Taloyhtiön saunan hoito ja kunnostus
Oma tupa oma lupa -sanonta pätee myös kerrostalojen saunojen osalta. Vanhempien kerrostalojen yhteisissä saunoissa on oma nostalgiansa, omassa saunassa puolestaan itselle kulloinkin sopiva aikataulu. Yhteissaunakulttuuri elää onneksi vielä ja saunoja onkin kunnostettu ja modernisoitu. Investoinnille halutaan kuitenkin pitkää käyttöikää.
Taloyhtiöissä, etenkin kerrostaloissa, on vielä nykyisinkin yhteiset saunatilat, jotka toimivat saunavuoroperiaatteella. Huoneistokohtaiset saunat ovat yleistyneet 90-luvulta alkaen ja niitä on tehty vanhempiinkin asunto-osakkeisiin, mutta useissa taloyhtiöissä halutaan pitää vielä kiinni yhteissaunoista.
Yleensä nämä saunat ovatkin erittäin hyviä, niistä saa hyvät löylyt, ne ovat tilavia isommankin perheen yhteiseen saunomiseen. Viihtyisyyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että sauna on kunnossa ja siisti.
Kunkin asukkaan tulisikin huolehtia perushygieniasta saunomisen yhteydessä ja sauna tulisi jättää siistiksi seuraavaa saunojaa varten. Näiden lisäksi olisi hyvä muistaa muutama asia, jotka vaikuttavat saunatilojen elinkaareen.
Käytä vettä järkevästi
Joillain saunojilla on tapana kastella löylyhuone kauttaaltaan ennen saunomista. Syitä on useita. Löylyhuone, etenkin lauteet halutaan huuhtoa edellisen kävijän jäljiltä. Löylyhuone halutaan kostuttaa kunnolla, jotta löylyt ovat mukavan kosteat. Joku taas voi pitää saunaa liian kuumana ja suihkuttaa siksi vettä sekä seinille että kiukaalle ja antaa kuumuuden tasaantua, ennen sinne menemistä.
Lähtökohtaisesti löylyhuoneessa ei saisi roiskia vettä muualle kuin kiukaalle. Pienet roiskeet ohi kiukaan eivät haittaa mitään, mutta säännöllinen löylyhuoneen perusteellinen kastelu saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa sauna ei kuivu kunnolla missään vaiheessa ja pahimmillaan vettä voi joutua rakenteisiinkin.
Lue lisää: Viikon kysymys: Epäoikeudenmukaiset vesimaksut?
Veden järkevä käyttö saunottaessa on muutenkin suotavaa. Vaikka taloyhtiöissä veden kulutus jakautuu usein kaikille asukkaille yhteisesti ja saunomisesta maksetaan erikseen, vettä tulisi säästää. Peseytyminen ennen ja jälkeen löylyyn menoa on toki suotavaa, mutta näiden kertojen jälkeen suihku tulisi aina sammuttaa.
Lapsille olisi hyvä opettaa jo pienestä pitäen hyvät vedenkäyttötavat, mutta eiväthän lapset olisi lapsia, jos he eivät joskus innostuisi vesisotasille saunassa. Tästäkin tulisi lasten kanssa keskustella. Oma esimerkki monissa asioissa on tärkeää.
Peseytymisen päätteeksi pesutilat tulisi jättää siistiksi seuraavaa saunojaa varten ja hyvä tapa on esimerkiksi hankkia saunaan lasta, jolla voi laasta enimmät vedet lattiakaivoon, etenkin jos lattialta huuhdotaan saippuaa yms. pois peseytymisen jälkeen. Tämä on hyvä asia myös saunan kuivumisen kannalta. Kun viimeinen saunoja vetää lastalla enimmät vedet lattiakaivoon, jää ilmanvaihdolle huomattavasti vähemmän kuormitusta saunan kuivumisesta.
Korjaustarpeet
Jos saunavuoronsa yhteydessä havaitsee jotain korjattavaa, on asiasta hyvä ilmoittaa yhtiön hallitukselle, isännöitsijälle tai suoraan kiinteistöhuollosta vastaavalle mahdollisimman pian. Ohjeet ilmoitusmenettelystä löytyvät varmaan saunan pukeutumistilasta.
Esimerkiksi irtonaiset tai irtoamassa olevat laatat saattavat olla merkki orastavasta kosteusvauriosta. Lauteiden kunnossa havaitut viat taas saattavat olla myös turvallisuusriski. Korjaustarpeiden ilmaantuessa voidaan sitten ratkaista, onko syytä tehdä perusteellisempi saunan kunnostus, vai korjataanko vain välttämättömimmät asiat.
Yleinen kuluneisuus ja pinttynyt lika ynnä muut ajan mukanaan tuomat jäljet saunassa voivat myös olla hyvä syy aloittaa saunaremontti.
Lue lisää: Viikon kysymys: voiko saunan laittaa käyttökieltoon?
Perusteellinen tarvekartoitus
Kun saunaosasto sitten päätetään remontoida, on hyvä miettiä remontin laajuus huolella. Mikäli on syytä olettaa, että rakenteissa on kosteusvaurioita, saunatilojen vesieristys ei ole riittävä tai puuttuu kokonaan tai kiinteistön putkistot ovat erittäin vanhoja ja kaipaisivat luultavasti uusimista, on syytä varautua perusteelliseen remonttiin. Remontointitarpeen kartoituksessa kannattaa yleensä käyttää apuna ammattilaisia.
Kun tarvekartoitus on tehty, siirrytään tarjouspyyntövaiheeseen. Kun aiotusta kunnostuksesta on saatu tarvittavat tarjoukset, tehdään päätös hankkeen rahoittamisesta ja aloittamisesta. Ammattilaisten toteuttamana remontti ei kestä kohtuuttoman pitkään.
Lauteiden ja saunan pintamateriaalien purku, vesieristyksen asennus ja pintojen uusiminen ei vie aikaa viikkotolkulla ja nykyaikaisilla pintaan asennettavilla komposiittiputkilla myös putkiremontti voidaan toteuttaa nopeasti ja rakenteita rikkomatta.
Mahdolliset vesivahingot vievät aikaa ja vaikka varsinaisia vaurioita ei olisikaan päässyt muodostumaan, voidaan joutua kuivaamaan rakenteita ennen uusien pintojen asentamista ja se saattaa hieman viivästyttää remontin valmistumista. Viihtyisä ja terveellinen saunomisympäristö on kuitenkin meille suomalaisille tärkeä asia ja jopa tärkeä osa elämää. Siksipä saunomisviihtyvyyteen kannattaa uhrata aikaa ja rahaa.
Huoneistosauna
Taloyhtiön yhteisen saunan vaihtoehtona voi olla asuntokohtaisten, ns. huoneistosaunojen jen rakentaminen. Huoneistosaunan rakentamisen edellytyksiin kannattaa kuitenkin perehtyä huolellisesti. Esimerkiksi kiinteistön ilmanvaihto saattaa olla riittämätön, viemäröinti ja vesijohtojen uusiminen saattavat tulla ajankohtaisiksi samanaikaisesti. Lisäksi asuntoihin sijoitettavalle saunalle tulisi löytää tila järkevää toteutusta ajatellen.
Oleellista on tietysti selvittää sekä yhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä sekä rakennusvalvontavirastosta vaadittavat ilmoitus- ja lupamenettelyt. Vanhoihin huoneistoihin sijoitettavat huoneistosaunat ovat usein varsin pieniä ja niissä ei päästä saunomisnautinnoltaan suuren talosaunan tasolle, mutta niiden selkeänä etuna on vapaus ja riippumattomuus muista asukkaista ja saunomisen ajankohdista. Sauna ja saunominen ovat myös arvokysymyksiä.
Lue lisää:Ennaltaehkäise kosteus- ja vuotovahingon riskiä märkätiloissa