• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön välitilinpäätös – mikä se on ja milloin sellainen tarvitaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.07.2022
20227_79100.jpg

Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.

Kolme syytä välitilinpäätökselle

Välitilinpäätöksessä kootaan nimensä mukaisesti yhteen siihen mennessä vuoden mittaan kertyneet tulot ja menot sekä laaditaan tase. Aivan kuin tehdään tavallinenkin tilinpäätös.
Välitilinpäätöstä suositellaan hyvän isännöintitavan mukaisesti laadittavaksi, mikäli kesken tilikauden isännöitsijä vaihtuu.

Välitilinpäätöstä tarvitaan niin ikään hallinnon luovutuskokouksen yhteydessä, jolloin uuden kerrostalon hallinto vaihtuu. Luovutuskokouksessa usein ehdotetaan vastuuvapauden myöntämistä rakennuttajalle, mutta sitä ei suositella. Vastuuvapaus myönnetään tyypillisesti vasta seuraavassa taloyhtiön vuosikokouksessa, jolloin uudet asukkaat ovat ehtineet tutustua yhtiön asiakirjoihin ja sen toimintaan.

Kolmas välitilinpäätöksen paikka on se, että joku asukkaista sellaista vaatii. Syy voi olla epäilys taloyhtiön varojen väärinkäytöstä.

Lähteet: Kiinteistölehti

Info

Info

Lue lisää:

Remontti
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.
joku irrottaa vanhaa termostaattia patterista ja uusi on vieressä lattialla
Energiatutkimus taloyhtiössä
Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimus toteutettiin neljässä osassa: sähkö, vesi, lämmitysjärjestelmät sekä lämpöhäviöt, lisäksi esitimme kahden viimeisen osalta kysymyksiä energiatodistuksiin liittyen.
20233_80976.jpg
Keittiöremontti tulossa - vinkit aikaa kestävään keittiöön
Keittiö uusitaan suomalaiskodeissa keskimäärin noin 15 vuoden välein. Kuinka keittiöremontissa saavutetaan aikaa kestävä lopputulos, johon voi olla tyytyväinen vielä vuosienkin kuluttua?
mies miettii kerrostalon pihalla
Kaukolämmön ja maalämmön vertailu: Mikä ratkaisu on paras?
Taloyhtiöiden ja yritysten lämmitysjärjestelmien valinta on tärkeä päätös, jolla on vaikutuksia niin kiinteistön kustannuksiin, huoltoon kuin ympäristöönkin. Usein puntaroitavana on valinta erityisesti kaukolämmön ja maalämmön välillä. Tässä artikkelissa vertaillaan näitä kahta vaihtoehtoa taloyhtiön näkökulmasta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
Teetämme lähiaikoina täydellisen kylpyhuoneremontin, jossa uusimme mm. lattialaatat, joista osa on irronnut ja haljennut. Samalla uusitaan myös vesieristys. Talo on valmistunut 1980 ja "alkuperäisvarusteena" on ollut muovimatto. Edelliset omistajat ovat tehneet remontin ja laittaneet em laatoituksen. Nyt taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristystä. Vedoten siihen, että laatoitus ei ole alkuperäsvaruste ja että vastuu on remontin tekijällä / teettäjällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton