• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden paloturvallisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2011Päivitetty 26.06.2014
20112_24386.jpg

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos.

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Kuten niin monessa muussakin taloyhtiön toimintaan liittyvässä asiakokonaisuudessa, myös paloturvallisuuden hallinta helpottuu kun osoittaa tiettyjä toimenkuvia eri tahoille. Selvä roolien jakaminen edesauttaa tehtäviin sitoutumista ja näin ollen koko taloyhtiön turvallisuutta. Taloyhtiöille pakollinen pelastussuunnitelma on oiva tapa perehtyä pintaraapaisua syvällisemmin vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn, riskeihin sekä toimintaperiaatteisiin tilanteissa, joissa toimintaa tarvitaan.

Tehtävien jakaminen

Hallituksen tehtävänä on asunto-osakeyhtiölain mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta muistuttaa, että tämä tarkoittaa myös paloturvallisuudesta huolehtimista. Vaikkakin isännöitsijä toimii taloyhtiön hallituksen alaisuudessa, on kuitenkin ammattietiikan mukaista, että kiinteistöhallinnan ammattilainen osaamisellaan opastaa ja auttaa hallitusta tälle osoitettujen velvollisuuksien hoitamisessa, Halme painottaa.

Paloturvallisuus on kuitenkin osapuolten aikaansaannosten summa, jolloin myös taloyhtiön asukkaat ja huoltohenkilökunta omalla toiminnallaan siihen vaikuttavat. Suositeltavaa on, että taloyhtiössä asuvien henkilöiden parista valitaan henkilö, joka on valmis panostamaan paitsi paloturvallisuuteen myös taloyhtiön turvallisuuteen ylipäätään. Tarkoituksena ei ole saattaa ketään henkilökohtaiseen vastuuseen vaan pikemminkin löytää taloyhtiöstä henkilö, joka on aidosti kiinnostunut paloturvallisuuden edistämisestä sekä valmis näkemään vaivaa yhteisen turvallisuuden eteen, sanoo Halme.

Taloyhtiön turvallisuuspäällikölle on tarjolla koulutusta

Yhtiökokouksessa valitulle taloyhtiön turvallisuuspäällikölle sekä muille asiasta kiinnostuneille, on tarjolla koulutusta. Koulutus auttaa tunnistamaan taloyhtiössä sekä sen ympäristössä vallitsevat riskit, ennaltaehkäisemään vaaratilanteet, sekä toimimaan hätätilanteessa.

Koulutusmestari Halme kertoo, että taloyhtiön pelastussuunnitelma laaditaan taloyhtiötä varten ja juuri suunnitelman laatimiseen koulutus antaa oikeat eväät. Pelastussuunnitelman laatiminen yhdessä yhtiön muiden vastuuhenkilöiden kanssa onkin yksi turvallisuuspäällikön tärkeimmistä tehtävistä ja kerralla kunnolla laadittu suunnitelma on vaivan väärti. Pelastuslaitokselle suunnitelmasta toimitetaan vain ilmoituskortti, jonka tiedot on syytä päivittää aina muutosten yhteydessä.

Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta
Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta

Pelastussuunnitelma toimii ohjenuorana

Taloyhtiön pelastussuunnitelma toimii paloturvallisuuden ohjenuorana. Se kuinka hyvin sitä noudatetaan riippuu asukkaista. Suurimmat riski liittyvät ennen kaikkea huolimattomuuteen ja tarpeettoman palokuormaan. Tarpeeton irtaimisto nopeuttaa paitsi palon etenemistä, aiheuttaa myös tarpeettoman riskin tuhopoltoille. Joten esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävässä on kiellettävä. Asukkaiden huolellisuudella on suuri vaikutus taloyhtiön paloturvallisuuteen.

Piha- ja huoltorakennukset

Pihatilat ovat erityisen alttiitta ilkivallalle, mikä tulisi huomioida mm. valaistuksen, lukituksen, sijoituksen sekä käytettävien ratkaisuiden osalta. Suuri osa roskakatospaloista on tahallaan sytytettyjä. Vahinkojen laajuutta voidaan ehkäistä pelastussuunnitelmassa tehtyjen huomioiden perusteella.Erityisesti palavien nesteiden säilyttämiseen tulee kiinnittää huomiota.

Paloturvallisuus osaksi suunnitelmallista

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaisen suunnitelmallisen korjausrakentamisen keinoja olisi syytä soveltaa hallinnan muillakin saroilla. Selkeät linjaukset toimintaperiaatteissa auttavat hallitsemaan taloyhtiön kustannuksia ja lisäävät turvallisuutta sekä asumisviihtyvyyttä.

Turvallisuusasiat on hyvä pitää mielessä siinä missä muutkin määräaikaistarkastukset. Liian usein paloturvallisuus kulminoituu vain sammuttimien huoltoon, parempi tapa olisi tehdä taloyhtiön operatiivisen ryhmän kesken vuosikatselmus, joka huomioi ja dokumentoi pelastussuunnitelman mukaiset asiat, kiteyttää Halme.

Muistilista taloyhtiölle

  • Ensimmäinen askel kohti turvallisuutta on turvallisuusriskien tiedostaminen.
  • Pelastussuunnitelma antaa ohjeet kaikille taloyhtiössä asuville ja asioiville vaaratilanteisiin varautumisessa.
  • Pelastussuunnitelman sisällön ja toimintamallien tiedottaminen/neuvonta asukkaille on ensiarvoisen tärkeää.
  • Turvallisuusasioiden noudattamisten valvonta ja -dokumentointi tulee olla osa talon turvallisuuskulttuuria.
  • Tarpeettoman palokuorman poistaminen taloyhtiön tiloista ehkäisee ilkivaltaisten palojen sytyttämistä sekä hidastaa syttyneen palon leviämistä.
  • Riittävällä alkusammutuskalustolla ja niiden käytön opettelulla voidaan ehkäistä suurempien vaaratilanteiden syntyminen.
  • Huoneistoissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden.
  • Kaikille talon asukkaille tai siellä asioiville tulee tiedostaa: SAVUISEEN PORRASHUONEESEEN TAI MUUHUN SAVUISEEN TILAAN EI TULE MENNÄ.
  • Taloyhtiön osoite ja porraskäytävät tulee olla selkeästi merkitty, koska se nopeuttaa pelastusorganisaatioiden toiminnan aloittamista.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Tee omatoiminen palotarkastus täältä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201810_55157.jpg
Ilmanvaihto pitää muistaa remontteja tehdessä
Toimiva ilmanvaihto kotona on kullanarvoinen asia. Vaihtuvaa ja raitista ilmaa ei huomaa silloin, kun ilmanvaihto toimii. Kun käry, haju ja kosteus yhteensä saavat aikaan asunnon raskaan ilman, pitäisi ensimmäisenä tutkia ilmanvaihdon toimivuus.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Autopaikan lämmitystolpan käyttökustannukset, kuka maksaa?
Taloyhtiöömme uusittiin autojen lämpöpistetolpat 7 vuotta sitten. Jokainen osakas maksoi 192 euroa riippumatta omistiko autoa tai ei.Lämpöpistetolppien sähkönkulutus menee taloyhtön mittariin. Taloyhtiössä päätettiin, että ne jotka käyttävät sähköä maksavat 5 euroa kuukaudessa läpivuoden ja ne joilla ei autoa ole eivätkä sähköä käytä eivät maksa sähkömaksua,vaan vievät lämpöpisteen avaimen isännöitsijälle.Nyt osa asukkaista vaativat, että myös sähköä käyttämättömien pitää maksaa sähkömaksu. Onko asia näin?
20104_21440.jpg
Näin käytät Suorapalvelu-mapistoa
Olemme aloittaneet Omataloyhtiö.fi Suorapalvelu -mapiston kokoamisen. Mapistoon keräämme yhteistyökumppaneidemme taloyhtiöille tarjomat palvelut, kuten tarjouspyynnöt, kuntokartoitukset ja esitelmät hallituksen sekä taloyhtiön kokouksiin. Mapiston tarkoituksena on madaltaa osapuolten välillä olevaa kynnystä ja mahdollistaa yksinkertainen tiedonkeruu hankkeen eri ratkaisuvaihtoehdoista.
201211_33039.jpg
Taloyhtiöt voivat tänä talvena saada jopa sakkoja lumitöidensä laiminlyömisestä
Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus"Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä", sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Korjaus- ja energia-avustukset vuodelle 2013
Korjaus- ja energia-avustuksilla tuetaan vanhusten kotona asumistaVuoden 2013 määräraha korjaus- ja energia-avustuksille on 50,5 miljoonaa euroa. Talousarvioesityksessä tulevalle vuodelle painotetaan korjaus- ja energia-avustuksissa hallitusohjelman mukaisesti vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamista sekä hissien rakentamista. Vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamiseen on varattu 10 miljoonaa euroa ja hissien rakentamiseen 20 miljoonaa euroa. Uusiutuvan energian käyttöönottoa ei tueta vuonna 2013.Kuntien myöntämien korjaus- ja energia-avustusten hakuaika on suunniteltu päättyvän maaliskuun lopussa. Tarkemmat tiedot avustuksista ratkeavat, kun avustuksia koskeva asetusmuutos annetaan.Vuonna 2013 kaikissa ARAn myöntämissä korjaus- ja energia-avustuksissa on jatkuva haku. Se tarkoittaa, että myös avustus liikuntaesteen poistamiseen (esteettömyysavustus) siirtyy jatkuvan haun piiriin.Lähde: ARA
20178_50023.jpg
Suomalaiset saneerauskeskukset kerros- ja rivitaloihin
Kotimaiset saneeraus- ja huoneistokeskukset on suunniteltu yhteistyössä suunnittelutoimistojen sekä urakoitsijoiden kanssa.Tuotteet soveltuvat kerros- ja rivitalojen saneeraus- sekä uudiskohteisiin. Niiden suunnittelussa on otettu huomioon yleiskaapeloinnin ja valokuidun liittämismahdollisuuksien asettamat vaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton