• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön arjen huolehtijat: Huoltomiehen arki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.10.2024
201410_41475.jpg

Joka-aamuinen rutiini talviaikaan on käydä hiekoitettavat paikat läpi ensimmäiseksi aamulla.

Isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät huolta siitä, että kiinteistö pysyy kunnossa, asumiskustannukset hallinnassa ja että asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Sekä isännöitsijöiden että huoltomiesten työ on muuttunut ja vaatimukset kasvaneet takavuosista. Muutoksia ovat tuoneet niin lainsäädäntö kuin tekninen kehityskin. Seuraavassa pääsemme kurkkaamaan huoltomiehen arkeen.

Huoltomies päivystää 24/7 – ja vastaan voi tulla mitä tahansa

RTK-Palvelun huoltomies Kimmo Talvitie tietää yli 15 vuoden kokemuksesta, miten laaja toimenkuva huoltomiehellä viime kädessä on ja miten paljon harkintaa esimerkiksi päivystysvuorossa on käytettävä.

Huoltoyhtiön tavallisimpia töitä ovat piha- alueiden hoito sekä erilaiset pienet korjaustyöt. Huoltoyhtiö huolehtii myös lämmönjako- ym. laitteiden normaalista tarkkailusta. Vaikka mittareissa on nykyisin usein etäluenta, paikan päällä myös huoltomies tarkkailee mittareita siten, että mahdolliset viat havaitaan nopeasti.

Pitkä lista kiinteistönhuoltotöitä

24/7 päivystys, avainrekisterin ylläpito ja avainten luovutus, asukasluettelon ylläpito, ovien ja porttien avaus ja sulkeminen, kiinteistön kunnontarkkailu ja huoltotyöt kuuluvat yleisiin kiinteistöhuoltotöihin, jotka ovat huoltoyhtiön vastuulla.

Ulkoalueiden hoitotöitä ja vihertöitä ovat muun muassa piha-alueiden pesu, talvisin lumenpoisto ja liukkauden esto, kesäisin nurmikon leikkaus ja istutusten hoito sekä kaikkina vuodenaikoina irtoroskien poisto, pihakaivojen huolto ja piharakennelmien kunnossapito.

Päivystys

Päivystysvuorossa huoltomies kohtaa kuitenkin vielä laajemman tehtävien kirjon, jolloin on kyettävä päättämään nopeasti, mikä sisältyy huoltosopimukseen ja mikä ei, mutta mihin on silti välttämätöntä puuttua välittömästi ja milloin taas paikalle tarvitaan aivan muuta apua.

– Päivystykseen tulee puheluita laidasta laitaan. Päivystäjän on tärkeä huolehtia ennen kaikkea isompien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä kiinteistössä. Pitää olla myös tarkkana, kenet päästää mihinkin asuntoon ja milloin tarvitaan ulkopuolista apua, jos vahinko koskee henkilöitä mutta ei kiinteistöä. Avunpyyntö voi koskea vaikkapa vanhuksen kaatumista. Toisaalta eteen voi tulla vaikkapa viemärivahinko, joka vaatii nopeaa tilanteeseen puuttumista, Talvitie kertoo.

Huoltoyhtiön vastuun rajat kiinteistössä vaihtelevat sopimuskohtaisesti. Yleisten kiinteistöhuoltotöiden ja ulkoalueiden hoitotöiden lisäksi sopimuksia voi olla erikseen muun muassa teknisistä palveluista, kuten ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihdoista.

Talot ja kasvot tutuiksi

Siinä missä kaikki huoltoyhtiön sopimuskiinteistöt kaupungissa kuuluvat päivystäjän vastuulle, arjessa jokaisella huoltomiehellä on oma vastuualueensa, kuten Talvitiellä Pohjois- Pori, ja siellä tietyt nimikkokiinteistöt, joista huolehditaan päivittäin.

Päivittäin toistuvissa kiinteissä kohteissa tulevat tutuiksi niin talo kuin kasvotkin. Vakiokohteiden lisäksi huolehdittavana on ajoittain tuuraus- ja lomituskohteita.

– Useimmiten työpäiväni alkaa asiakaskohteen uima-altaan tarkistamisella. Otan joka aamu altaasta vesiarvot ja huolehdin siitä, että uima-allas on kunnossa. Sen jälkeen tavallisten tarkastuskäyntien lisäksi työpäivät vaihtelevat tilanteiden mukaan. Aikaa menee mm. varaosien hakemiseen ja pieniin korjaustöihin. Päivän töihin voi kuulua vaikkapa lämpötolppien sulakkeiden vaihtoa, seinien pesemistä, jos niitä on töhritty, avainten viemistä ja talvikelillä lumitöitä, hän listaa.

Talvella aurausta, lumensiirtoa ja hiekoitusta

Jos tulee paljon lunta, huoltomiehen päivä voi alkaa jo aamuneljältä kulkuväylien avaamisella. Jos lunta on hyvin paljon, lumityöt jatkuvat vielä seuraavanakin päivänä eri muodoissaan.

Kesken lumitöiden voi tulla myös muita käyntejä, kuten ovenaukaisuja tai vesivuoto-ongelmien ratkaisua, minkä jälkeen huoltomies jatkaa taas lumitöiden parissa.

Kattojen lumenpudotukset ei yleensä kuulu huoltosopimuksiin, mutta ellei kattotöistä huolehtiva alihankkija ehdi pikaisimpaan apuun, on huoltoyhtiön tehtävänä käydä laittamassa paikalle varoitusmerkit.

Joka-aamuinen rutiini talviaikaan on lisäksi käydä hiekoitettavat paikat läpi ensimmäiseksi aamulla. Joidenkin kohteiden, kuten kauppakeskusten, hoito pitää ajoittaa sen mukaan, ettei huoltotöitä tehdä iltaisin vilkkaimpaan ostosaikaan, jolloin koneilla ajo voisi vaarantaa kauppakeskuksen asiakkaiden turvallisen kulun piha-alueilla.

<p data-block-key="mohp3">Raportointi on nykyisin erittäin tarkkaa, jopa niin, että tehty työ katsotaan tekemättömäksi, jos sitä ei ole kuitattu järjestelmään.</p>
Raportointi on nykyisin erittäin tarkkaa, jopa niin, että tehty työ katsotaan tekemättömäksi, jos sitä ei ole kuitattu järjestelmään.

Tekninen kehitys mullistanut huoltomiehen työn

Kiinteistöjen huolto on alana monipuolistunut ja kehittynyt huomattavasti viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Siinä missä huoltotyöt kirjattiin ennen käsin ruutuvihkoon, nykyisin huoltomies kuittaa tehdyt työt älypuhelimellaan sähköiseen huoltokirjaan.

Raportointi on nykyisin erittäin tarkkaa, jopa niin, että tehty työ katsotaan tekemättömäksi, jos sitä ei ole kuitattu järjestelmään.

– Vuosia sitten kun tulin alalle, huudeltiin ikkunasta, että "tuu ny Kalle kaffeelle", mutta sitä sukupolvea ei enää oikein ole. Talomäärä per huoltomies on alaan kohdistuvassa kovassa hintakilpailussa myös kasvanut niin ettei siinä kaffeelle enää ehtisikään. Vaikka kiire on kasvanut ja työ teknistynyt, silti työn asiakaspalveluluonne on pysynyt samana – huoltomies toimii edelleen ihmisten kanssa ja kaikkien kanssa on tultava toimeen niin hyvinä kuin huonompinakin päivinä, huoltopäällikkö Kalle Söderberg RTK-Palvelusta toteaa.

Palvelualtis neuvoja

– Joskus huoltomies on psykologin ja lohduttajankin roolissa. Työtä on tehtävä hymyssä suin, vaikka henkilökohtaisessa elämässä olisi sillä hetkellä murheita. Huoltomiehen on pyrittävä olemaan aina palvelualtis eikä ihmisiä kannata ryhtyä neuvomaan liian teknisin termein. Jos asukkaiden puolelta alkaa tulla kovin erikoisia toivomuksia, on hyvä soittaa isännöitsijälle ja kysyä, miten menetellään, Kimmo Talvitie vahvistaa.

Myös talotekniikan kehittyminen on vaikuttanut huoltomiehen työn muuttumiseen.

Nykyisin huollettavana on rinnakkain vanhojen kiinteistöjen vanhempi tekniikka ja uusien kiinteistöjen uusi tekniikka. Uuden tekniikan kanssa asukkaat ovat joskus epävarmoja eivätkä aina uskalla koskea laitteisiin asunnossa.

Tällöin apuun tarvitaan huoltomies.

Omaa osaamista on kehittyvän tekniikan osalta myös päivitettävä jatkuvasti. Aikaa vievät muun muassa huoltokirjakoulutukset. Toisaalta uusi tekniikka myös helpottaa huoltomiehen työtä. Nykyisin voi lähettää esimerkiksi valokuvan kohteesta sähköisesti huoltoyhtiön päämajaan. Kuva kertoo selkeästi, millaisesta ongelmasta paikan päällä on kysymys.

Vaikka ala on muuttunut ja kehittynyt, jotkut asiat säilyvät: Kahta samanlaista päivää huoltomiehen päivässä ei ole vieläkään nähty.

Alkuperäinen teksti kirjoitettu 2019.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton