Omataloyhtiö-palvelun synty ja tavoitteet

Omataloyhtiöprojektia on kehitelty ajatusmielessä jo vuodesta 2005 lähtien, mutta sen varsinainen toteutus lähti liikkeelle Tekesin ja rakennusteollisuuden kanssa suoritettujen alkukeskustelujen jälkeen alkuvuodesta 2008. Molemmat osapuolet kiinnostuivat hankkeesta ja kehottivat aloittamaan hankkeen mahdollisimman nopeassa aikataulussa.
Taloyhtiöiden korjaustarpeiden voimakas kasvu oli huomioitu ja samalla todettu ettei kyseiselle sektorille ole olemassa kokonaisvaltaista neuvonta- /ohjeistuspalvelua. Ennen hankkeen aloitusta käytiin vielä varmistusneuvotteluja useamman taloyhtiön isännöitsijän sekä hallituksen kesken. Viesti oli kaikissa sama, eli yksittäisiä tiedontarjoajia löytyy mutta yksikään ei tarjoa palveluja koko taloyhtiösektorille.
Kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä että mikäli uutta palvelukokonaisuutta lähdetään rakentamaan on sen palveltava sekä asunto- että kiinteistöyhtiöitä ja näiden kaikkia osapuolia, eli asukkaita, osakkaita, hallituksen jäseniä, isännöitsijöitä sekä kiinteistönhoitoalan henkilöitä.
Tekesin rooli ratkaiseva
Taloyhtiöprojekti eteni tarveneuvottelujen jälkeen "suunnittelupöydällä" nopeasti ja Tekesille hankkeesta jätettiin hakemus 15.4.2008. Tekesissä hanke käsiteltiin todella ripeässä aikataulussa ja erilaisten lisäselvityspyyntöjen jälkeen hankkeelle näytettiin vihreää valoa 18.6.2008 jonka jälkeen koko projekti sai aivan uuden tuulen purjeisiinsa.
Tekesin rooli tämänkaltaisissa uusissa hankekokonaisuuksissa oli huomattavasti suurempi kuin hankkeeseen sitä kautta saatava rahallinen tuki. Tukipäätös vaati aina tarkan aikataulutuksen mikä esti isojen hankkeiden karkaavan alkuperäisestä aikataulustaan vuosien päähän. Tekesin mukanaolo hankkeessa antoi myös sekä henkistä että imagollista selkärankaa hankkeelle.
Omataloyhtiö-palvelun tavoitteet
Jo liikkeelle lähdettäessä koko projektille asetettiin selkeät tavoitteet:
- Sen on palveltava taloyhtiön hallitusta.
- Sen on palveltava isännöitsijöitä.
- Sen on palveltava eri kiinteistönhoitoalan osapuolia.
- Sen on palveltava osakkaita.
- Sen on palveltava asukkaita.
- Sen on oltava tietopankki ja yhteydenpitoväline.
- Sen on oltava helppokäyttöinen.
- Sen on oltava käyttäjälleen täysin ilmaista.
- Sen on jatkuvasti kehityttävä.
- Ja ennen kaikkea sen on oltava alansa ykkönen.
Eli perin vaatimattomia tavoitteita, mutta kaikki osapuolet olivat ajatuksista yhtä mieltä. Jos ei tavoite ole riittävän korkealla on parempi ettei koko hommaa aloitetakaan.
Hiljaiseloa ennen julkaisua
Koko projektin rakennusajan hanketta vietiin eteenpäin sammutetuin lyhdyin eikä asiasta haluttu yhtään julkisuutta. Taustalla hanketta kuitenkin vietiin voimakkaasti eteenpäin. Erilaisia neuvotteluja taloyhtiöissä asioista vastaavien hallitusten jäsenten, yksittäisten isännöitsijöiden sekä isännöitsijätoimistojen, taloyhtiöiden urakointeja vetävien yritysten sekä rakennusteollisuuden asiantuntijoiden kanssa käytiin satoja.
Tammi-helmikuun vaihteessa pidettyjen Rakenna & Remontoi -messujen yhteydessä pidettiin myös taloyhtiöiden päättäjille ja isännöitsijöille suunnattu seminaari, jonka yhteydessä saatiin arvokasta palautetta ja toiveita palvelun kehittämiseen.
Itse palvelu avattiin 28.5.2009 ja samalla hetkellä alkoi myös taloyhtiöiden ja yksittäisten osakkaiden sisään kirjautuminen palveluun, sekä kyseiselle kohderyhmälle suunnatun oman verkkolehden tekeminen: omataloyhtio.fi. Verkkolehti ilmestyi alussa kerran kuussa tiivistäen tahtiaan jatkossa. Kuten palvelu, myös verkkolehti on edelleen täysin ilmainen.
Alansa ykkönen jo julkaistaessa
Se mitä kaikkea palvelu pitää sisällään ja mitä se tarjoaa eri osapuolille, käydään tarkemmin läpi seuraavilla sivuilla. Yksi asia on kuitenkin ylpeänä todettava; alun tavoitteista on kohta 10 toteutunut, palvelu on jo julkaisunsa yhteydessä noussut palvelusisällöltään ja laajuudeltaan alansa ykköseksi.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
Käytännössä palvelu ei tule koskaan olemaan täysin valmis sillä eri osapuolia palvelevia osioita ja sisältöä tullaan lisäämään jatkuvasti. Hanketta ei olla tehty vuosia vaan vuosikymmeniä silmälläpitäen ja sen tulevaisuuden rakentamisessa toivotaan myös eri osapuolien voimakasta mukanaoloa.
Aiheeseen liittyvää

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Kenen vastuulla on pihan talvikunnossapito?

Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt

Taloyhtiön vuosikello

Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
