• Etusivu
  • Osakas

Omataloyhtiö-palvelun synty ja tavoitteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Omataloyhtiöprojektia on kehitelty ajatusmielessä jo vuodesta 2005 lähtien, mutta sen varsinainen toteutus lähti liikkeelle Tekesin ja rakennusteollisuuden kanssa suoritettujen alkukeskustelujen jälkeen alkuvuodesta 2008. Molemmat osapuolet kiinnostuivat hankkeesta ja kehottivat aloittamaan hankkeen mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

Taloyhtiöiden korjaustarpeiden voimakas kasvu oli huomioitu ja samalla todettu ettei kyseiselle sektorille ole olemassa kokonaisvaltaista neuvonta- /ohjeistuspalvelua. Ennen hankkeen aloitusta käytiin vielä varmistusneuvotteluja useamman taloyhtiön isännöitsijän sekä hallituksen kesken. Viesti oli kaikissa sama, eli yksittäisiä tiedontarjoajia löytyy mutta yksikään ei tarjoa palveluja koko taloyhtiösektorille.

Kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä että mikäli uutta palvelukokonaisuutta lähdetään rakentamaan on sen palveltava sekä asunto- että kiinteistöyhtiöitä ja näiden kaikkia osapuolia, eli asukkaita, osakkaita, hallituksen jäseniä, isännöitsijöitä sekä kiinteistönhoitoalan henkilöitä.

Tekesin rooli ratkaiseva

Taloyhtiöprojekti eteni tarveneuvottelujen jälkeen "suunnittelupöydällä" nopeasti ja Tekesille hankkeesta jätettiin hakemus 15.4.2008. Tekesissä hanke käsiteltiin todella ripeässä aikataulussa ja erilaisten lisäselvityspyyntöjen jälkeen hankkeelle näytettiin vihreää valoa 18.6.2008 jonka jälkeen koko projekti sai aivan uuden tuulen purjeisiinsa.

Tekesin rooli tämänkaltaisissa uusissa hankekokonaisuuksissa oli huomattavasti suurempi kuin hankkeeseen sitä kautta saatava rahallinen tuki. Tukipäätös vaati aina tarkan aikataulutuksen mikä esti isojen hankkeiden karkaavan alkuperäisestä aikataulustaan vuosien päähän. Tekesin mukanaolo hankkeessa antoi myös sekä henkistä että imagollista selkärankaa hankkeelle.

Omataloyhtiö-palvelun tavoitteet

Jo liikkeelle lähdettäessä koko projektille asetettiin selkeät tavoitteet:

  1. Sen on palveltava taloyhtiön hallitusta.
  2. Sen on palveltava isännöitsijöitä.
  3. Sen on palveltava eri kiinteistönhoitoalan osapuolia.
  4. Sen on palveltava osakkaita.
  5. Sen on palveltava asukkaita.
  6. Sen on oltava tietopankki ja yhteydenpitoväline.
  7. Sen on oltava helppokäyttöinen.
  8. Sen on oltava käyttäjälleen täysin ilmaista.
  9. Sen on jatkuvasti kehityttävä.
  10. Ja ennen kaikkea sen on oltava alansa ykkönen.

Eli perin vaatimattomia tavoitteita, mutta kaikki osapuolet olivat ajatuksista yhtä mieltä. Jos ei tavoite ole riittävän korkealla on parempi ettei koko hommaa aloitetakaan.

Hiljaiseloa ennen julkaisua

Koko projektin rakennusajan hanketta vietiin eteenpäin sammutetuin lyhdyin eikä asiasta haluttu yhtään julkisuutta. Taustalla hanketta kuitenkin vietiin voimakkaasti eteenpäin. Erilaisia neuvotteluja taloyhtiöissä asioista vastaavien hallitusten jäsenten, yksittäisten isännöitsijöiden sekä isännöitsijätoimistojen, taloyhtiöiden urakointeja vetävien yritysten sekä rakennusteollisuuden asiantuntijoiden kanssa käytiin satoja.

Tammi-helmikuun vaihteessa pidettyjen Rakenna & Remontoi -messujen yhteydessä pidettiin myös taloyhtiöiden päättäjille ja isännöitsijöille suunnattu seminaari, jonka yhteydessä saatiin arvokasta palautetta ja toiveita palvelun kehittämiseen.

Itse palvelu avattiin 28.5.2009 ja samalla hetkellä alkoi myös taloyhtiöiden ja yksittäisten osakkaiden sisään kirjautuminen palveluun, sekä kyseiselle kohderyhmälle suunnatun oman verkkolehden tekeminen: omataloyhtio.fi. Verkkolehti ilmestyi alussa kerran kuussa tiivistäen tahtiaan jatkossa. Kuten palvelu, myös verkkolehti on edelleen täysin ilmainen.

Alansa ykkönen jo julkaistaessa

Se mitä kaikkea palvelu pitää sisällään ja mitä se tarjoaa eri osapuolille, käydään tarkemmin läpi seuraavilla sivuilla. Yksi asia on kuitenkin ylpeänä todettava; alun tavoitteista on kohta 10 toteutunut, palvelu on jo julkaisunsa yhteydessä noussut palvelusisällöltään ja laajuudeltaan alansa ykköseksi.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Käytännössä palvelu ei tule koskaan olemaan täysin valmis sillä eri osapuolia palvelevia osioita ja sisältöä tullaan lisäämään jatkuvasti. Hanketta ei olla tehty vuosia vaan vuosikymmeniä silmälläpitäen ja sen tulevaisuuden rakentamisessa toivotaan myös eri osapuolien voimakasta mukanaoloa.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton