• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiön energiatehokkuus on merkittävässä määrin riippuvainen ikkunoista ja ovista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2022
202211_79934.jpg

Kehityksen myötä uudet ikkunat hukkaavat lämmitysenergiaa jopa seitsemän kertaa vähemmän kuin vanhat ikkunat.

Kallistuvan sähkön ja kaukolämmön hinnan myötä monessa taloyhtiössä etsitään nyt kuumeisesti keinoja parantaa energiatehokkuutta ja alentaa lämmityskustannuksia.

Rivitalojen ja kerrostalojen voidaan katsoa olevan sitä energiatehokkaampia mitä parempi lämmöneristys niissä on. Lämmöneristyksen lisäksi ilmaa pitävät rakenteet tekevät rakennuksesta energiatehokkaan. Ja mitä energiatehokkaampi rakennus, sitä vähemmän lämpöä vuotaa ulkopuolelle, mikä puolestaan näkyy selvänä säästönä lämmityskustannuksissa. Näihin asioihin on kuitenkin verrattain hankalaa puuttua ilman merkittäviä remontteja ja parannustöitä.

Koko rakennuksen energiatehokkuuden parantamisen osalta katse onkin syytä kääntää ikkunoihin ja oviin.

Ikkunaremontti auttaa säästämään lämmityskustannuksista jopa useita tuhansia euroja

Yksinkertainen ja pitkällä tähtäimellä kustannustehokas tapa parantaa koko taloyhtiön energiatehokkuutta on vaihtaa vanhat ja kuluneet ikkunat ja ovet uusiin. Etenkin ikkunoiden merkitys energiatehokkuudelle on kiistaton, sillä laadukkaimmat nykyaikaiset ikkunat voittavat energiatehokkuudessa jopa joidenkin 1960-luvun rakennusten alkuperäisen seinärakenteen!

Itse asiassa vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi. Vasta 1980-luvulla yleistyivät 2-kertaiset lämpölasit. Nykyään käytetään 4-kertaisia lasituksia energiahukan minimoimiseksi.

Kehityksen myötä uudet ikkunat hukkaavat lämmitysenergiaa jopa seitsemän kertaa vähemmän kuin vanhat ikkunat. Jos esimerkiksi yksinkertaisella kahdella lasilla varustettu ikkuna kuluttaa vuodessa huonoilla tiivisteillä jopa 300 kWh/m² niin uusi nelinkertainen matalaenergiaikkuna vain 44 kWh/m².

Ero on siis lähes 7-kertainen. Rahallisena säästönä mitattuna tämä tarkoittaa taloyhtiön ikkunapinta-alasta riippuen nykyisillä energian hinnoilla jopa useita tuhansia euroja vuodessa.

Parempi energiatehokkuus tarkoittaa myös pienempää hiilijalanjälkeä asumiselle

Kestävän kehityksen maailmanlaajuisen toimintaohjelman mukaan energiatehokkuuden parantaminen on tuplattava vuoteen 2030 mennessä. Toteutuessaan tämä auttaisi maapalloamme voimaan paremmin tulevaisuudessa, mutta myös vähentämään rakennuksista aiheutuvaa energiakulua, jopa muuttamaan sen positiiviseksi.

Suomen suurin hiilijalanjäljen synnyttäjä on energiantuotanto ja rakennukset vievät energiantuotannosta lähes 40 %. Suomella on energiatehokkuuden kehittämisessä useita vaihtoehtoja, mutta uhkana on hitautemme muuttaa ympäristöinnovaatiot liiketoiminnaksi.

Uusista omakotitaloista rakennetaan jo lähes nollaenergiataloja. Sen rinnalla on erittäin tärkeää huolehtia 1960–1980-luvuilla rakennettujen taloyhtiöiden energiatehokkuudesta.

Vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi.
https://www.pihla.fi/ota-yhteytta/pihla-taloyhtio/?utm_source=omataloyhti%C3%B6&utm_medium=native&utm_campaign=Taloyhti%C3%B6n+energiantehokkuus
Vielä 1970-luvullakin asennettiin ikkunoita, joissa on ulko- ja sisäpuitteessa vain yksi ohut lasi.

Uudet ikkunat alkavat maksaa itseään takaisin välittömästi

Vaikka kyseessä onkin monesti suhteellisen suuri investointi, ei taloyhtiön ikkunaremonttia kannata suotta viivästyttää, sillä lämmitysenergian tuhlaaminen vähenee ja energialasku pienenee uusien ikkunoiden myötä heti.

– Olemme tehneet valtavasti työtä materiaalien saatavuuden eteen voidaksemme turvata suomalaisten mahdollisuuden päivittää ikkunansa ja ovensa energiatehokkaammiksi. Lisäksi olemme kehittäneet tehtaidemme resursseja niin, että pystymme joustavasti vastaamaan energian hinnan nousun tuomaan kysynnän kasvuun, toteaa Suomen suurimman ikkuna- ja ovitoimittajan Pihla Groupin toimitusjohtaja Antti Vuonokari.

Haluatko kuulla lisää mahdollisista säästöistä?

Pihla Taloyhtiö -palvelun avulla taloyhtiöiden hallitukset, isännöitsijät ja suunnittelualan ammattilaiset voivat hyödyntää asiantuntijoiden ammattitaitoa jo paljon ennen varsinaista ikkunaremonttia.

Pihla Taloyhtiö tarjoaa vastauksia taloyhtiöiden ikkunaremonttihaasteisiin yksilöllisesti ja ennakoivasti. Palvelun kautta saat keskusteluyhteyden Pihlan asiantuntijaan ja pääset kertomaan tarkemmin ikkunaremonttiin liittyvistä tarpeistasi ja toiveistasi.

Huomio

Huomio

Varaa maksuton etätapaaminen

Haluatko kuulla lisää taloyhtiön ikkunaremontin tarjoamista säästöistä?
Varaa maksuton etätapaaminen Pihlan ikkuna-asiantuntijan kanssa!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20122_29567.jpg
Pyykinkuivauskin voidaan tehdä energiaa säästäen
Pesutuvan pyykinkuivaus kuluttaa sähköä koneesta riippuen jopa yli 7500 kW/h. Toisaalta markkinoilla on koneita, kuten Velco-pyykinkuivauslaitteet, joiden kulutus on alle 300 w/h. Sähkönkulutuksen ero eri koneiden välillä ja säästö vuositasolla on huima. Energiaa säästävät toimenpiteet on siis helppo aloittaa kiinteistön pesutuvasta.Vesikiertoisessa Velco-järjestelmässä lämmin käyttövesi luovuttaa lämpöä kennostoon Velco-puhaltimen puhaltaessa sen kuivaushuoneeseen ja tehden järjestelmästä erittäin energiataloudellisen.Jätä yhteydenottopyyntö Velco-pyykinkuivausjärjestelmästäLisätietoa Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä...
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Asukas käyttää vierasparkkipaikkaa väärin, mitä tehdä?
Asumme kerrostalossa, jossa meillä on vieraille autoille kaksi parkkipaikkaa, joiden käytöstä on sovittu asukkaiden kesken. Taloon on muuttanut asukas, joka pitää autoaan isännöitsijän ja hallituksen kielloista huolimatta vierasparkkipaikalla. Kysyn, onko mahdollista, että auto hinauspalvelun toimesta viedään heidän varastollensa, josta auton omistaja voisi lunastaa autonsa kulut maksamalla? Vai olisiko jokin muu keino olemassa?
201310_36520.jpg
RIL Suunnitteluopas kosteudenhallintaan sekä homevaurioiden estämiseen
Kosteus- ja homeongelman synty ei aina ole yksiselitteinen ja ongelman aiheuttaja selkeästi osoitettavissa. Ongelma voi syntyä minkä ikäiseen rakennukseen tahansa, sillä aiheuttajana saattaa olla virhe tai laiminlyönti joka on syntynyt jo kenties suunnitteluvaiheessa, rakentamisvaiheessa tai käytön yhteydessä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Mitä tehdä kun urakoitsija ei huomioi reklamaatiota mitenkään?
Taloyhtiömme teetti pienen kokonaisurakaksi sovitun remontin vuoden 2011 lopulla yksi- ja kaksikerroksisiin rivitaloihinsa. Urakoitsija jätti meille ilmoittamatta osan töistä tekemättä ja lopun työn teki niin ammattitaidottomasti ja virheellisesti, ettemme voineet hyväksyä työnjälkeä.Työnjälkien korjaaminen ei urakoitsijalta oikein onnistu, joten kiireelliset korjaukset olemme jo joutuneet korjauttamaan toisella yrityksellä.Urakoitsijan lähettämää laskua emme ole vielä maksaneet, koska siitä ei ole asianmukaisesti vähennetty tekemättömien töiden osuutta eikä kuluja, jotka meille ovat aiheutuneet kun urakoitsijan tekemää virheellistä työnjälkeä on jo jouduttu pikaisesti korjauttamaan toisella yrityksellä. Myös osa virheellisesti tehdyistä töistä on edelleenkin korjaamatta. Urakoitsija ei suostu niitä korjaamaan eikä myöskään neuvottelemaan laskusta. Sanoo, että tekemämme reklamaatio on naurettava.Urakoitsija lähetti maksamattoman laskumme tämän vuoden puolella perintätoimistoon, jonne ilmoitimme riittauttavamme laskun. Perintätoimiston ehdotuksesta teimme urakoitsijalle sovintoesityksen, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään. Perintätoimisto on lopettanut perinnän ja palauttanut saatavan takaisin urakoitsijalle. Näyttää siis siltä, ettei asia etene edes oikeudessa.Kuinka kauan meidän on odotettava ennenkuin voimme jättää laskun lopullisesti urakoitsijalle maksamatta ja korjauttaa pikaisesti ulkopuolisella yrityksellä nyt remontissa havaitut virheet sekä teettää vielä ulkopuolisella yrityksellä remontin lopputarkastuksen, jotta saisimme varmuuden myös niistä työnjäljistä, joita emme ole itse katon korkeuden vuoksi vielä saaneet tarkistettua.Miten meidän on toimittava siinä tapauksessa, jos lopputarkastuksessa ilmeneekin, että urakoitsija on aiheuttanut virheellisesti tekemällään remontilla myös isompaa vahinkoa rakennuksillemme, niin että katsommekin olevamme lisäksi vielä oikeutettuja vahingonkorvauksiin.
20149_41020.jpg
Kaukolämmön kulutustiedot suoraan sähköpostiisi
Olipa roolisi taloyhtiössä hallituksen jäsen, asukas tai isännöitsijä, on sinulla nyt mahdollisuus tilata aivan uudenlainen kaukolämmön kulutuksen seurantaraportti suoraan sähköpostiisi. E-raporttiin on koottu tärkeimmät tiedot, joita taloyhtiössä kannattaisi kuukausittain seurata.Saat maksuttoman e-raportin automaattisesti suoraan sähköpostiisi kerran kuussa. Sen avulla on helppo seurata kulutusta ja raportin selkeät nuolet ja vihreä ja punainen symboliväri auttavat havainnollistamaan mahdolliset poikkeamat. Seurattavia asioita ovat esimerkiksi mihin suuntaan taloyhtiön lämmönkulutus on menossa sekä vertailu vastaavan tyyppisiin kiinteistöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton