit ovat heti seinän takana ja se seinäntakainen elämä saattaa myös näkyä ja kuulua. Järjestyssäännöt muistamalla on suuren harppauksen lähempänä sopuisaa rinnakkaiseloa.
Kannattaa muistaa, että ihmisillä on erilaisia elämänrytmejä ja taloyhtiössäkin jokaisella on oikeus omaan elämäänsä.
Tavallisin riitojen aiheuttaja on erilaiset naapurien aiheuttamat äänet ja meluhaitat. Häiritseväksi äänet voidaan katsoa silloin, kun ne ovat jatkuvia ja tuottavat häiriötä useammalle taloyhtiön asukkaalle. Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä on useimmiten määritelty hiljaisuuden ajaksi kello 22-7 välisen ajan. Hiljaisuuden aikana asukkaiden tulee välttää meteliä, esimerkiksi kovaäänisen musiikin kuuntelua.
Sen sijaan normaaliin elämiseen kuuluvat äänet, kuten suihkussa käynti, ulko-ovista kulkeminen ja normaali puhe ovat sallittuja myös hiljaisuuden aikana.
Melua aiheuttavista tapahtumista/toimista on kohteliasta ilmoittaa naapureille. Tällaisia ovat esimerkiksi juhlat. Juhlienkin aikana on syytä muistaa hiljaisuuden aika ja huomioida se.
Info
Näin toimit ongelmatilanteissa
Ongelmatilanteissa kannattaa aina ensin yrittää keskustella naapurin kanssa. Jos tämä ei tuota tulosta voit ottaa yhteyden isännöitsijään ja tehdä häiriöilmoituksen.
On kaikkien yhteinen etu, että autot parkkeerataan vain sallituille paikoille.
Taloyhtiöissä parkkitilaa on usein rajallisesti, mikä saattaa aiheuttaa kiistoja. Parkkeeraa siis vain sallituille paikoille, älä naapurille varatulle paikalle tai taloyhtiön vieraspaikoille. Pelastusteitä ei myöskään saa tukkia autoin, sillä pelastushenkilöstön tarve voi olla kiinni minuuteista ja esimerkiksi ambulanssin tai palokunnan on päästävä aina välittömästi pihaan.
Aseta itsesi naapurin asemaan, haluaisitko itse haistella toistuvasti epämiellyttävää hajua kotonasi?
Taloyhtiön yleisissä tiloissa tupakointi on kielletty, mutta parveketupakointia on hankalampi kieltää. Tämä aiheuttaa kitkaa tupakoijien ja tupakoimattomien välillä. Tupakansavun leviämistä parvekkeen ulkopuolelle, naapurien parvekkeelle sekä ikkunoiden ja ovien kautta sisätiloihin ei voi estää.
Vaikka parveketupakointia ei olisi kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä, on ystävällistä kuunnella taloyhtiön suosituksia asiasta ja ajatella myös naapureita. Naapurilla saattaa olla esimerkiksi pieni lapsi, jota hän haluaisi nukuttaa parvekkeella.
Myös parvekegrillauksessa on suotavaa huomioida naapurit. On syytä välttää jatkuvaa grillin käryä. Lisäksi grillauksessa pitää aina huomioida turvallisuus. Tutustu myös oman taloyhtiön järjestyssääntöihin. Grillaus on saatettu kieltää paloturvallisuussyistä, jos esimerkiksi talon tai parvekkeen rakenteet ovat puisia.
Yhteisistä taloyhtiön tiloista huolehtiminen kuuluu kaikille asukkaille.
Jokaisen taloyhtiössä asujan on huolehdittava yleisestä siisteydestä rappukäytävissä, saunatiloissa, pesutuvassa, varastoissa sekä piha-alueilla. Omat jälkensä on siivottava. Saunatiloissa ja pesutuvassa on myös toimittava sääntöjen mukaan ja noudatettava varausaikoja. Rappukäytävissä tai häkkivarastojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Tämä on siisteyden lisäksi myös paloturvallisuuskysymys.
Roskat kuuluvat jäteastioihin. Roskapusseja ei tule jättää rappukäytäviin edes väliaikaisesti. Tarpeettomat huonekalut tai muut esineet tulee itse toimittaa esimerkiksi kierrätyskeskukseen. Ne eivät kuulu roskakatokseen.
Piha pidetään siistinä säilyttämällä pyörät niille varatuilla alueilla, telineissä tai pyörävarastossa. Lastenvaunuja ei pidä säilyttää pihalla tai rappukäytävissä.
Info
Muista, että Suomessa on olemassa laki naapuruussuhteista.
Lain mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.