• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiö: näin valmistaudut osakeluettelon siirtoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 23.05.2021Päivitetty 24.05.2021
20215_70783.jpg

Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä hetkellä (toukokuu 2021) huoneistotietojärjestelmässä on noin 5 400 taloyhtiöitä, joista noin 2 100 on osakeluettelonsa siirtäneitä, vanhoja yhtiöitä. Lue seuraavassa miten taloyhtiö voi valmistautua osakeluettelon siirtoon.

Pienten yhtiöiden osakeluetteloita voi jo tälläkin hetkellä siirtää osakeluettelon siirtopalvelussa huoneistotietojärjestelmään, mutta isännöintijärjestelmää käyttävän isännöinnin on kannattanut odottaa teknisten rajapintojen valmistumista.

– On odotettavissa, että pian myös ammatti-isännöinnin taloyhtiöt alkavat siirtyä huoneistotietojärjestelmään, kun Maanmittauslaitos ja järjestelmätoimittajat alkavat saada omia toiminnallisuuksiaan valmiiksi, arvioi Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Markus Tast.

Tastin mukaan useampi järjestelmätoimittaja on testannut viimeisen vuoden aikana huoneistotietojärjestelmän palveluita, ja ensimmäiset sopimukset palvelun käytöstä allekirjoitetaan todennäköisesti lähiviikkoina. Tämän vuoden aikana onkin odotettavissa, että ensimmäiset isännöintijärjestelmät ottavat huoneistotietojärjestelmän käyttöön.

Miten valmistautua siirtoon?

Miten ammatti-isännöinnin taloyhtiöissä sitten kannattaa valmistautua osakeluettelon siirtoon? Ihan ensimmäiseksi kannattaa huolehtia, että taloyhtiön hallitus on tehnyt päätöksen osakeluettelon siirrosta. Siirrosta ja sen ajankohdasta kannattaa sopia taloyhtiössä jo etukäteen.

Ennen siirtoa on tarkistettava, että osakeluettelon tiedot ovat oikein ja ajan tasalla. Siirrettävien tietojen pitää myös vastata voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kaupparekisterin tiedot kannattaa päivittää ajan tasalle hyvissä ajoin, koska huoneistotietojärjestelmä käyttää mm. kaupparekisterin edustaja- ja yhteystietoja.

– Osakeluettelon siirtopalveluun tunnistamisen yhteydessä kaupparekisteristä haetaan tieto siitä, että käyttäjä on isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. He voivat suoraan kaupparekisteritietojen perusteella siirtää osakeluettelon, Tast selittää.

20214_69212.jpg

Mikä muuttuu siirron jälkeen?

Taloyhtiö:

Taloyhtiön on tiedotettava osakkaille osakeluettelon siirrosta viipymättä, koska taloyhtiön kuuluminen huoneistotietojärjestelmään aiheuttaa muutoksia sekä taloyhtiön että osakkaiden toimintaan. Isännöitsijäntodistukseen on merkittävä tieto siitä, kuuluuko taloyhtiö huoneistotietojärjestelmään ja perustuuko omistus osakekirjaan vai sähköiseen merkintään.

– Osakeluettelon siirron jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse selvittää huoneistojen omistajanvaihdoksia. Osakeluettelon ylläpito on Maanmittauslaitoksen vastuulla. Taloyhtiö saa tiedon omistuksen rekisteröinneistä ensisijaisesti sähköpostitse. Jos isännöinnin käytössä on huoneistotietojärjestelmän rajapintapalvelu, tieto omistuksen muutoksista on saatavilla myös sen kautta suoraan omaan isännöintijärjestelmään, Tast kertoo.

Yhtiön ei myöskään tarvitse enää valvoa varainsiirtoveron suorittamista omistajanvaihdosten yhteydessä. Maanmittauslaitos saa tiedon varainsiirtoveron suorittamisesta suoraan Verohallinnolta.

Yhtiön ei tarvitse enää ylläpitää osakkaiden yhteystietoja, vaan se saa ne tarvittaessa Maanmittauslaitokselta, mm. yhtiökokouskutsun lähettämistä varten. Maanmittauslaitos ylläpitää osakkaiden sähköpostiosoitteita ja postiosoitteita.

Osakas:

Osakeluettelon siirron jälkeen osakas voi hakea omistuksensa rekisteröintiä ja osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta. Omistuksen rekisteröintiä on haettava kymmenen vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta, mutta rekisteröinti on pakollista jo aiemmin, jos osakehuoneisto vaihtaa omistajaa.

Kun omistajuus perustuu sähköiseen omistajamerkintään, osakkaalla ei ole enää tarvetta säilyttää paperista osakekirjaa eikä tästä mahdollisesti aiheutuvia kustannuksia enää ole. Samalla poistuu riski paperisen osakekirjan tuhoutumisesta tai häviämisestä.

Osakkaan vastuulla on myös tarvittaessa ilmoittaa muuttuneet yhteystiedot Maanmittauslaitokselle. Osakkaan yhteystieto on taloyhtiön siirrossa ilmoittama yhteystieto siihen saakka, kunnes omistaja rekisteröi omistusoikeutensa sähköiseksi tai ilmoittaa tätä ennen Maanmittauslaitokselle uuden yhteystietonsa: sähköpostiosoitteen, postiosoitteen tai molemmat.

Haluatko lisätietoja?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
Amrak saneerauskohde
Lisäkerrosten rakentaminen mahdollisti laajempia korjaustöitä
Rakennuksen elinkaareen kuuluu väistämättä tiettyjä korjaushankkeita, joilla ylläpidetään kiinteistöä hyvässä kunnossa. Siihen milloin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi vaikuttavat talon rakenneratkaisut, materiaalit sekä rakennuspaikka ja ympäristö. Kun kalliita korjaustarpeita osuu lyhyelle aikavälille, voidaan kompensaatiota rahoitukseen hakea lisärakentamisen kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton