• Etusivu
  • Remontti

Takuulla kestävä katto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 06.11.2013
201311_36950.jpg

Järvenpääläisessä rivitaloyhtiössä vaihdettiin jo rapistuneet Vartti-katot kestävään Ormax Protector +:aan. Kattoremontti sujui varsin lumisesta keväästä huolimatta kiitettävästi.

As. Oy Järvenpään Koivusaari näyttää kesäisenä iltapäivänä oikealta idylliltä. Vuonna 1985 rakennettu yhtiö koostuu kahdeksasta, 4-6 asunnon rivitalosta. Ne on ryhmitelty suurelle, lähes 12 900 neliön tontille luontevasti kaartuen ja muodostuvat rauhallisia piha-alueita. Asuntoja yhtiössä on 44, aina 37:n neliön yksiöistä 65:n neliön kolmioihin.

As. Oy Järvenpään Koivusaari on hyvin pidetty yhtiö, jossa tarvittavat remontit ja perusparannukset on tehty suunnitelmallisesti ja ajoissa. Suurempi piharemontti pintavesien poistoineen yhtiössä tehtiin viitisen vuotta sitten, jolloin myös kuntoväylät kunnostettiin. Talojen puiset julkisivut maalattiin vuonna 1996 ka korvausilmaventtiilit asennettiin asuntoihin vuonna 2005.

Kesään 2013 saakka As. Oy Järvenpään Koivusaaren viehätystä himmensivät vain jo hyvin pahasti kulahtamaan päässeet alkuperäiset kuitusementtiset Varttikatot. Alkuperäisestä mustasta väristä ei ollut enää tietoakaan. Katelevyihin ilmestyneitä halkeamia oli jo jouduttu korjailemaan. – Vuonna 2011 tehty vesikatteen kuntoarvio vahvisti, että katto oli tullut tiensä päähän. Halkeamat ovat aina vaarallisia, sillä niiden kautta yläpohjarakenteisiin pääsee vettä. Kattoa ei voinut edes enää korjailla rikkoutuneita levyjä vaihtamalla, sillä niitä ei enää ole markkinoilla, hallituksen puheenjohtaja Matti Toivanen kertoo.

Kestävään tiilikattoon

Oli selvää, että katto oli uusittava. Koska vastaavaa materiaalia ei olisi ollut edes saatavilla, rakennuksiin oli valittava uusi kattomateriaali. Vaihtoehtoja oli runsaasti, sillä kaava tai kattorakenne ei rajoittanut valinnanvapautta.

–Kyselimme kokemuksia vastaavista rivitalokohteiden remonteista ja paneuduimme materiaalien ominaisuuksiin. Materiaalin kestävyys nousi etusijalle. Osaa hiljaiseen kuitusementtikattoon tottuneista asukkaista epäilytti peltikaton aiheuttamat äänet tuulella tai sateella, Matti Toivanen lisää.

Erilaisia vaihtoehtoja pyöriteltiin myös valvojana toimineen Tauno Mäen kanssa. Kattohuopa putosi keskustelusta ensimmäisenä juuri kestävyysnäkökohtien vuoksi. Tiilikattoon päädyttiin kestävyyden, huoltovapauden ja hiljaisuuden vuoksi. Valvoja kartoitti materiaalien hintoja budjetointia varten ja lähetti urakoitsijoille tarjouspyynnöt. – Kattotiili ei suinkaan ollut halvin vaihtoehto, mutta halusimme sen silti, Matti Toivanen kertoo.

Monierin Ormax Protector + -kattotiilen 30 vuoden takuu oli vakuuttava suositus. Yhtiön Orimattilan Pennalan tehtaalla valmistettujen Protector + -betonikattotiilien värit pysyvät erittäin pitkään haalistumattomina kestävyyttä lisäävän ja uv-säteilyltä suojaavan erikoispinnoitteen ansiosta. Pinnoitteen ansiosta tiilikatto on myös erittäin vaivaton huoltaa, sillä tiilen pinta hylkii tehokkaasti likaa ja kasvullisuutta.

Kun materiaalista oli päästy yksimielisyyteen, päästiin valitsemaan parasta mahdollista väriä. Ormax Protector +:n väreistä ympäristöön ja julkisivuun tuntui sopivan parhaiten hiilenmusta. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet ruukunpunainen, syvänpunainen, graniitinharmaa ja pähkinänruskea.

201311_36951.jpg

Haussa luotettava urakoitsija

Valvoja Tauno Mäen lähettämiin tarjouspyyntöihin tuli yllättävänkin vähän vastauksia. Taitaa olla urakoitsijoilla riittämiin hommia, sillä läheskään kaikilta emme tarjousta saaneet, Matti Toivanen huomauttaa.

Saaduista tarjouksista vei voiton Monierin yhteistyökumppani Suomen KattoCenter Oy, jonka hinta ja toimitusaikataulu olivat kohdallaan. – Tarjous oli myös yksityiskohtainen. Jo sen perusteella urakoitsija tuntui luotettavalta valinnalta.

Suomen KattoCenter Oy on yksi Monierin valtuutetuista kattourakointiyrityksistä. Monier antaa valtuutetuille asentajille säännöllisesti koulutusta sekä materiaalien että asentamisen osalta. Näin varmistetaan, että asentajat hallitsevat kaikki kattotiiliin ja – tarvikkeisiin liittyvät laatu- ja turvallisuuskysymykset ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kattoasentajien ammattitaito on tärkeä varmistaa, sillä kattoasentajaksi ei voi missään koulussa opiskella. Ammattitaito saavutetaan yleensä työmaalla kokemuksen karttuessa. Toisaalta Ormax Protector + - ja uudelle pohjoisiin olosuhteisiin kehitetylle Ormax Polar-betonikattotiilelle myöntämämme 30 vuoden pitkä takuu edellyttää, että katto on asennettu oikein, myyntijohtaja Kim Henriksson painottaa.

Kattorakenteiden kosteusongelmien syynä ovat rikkoutuneen katemateriaalin ohella valitettavan usein asennuksessa tehdyt virheet, joiden vuoksi esimerkiksi huonosti tiivistetyistä läpivienneistä pääsee sadevettä kattorakenteisiin. Vuosien mittaan pienestäkin tihkusta kertyy muhiva homeongelma.

Monier edellyttää nykyisin asennusurakoitsijoilta myös RALA-pätevyyttä. Rakentamisen Laatu RALA ry kerää ja ylläpitää tietoa alan yrityksistä, arvioi niitä ja antaa niille pätevyyksiä ja luokituksia. RALA-pätevyyden edellytyksenä on riittävä tekninen osaaminen ja riittävät resurssit, yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitaminen sekä kunnossa olevat tilinpäätöstiedot.

Lopullinen päätös kattoremontista tehtiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa joulukuussa 2012. Urakkaan kuuluivat vesikaton, aluskatteen, räystäskourujen ja syöksytorvien uusiminen sekä yläpohjan lisälämmöneristys, joka on järkevä talon energiatehokkuuden kasvattamiseksi toteuttaa aina, kun yläpohjarakenteessa puhalluseristeelle on tilaa. Kattoremontin yhteydessä kattorakenteita voidaan myös tarpeen vaatiessa kätevästi korottaa, jotta tilaa saadaan riittävästi lisälämmöneristystä varten. Remontin yhteydessä päätettiin myös hankkia kulkusillat ja lumiesteet, joita katoilla ei aikaisemmin ollutkaan.

201311_36952.jpg

Onnistunut urakka

Remontti käynnistyi maaliskuun alussa, kun lunta oli niin maassa kuin katollakin vielä rutkasti. Kun paksu lumikerros saatiin katolta poistettua, kirkas kevätaurinko onneksi sulatti loput vauhdilla. Muutoinkin säät olivat suotuisat ja kevät kuiva. – Varaudumme toki peittämään rakenteet sateen sattuessa, vakuuttaa Suomen KattoCenterin kattoasiantuntija Timo Arttola. Huonoilla keleillä urakka-aika voi venyä, jos aikaa tuhrautuu pressuttamiseen ja suojausten purkamiseen. Rakenteita ei kuitenkaan voi päästää kastumaan.

Remontti toteutettiin kaksi kattoa kerrallaan, näin katot saatiin kiinni mahdollisimman nopeasti ja tavaratoimitukset hoidettiin mahdollisimman järkevästi ja vähillä kuljetuksilla. – Tämäntyyppiset taloyhtiötontit ovat usein logistisesti haastavia, kulkutiet ovat kapeita eivätkä aina riittävän kantavia suurille koneille. Tilaa tavaran varastoimiselle ei myöskään välttämättä löydy helposti, Timo Arttola selvittää.

As. Oy Järvenpään Koivusaaren pelastustiet olivat riittävän kantavia ja materiaalien nostamisessa katolle voitiin käyttää nostinta kaikkien paitsi yhden talon kohdalla. – Trukki avusti viimeisen talon kohdalla, mutta kattoasentajille riitti silti kannettavaa ihan mukavasti, Timo Arttola nauraa.

Rakennusten kattorakenteet purettiin kattotuoleihin saakka. Rakenteet olivat hyvässä kunnossa ja vain pari vuotokohtaa löydettiin. Puhallusvillaa lisättiin energiatehokkuuden parantamiseksi yläpohjiin 200 mm. Töissä oli kerrallaan kuusi kattoasentajaa.

Kattoremontista aiheutuu väkisinkin asukkaille haittaa, mutta Suomen Kattocenter Oy pyrkii kaikin tavoin haitan minimoimaan. Työmaa pidetään siistinä ja kulkureitit mahdollisimman avoimina. As. Oy Järvenpään Koivusaaren kattoremontissa materiaalien varastoimiselle varattiin muutama autopaikka, jotta kulkutiet pysyisivät avoimina.

Urakka sujui vauhdilla, sillä toukokuun lopussa kaikki oli jo valmista. Lopputulos osoittautui lisätöinä asennettujen lintuesteiden vuoksi hieman budjetoitua kalliimmaksi. Kokonaisurakkasumma oli 315 000 euroa ja sovituista lisätöistä tulee lisää noin 3000 euroa. Kattopinta-alaa yhtiössä on yhteensä noin 3500 m2.

Lopputulos on erittäin hieno ja rakennukset saaneet arvoisensa uudet katot. As. Oy Järvenpään Koivusaaren idylli on siis täydellinen.

201311_36953.jpg

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20124_30432.jpg
Varmistu kattoasennuksen pätevyydestä
Ammattitaidolla toteutettu kattoremontti takaa rakennukselle tehokkaan säänsuojan vuosikymmeniksi. Uuden katteen tuomasta arvonlisäyksestä nyt puhumattakaan.
20195_57766.jpg
Yhtiökokouksen peruuttaminen koronan vuoksi?
Voiko taloyhtiön isännöitsijä peruuttaa sääntömääräisen yhtiökokouksen omalla päätöksellään ja antamalla siitä vain tiedotteen viitaten koronaan? Tiedotteen mukana on toimintakertomus, tilinpäätös, tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan kertomukset, talousarvio ja yhden osakkaan esittämä asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi.Tiedotteessa: on hyvä varautua myös siihen, että epidemian pitkittyessä vuoden 2020 varsinaiselle yhtiökokoukselle kuuluvat asiat käsitellään vuoden 2021 varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hallitus jatkaa ilman valintaa toiminnassaan. Henkilövalinnoista todetaan, että nykyiset jatkavat toistaiseksi. Sääntöjen mukaan hallituksessa neljä henkilöä, joista kaksi vuosittain erovuorossa. Voidaanko yhtiökokous pitää etäkokouksena, vaikka yhtiöjärjestyksessä ei ole siitä mainintaa?
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
20099_18700.jpg
Icopalin Fastlock Uni-valokatteiden tuotevalikoima laajeni värillisillä valokatteilla
Icopal on laajentanut Fastlock Uni – valokatteiden tuotevalikoimaa värillisillä valokatteilla. Ammattikäyttöön tarkoitetut värilliset valokatteet sopivat erityisesti julkisten kohteiden kattamiseen. Sopivia käyttökohteita ovatkin muun muassa kauppakeskukset, julkiset rakennukset, urheilustadionit, päiväkodit, koulut jne. Värillinen Fastlock Uni soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa yrityksen tai yhteisön imagovärien esiintuominen on tärkeää.Mikäli valmiista värivalikoimasta ei löydy asiakkaan tarpeisiin soveltuvaa sävyä, saa Fastlock Uni – valokatetta sävytettynä myös asiakkaan toivomiin väreihin. Runsaiden värimahdollisuuksien ja monipuolisuutensa ansiosta Fastlock Uni soveltuukin lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin.Fastlock Uni – valokate on valmistettu kestävästä polykarbonaatista, joka kestää hyvin säänvaihteluja. Icopal Oy myöntääkin tuotteelle 10 vuoden kestävyystakuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton